Meld je gratis aan
Cameragadget: X-rite Colormunki Photo © gadget, colormunki, x-rite

22 februari 2017, 10:00

Als serieuze fotograaf krijg je al snel te maken met het probleem dat de kleuren van je monitor niet overeenkomen met die van foto zoals die uit de printer rolt. Dat kun je eenvoudig oplossen met kleurkalibratie, zoals met deze Colormunki.

De Colormunki is handzame gadget die je in staat stelt de kleuren op verschillende apparaten gelijk te trekken, zodat jij de kleuren overal hetzelfde, en minstens zo belangrijk, de juiste kleuren ziet. Deze kleurenmeester kun je gebruiken voor je monitor, je laptop, printer, een beamer of voor een kleuroppervlak. In het pakket vind je de Colormunki met een grote draaischijf en keuzeknop, de software, usbkabel en een soort draagtasje met een opvallend zware draagriem. Ook is er bij deze ´Photo´versie een Colorchecker Classic meegeleverd, een kleurenkaart die je kunt gebruiken om je van de juiste kleuren in foto's te verzekeren. Je maakt dan een foto van de kaart en thuis kun je dan de kleurenkaart op de foto met die van echte kleurenkaart vergelijken en aanpassen.

Software

Wij hebben de Colormunki getest met een monitor, waarvoor we eerst software moesten installeren. Dit is niet lastig, maar duurt wel even voor een pakketje software. Bij het installeren blijken er vijf applicaties tegelijk te worden geïnstalleerd en als dit gebeurd is, worden ze ook nog allemaal geüpdatet naar de nieuwste versie. Vooruit maar.

Colormunki inmiddels verbonden met de computer. De Photo app ziet er professioneel uit en helpt je heel duidelijk stap voor stap door het proces. Nu wordt ook het gewicht van de draagriem duidelijk. De Colormunki die je voor je scherm te hangen en de draagriem over het scherm naar de achterkant te hangen, als contragewicht. Nu kan hij de kleuren van je scherm meten. We moeten de draaischijf in de stand voor monitor zetten en daarna gaat de software zelf vijf minuten aan de slag. De Colormunki gebruikt een zogenaamde spectrofotometer, wat voor kleurmeting belangrijk is, omdat deze uitgaat van echt wit. Niet alle kleurkalibratieproducten maken hier gebruik van. Aan het eind van de kalibratie kun je een reminder instellen om dit iedere week even te doen, wat wel aan te raden is. Ook kun je het verschil tussen voor en na bekijken, wat in ons geval duidelijk te zien was.

Meer info

Geschikt voor: Windows en MacOS
Prijs: vanaf € 389
Website: X-rite

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
HarryM op 28 februari 2017 om 23:52

Uit deze review valt niet op te maken waarom dit ding zo'n 400 euro moet kosten. Voor onder de 100 euro heb je een Colormunki (Smile) die je scherm kan calibreren. Dat kan dus niet de bijzondere kwaliteit van deze Colormunki zijn. Kan het ook je printer calibreren, en je scanner? Wat zijn de resultaten daarvan? Dat zou ik nou interessant vinden.

henkvd op 28 februari 2017 om 19:10

Mooi verkoopverhaal. Hoe verhoudt de Colormonki zich tot de SpyderElite van DataColor, zowel technisch als prijstechnisch?