Meld je gratis aan
Langverwacht: Pentax 645D

28 april 2010, 15:59

Beter laat dan nooit. Pentax lanceert langverwachte middenformaatcamera: de 645D, de digitale variant van de Pentax 645 middenformaatcamera.

Na vijf jaar wachten is hij er dan eindelijk: de 645D, de digitale variant van de Pentax 645 middenformaatcamera. Hart is een 40-megapixelccd van Kodak met een afmeting van 44x33 millimeter: 1,7x zo groot als een fullframe-sensor.

De 645D is compatibel met de meeste lenzen en accessoires van het analoge 645-systeem. De camera is robuust en weerbestendig dankzij de vele afdichtingen, een magnesiumlegering en een 3-inch lcd-scherm met verstevigd glas. Voor opslag maakt hij gebruik van twee SD-sloten, wat ietwat opmerkelijk is omdat het veel snellere CompactFlash momenteel dé standaard is in het (semi)professionele segment. De ene kaart kan gebruikt worden voor de raw- en de andere voor de jpeg-bestanden, maar je kunt op de tweede kaart ook alles back-uppen in hetzelfde formaat. Verder aanwezig zijn een autofocussysteem met elf scherpstelpunten, matrixmeting met 77 segmenten en diverse belichtingsmethodes.

Andere opvallende kenmerken zijn een ingebouwde HDR-functie, waarbij drie beelden worden samengevoegd, twee statiefaansluitingen (horizontaal en verticaal) en een stille opnamemodus. Tegelijkertijd met de camera werd ook een nieuw objectief aangekondigd: de D-FA 55 mm F 2,8 AL IF SDM AW. De adviesprijs zal rond de 10.000 euro uitkomen.

www.pentax.nl

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn