Meld je gratis aan
Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands camera of objectief? © camera, defect, rechtenvrij

18 september 2016, 10:00

Je kan enorm veel geld besparen wanneer je ervoor kiest om een camera of objectief tweedehands te kopen, maar het brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. Waar moet je voor aanschaf op letten, om een miskoop te voorkomen?

Een bezoek aan de verkoper

Probeer te voorkomen dat je een camera koopt die je niet voor aanschaf in handen hebt gehad. Het beste breng je dus een bezoek aan de verkoper. Ga goed voorbereid op pad. Draag op voorhand geen grote hoeveelheden aan contant geld bij je en vraag iemand om mee te gaan. Maak duidelijke afspraken met de verkoper over een mogelijke test-termijn, zodat je bij gebreken die later aan het licht komen, alsnog met elkaar in gesprek kan gaan.

Vraag naar de originele aankopbonnen en een eventueel garantiebewijs van de camera. Zorg dat je alle extra accessoires die bij de camera horen, zoals een usb-kabel, opladers en draagriem, ook daadwerkelijk ontvangt. Denk daarnaast goed na over je betaalmethode. Betaalservices, zoals PayPal, bieden in sommige gevallen namelijk een aankoopbescherming, maar controleer goed of je hier in geval van problemen aanspraak op kan maken.

Controle van een tweedehands camera

Inspecteer bij de verkoper de buitenkant van de body: zitten er krassen op de zoeker of op het scherm? In welke staat zijn de rubberen grepen? Het zijn gebreken die wellicht niet direct van invloed zijn op de kwaliteit van de foto's, maar die wel een goede onderhandelingspositie bieden voor de verkoopprijs van de camera.

De lensvatting van de camera moet schoon zijn, zonder vet-resten, deuken of krassen. Zo voorkom je dat je later problemen ondervindt met het gebruik van je eigen lenzen.

Zorg dat je een laptop bij je hebt. Hiermee kan je de sensor van de camera controleren. Dit doe je door een foto te maken, terwijl je de lensdop nog op de camera laat zitten. Kies voor een lage iso-waarde, rond de 100-200. Bekijk de foto op 100% op de laptop. Dode pixels zijn duidelijk herkenbaar, door de afwijkende kleur in het zwarte beeld. Bij oudere camera's zullen er zeker wat dode pixels zichtbaar zijn, maar een paar vormen geen groot probleem. Je hebt er namelijk miljoenen. Een groot aantal duidt wel op problemen met de sensor.

Een vergelijkbare check doe je zonder de lensdop, door een foto te maken van een egaal en goed-belicht onderwerp, zoals een witte muur of een strakblauwe lucht. Kies voor een hoge diafragmawaarde en bekijk de foto opnieuw op 100% op de laptop. Zo zie je of er geen stof of vuil op de sensor zit. Naast het feit dat je op deze manieren de sensor controleert, weet je ook meteen dat er geen probleem zit in het wegschrijven van de foto's op de sd-kaart of de koppeling tussen camera en laptop.

Soms zeggen verkopers dat een camera 'zo goed als nieuw is' en 'nog nauwelijks is gebruikt'. Hoe controleer je dat? In deze fotodokter wordt uitgelegd hoe je kan achterhalen hoeveel foto's er al met de camera zijn gemaakt.

Controle van een tweedehands objectief

Ook bij het controleren van een tweedehands objectief is het van belang om de buitenkant goed te controleren. Krassen in de lak of grepen die beschadigd zijn, zullen ongetwijfeld snel in het oog springen. Controleer ook de kleine schroefjes, want vaak kan je daaraan zien of de lens al een keer geopend is geweest. De focus- en zoomring moeten enige weerstand bieden maar wel soepel te hanteren zijn. Als ze té soepel draaien, dan is de lens waarschijnlijk erg veel gebruikt.

Het controleren van het glas doe je het beste met een zaklamp of in het licht van een gewone lamp. Zo zie je krassen en stof het beste. Controleer zowel de voor- en achterkant als een eventueel filter. Stof is nog relatief eenvoudig om schoon te maken, maar schimmel in een lens is lastig te verhelpen omdat het de lenscoating aantast.

Controleer de scherpte van de lens door een foto te maken van een onderwerp met veel details, zoals tekstregels op een papier of een muur met bakstenen. De scherpte moet van links naar rechts gelijk lopen. Kies hiervoor een hoge diafragmawaarde en probeer bij een zoomlens verschillende brandpuntsafstanden uit.

Test de autofocus grondig, zowel bij aanschaf van een camera als bij aanschaf van een objectief. Het scherpstelproces moet soepel verlopen. De lens of camera kan wellicht je verwachtingen overtreffen en supersnel scherpstellen, maar wees voorzichtig als hij merkbaar langzaam is. Probeer verschillende autofocusstanden en test de minimale scherpstelafstand én het scherpstellen op het oneindige.

Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper

Met name bij internationale verkoopsites is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare verkoper. Bekijk de reviews, zodat je kan zien hoe eerdere verkoopervaringen verlopen zijn. In het geval van Marktplaats gaat deze regel wellicht wat minder op, omdat de website niet met beoordelingen werkt. Let in dat geval vooral op zijn/haar andere advertenties en de aanmaakdatum van het account, ook al is dat niet alleszeggend. Een account wat slechts enkele dagen actief is, geeft eerder de schijn van illegale handel dan een account dat al jaren bestaat. De betalings- en contactgegevens van de verkoper kan je via de politie controleren op eerdere meldingen en de serienummers van de apparatuur kan je hier invoeren om te achterhalen of het om gestolen artikelen gaat.

Belangrijke waarschuwing voor verkopers van camera-apparatuur

Op dit moment zijn er oplichters actief die reageren op advertenties en die aanbieden om de apparatuur direct op te halen. Ter plekke laten zij op hun telefoon zien dat ze het geld overmaken, via de app van een van de Nederlandse banken. Achteraf, wanneer men met de spullen naar huis is vertrokken, blijkt dat het geld niet is overgemaakt en dat de app nep was. Geef je apparatuur dus alleen mee als je daadwerkelijk hebt gezien dat het geld op je rekening staat.

Koop een occasion

Het kopen van een tweedehands camera of lens bij een onbekende verkoper blijft, zelfs nadat je alles tot in de puntjes getest hebt, natuurlijk altijd een risico. Wil je meer zekerheid en toch een lage prijs? Koop dan een occasion bij een camerawinkel. Deze zijn door de winkel zelf grondig nagekeken, waardoor er vaak alsnog garantie op gegeven wordt. Bovendien voorkom je het risico dat je te maken hebt met een onbetrouwbare verkoper.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 26 januari 2018 om 10:34

Een leerzaam artikel

Casanova56 op 20 september 2016 om 19:38

Wat ik nu heb, dat is allemaal tweedehands gekocht. Soms een objectief via Marktplaats, dan wel zelf opgehaald bij de verkoper, body's gekocht van een kennis van mij, die ook zuinig op zijn spullen is, maar ook van hem een mooie top objectief van Sigma uit de ART serie over genomen. Met natuurlijk wel alles er bij zoals de verpakking, doppen en dergelijke. Doe dan dus NIET mee aan bieden, want als de verkoper een telefoonnummer bij zijn advertentie plaats, neem ik gewoon dan direct contact op, weet de verkoper dan ook gelijk dat je serieus ben. Zelf al een paar keer slechte ervaringen gehad als verkoper, koper maakt een afspraak kom hem NIET na, dezelfde koper maakt later weer een afspraak kom die ook NIET na, deze koper reageerde zowel via een echte clubsite als via marktplaats, nickname van beide site's weet ik en helaas de woonplaats was hetzelfde, heel verdacht. Je kan dus 2 dingen doen. Je ben lid van een (foto)(merk)club en koop iets van een lid daar, die persoon zal je dan zekers geen zeperd verkopen, of je koop gewoon tweedehands in een echte fotozaak en vaak krijg je dan ook garantie erbij, prijs is dan ietsje hoger.

PtR op 18 september 2016 om 14:14

Een goed artikel. Gezien vanuit de verkoperskant, als je via Marktplaats verkoopt, doe je er slim aan om uit te vogelen wie er bij je thuis gaat komen. Ik vraag altijd een beetje door en probeer even een emailconversatie op gang te houden. Soms lukt dat heel slecht en slaat je onderbuikgevoel alarm. Het is geen keiharde wetenschap maar ik ga dan niet met zo iemand verder.

phhoogeveen op 18 september 2016 om 12:59

Op zich een prima artikel, maar hier kon ik toch wel smakelijk om lachen: "Wil je meer zekerheid en toch een lage prijs? Koop dan een occasion bij een camerawinkel." Ik heb zo goed als nooit een 'goede' prijs gezien bij een camerawinkel als het om 2e hands apparatuur gaat. Veel te hoge prijzen alsnog.

Matt-H-Imaging op 20 september 2016 om 08:54

Vaak krijg je bij de aanschaf via een camerawinkel 1 garantie. Dat is ook wat waard. Verder worden gebruikte lenzen die door camerawinkels worden verkocht ook onderzocht en eventueel gereinigd/gereviseerd. Dat is niet gratis natuurlijk. De kans dat je een zeperd koopt via een camerawinkel is dan ook heel wat kleiner dan wanneer je gewoon via ebay of marktplaats een lens koopt. Daar staat dan een hogere prijs tegenover.

Het prijsverschil varieert. Ik kocht via cameraland.nl een Sony Zeiss 16-80mm F3.5-4.5 voor 390 euro. De lens was zo goed als nieuw en met 1 jaar garantie. Dat vond ik helemaal geen gekke prijs (nieuw kost deze lens minstens 700 euro).

phhoogeveen op 20 september 2016 om 09:18

Daar heb je twee goede punten ja, garantie en reinigen, maar met die lens heb je wel geluk gehad volgens mij kwa prijs.

Ik koop sowieso geen lenzen / body via marktplaats. Ik doe mijn aan/verkopen alleen via Tweakers.net en dan alleen met mensen die een hoge positieve feedback hebben en alleen op afspraak zodat de spullen bekeken en getest kunnen worden.
Dan ben je ook redelijk zeker van een goede deal.

Wat PtR ook al goed aangaf: als je een slecht onderbuik gevoel hebt, zeker bij mensen die niet goed / duidelijk / snel reageren, gewoon geen deal mee sluiten. Er zijn vast genoeg mensen te vinden die wél 'normaal' kunnen doen.