Meld je gratis aan
STC Astro MS clipfilter tegen lichtvervuiling - Een schone hemel

4 januari 2017, 19:10

Lichtvervuiling is in Nederland iets doodnormaals en het geeft problemen bij astrofotografie. Aangezien dit in meer werelddelen het geval is, heeft het Taiwanese STC een handig filter ontwikkeld om lichtvervuiling tegen te gaan: het Astro MS clipfilter.

Lichtvervuiling

De hemel fotograferen zonder de storende gele lichtgloed van steden, kassen of industrie is in Nederland maar op een beperkt aantal plaatsen mogelijk. Deze lichtvervuiling, zoals die gloed genoemd wordt, schermt onze blik op de sterren af en beperkt de mogelijkheden van astrofotografie.Het Astro MS clipfilter vermindert volgens filterfabrikant STC de interferentie van kunstlicht in stedelijke gebieden en verbetert diverse belangrijke golflengtes in het spectrum. Je filtert de lichtgloed van bijvoorbeeld straatverlichting als het ware weg terwijl het sterrenlicht wel doorgelaten wordt. Ideaal voor astrofotografen die niet iedere keer naar de Waddenzee willen rijden in het holst van de nacht.

Nikon en Canon

Het STC Astro-MS Filter clipfilter is speciaal ontwikkeld voor Nikon en Canon fullframe dslr-camera's. Het is gemaakt van 2mm dik optisch glas van Schott en voorzien van dubbelzijdige nano coating om ongewenste reflecties te voorkomen. Je schroeft het niet aan de voorkant van je objectief, maar plaatst het in de bajonet van de camera. Daardoor kun je tussendoor lenzen wisselen zonder telkens het filter te hoeven overschroeven.

Eerst klap je de spiegel omhoog, vervolgens klik je het filter op zijn plaats en daarna zet je het objectief weer op de camera. Dit houdt automatisch in dat je werkt met liveview, want de spiegel blijft opgeklapt! Het clipfilter is dus niet bruikbaar op camera's zonder liveview, dan dien je de gewone schroefversie aan te schaffen. Je kunt werken met objectieven vanaf 14mm en langer voor het beste resultaat. Als je klaar bent met je astrofotografie haal je het clipfilter gewoon weer uit de camera.

Prijs en beschikbaarheid

Het STC Astro MS filter kun je bestellen via de website van STC en kost $ 185,-. De klassieke schroefvariant is leverbaar in 48mm en 77mm, maar die zijn met respectievelijk $200,- en $300,- een stuk duurder.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 4 januari 2017 om 20:16

Deze link klikt wat makkelijker: http://stcoptics.com/en/clip-canon-ff-astro-ms/
Leuk artikel. Verrassend. Zit qua doorlatende golflengtes in de richting van infrarood en werkt, als ik het goed snap, door de roodverschuiving (https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodverschuiving). Nee, ik ben geen nerd maar wel nieuwsgierig.