Startrails fotograferen – 5 belangrijke tips!

15 mei 2024 12:24
redactiezoomnl

De sterrenhemel fotograferen is gemakkelijker dan je denkt. Met bijna elke willekeurige camera, een statief en een flinke dosis geduld kun je een sterrenspoor en andere duizelingwekkend mooie beelden maken! We geven je onze 5 belangrijkste tips!

Tip 1 Zoek een goede locatie

Je ziet sterren alleen als het donker genoeg is. Midden in de stad heb je last van lichtvervuiling, dat zal je startrail niet ten goede komen. Zelfs een volle maan kan te veel licht geven en daarmee roet in het eten gooien. Zoek dus eerst naar een locatie waar weinig omgevingslicht is, dus een stuk van de bebouwing af. Bekijk verder online even de maanstanden, en zorg dat je niet bij volle maan op pad gaat.

Voor het fotograferen van een sterrenspoor is het verder belangrijk dat er niets in beeld gebeurt. Als er een weg in beeld te zien is, rijdt daar natuurlijk net een auto als jij je foto maakt.

Tip 2 Apparatuur en instellingen

Je hebt geen peperdure camera nodig voor het maken van je startrail. Een vereiste is wel dat je met lange sluitertijden kunt fotograferen. Het liefst gebruik je ook een lichtgevoelige lens omdat je in donkere omstandigheden extra veel licht kunt binnenlaten met een groot diafragma. De glaskwaliteit van een lichtgevoelige lens is ook vaak beter. Maar: lichtgevoelige lenzen zijn niet goedkoop en het is zeker geen noodzaak. Verder heb je natuurlijk een statief nodig. Je camera moet immers lang stabiel blijven staan, anders krijgt je foto bewegingsonscherpte.

Werk ook met een draadloze ontspanner of een afstandsbediening. Elke trilling is zichtbaar, dus ook die van het natrillen van de camera nadat je op de ontspanknop drukte. Heb je geen draadloze ontspanner of afstandsbediening? Dan kun je de zelfontspanner gebruiken. Zet die niet op de kortste stand, maar zorg dat de camera een paar seconden de tijd heeft nadat je op de ontspanknop drukt.

Foto: ArjanSijtsma

Tip 3 Aan de slag

Kies een mooie positie uit (zorg daarbij ook voor een leuke voorgrond!). Zet je camera op het statief. Zet het objectief op handmatig scherpstellen en zet daarna de scherpstelafstand op oneindig. Maak eerst een testfoto om te zien of je de juiste compositie hebt.

Bij je testfoto kun je even een extreem hoge iso instellen om een minder lange sluitertijd te gebruiken. Of je kunt even bijlichten met een zaklamp zodat je kunt zien wat precies je beeldkader wordt.

Tip 4 Instellingen

Kies voor je daadwerkelijke foto een redelijk hoge iso-waarde, maar niet hoger dan 1600 (in verband met ruis). Stel een groot diafragma in (laag getal) zodat er zo veel mogelijk licht binnenkomt. Maak een aantal testfoto’s met verschillende sluitertijden om te bepalen wat voor jouw foto de beste sluitertijd is en het beeld niet overbelicht maar ook niet onderbelicht wordt.

Een sluitertijd van meer dan 30 seconden zorgt voor beweging van de sterren. De aarde draait om zijn as, dus de sterren lijken ook constant in beweging. Je ziet in de sterren dus de draaiing van de aarde terug. De puntjes van de sterren vormen zich dan tot streepjes. Voor startrails moet je dus met een sluitertijd moeten werken die langer is dan 30 seconden.

Tip 5 Meerdere beelden

Ben je wat meer ervaren, dan kun je ook meerdere opnames van 30 seconden maken en die achteraf stacken (stapelen). Het voordeel hiervan is dat de eventuele ruisreductie door de camera veel korter duurt, dat je eventuele vliegtuigen er makkelijker uithaalt en dat andere objecten niet te licht worden weergegeven.

Stel je camera in op de bulb-stand en gebruik een draadontspanner, zodat je zelf de camera niet hoeft aan te raken gedurende het fotograferen. Maak gedurende een langere tijd veel foto’s met dezelfde sluitertijd.

Voeg hierna de foto’s samen in Photoshop. Zo komt jouw startrail door de combinatie van de foto’s naar voren!

De oriëntatie van het Arpy-meer (Italië) is perfect voor het vastleggen van sterrensporen en de Poolster.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie
  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek
  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen
  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.