Meld je gratis aan
Cameragadget: Laowa 2:1 Ultra-Macro © cameragadget, laowa, ultra, macro

13 juni 2017, 10:00

Duik je als fotograaf in de macrowereld van insecten en bloemetjes, dan leer je al snel wat een 1:1 macrovergroting betekent. Toch kun je nog een stapje dichterbij, met dit 2:1 macro-objectief van Laowa.

De mooiste macrofoto's maak je als je weet wat je doet. Lees daarom eerst onze basiscursus macrofotografie!

Verschillende soorten vergrotingen

Voor macrofotografie heb je keus uit veel verschillende mogelijkheden om tot de vergroting te komen die jij wilt. Zo kun je kiezen uit omkeerringen, tussenringen of bijvoorbeeld voorzetlenzen. Wil je een extreme vergroting? Dan is er voor Canon zelfs de MP-E 65mm F2,8 beschikbaar met een 5:1 vergroting. Dit wil zeggen dat het beeld op je sensor maar liefst vijf keer groter is dan in werkelijkheid. Is de scherpte met een standaard macro-objectief al een uitdaging, met de 5:1 van Canon is het dat helemaal. Vandaar dat de meeste fotografen beginnen met de aanschaf van een macro-objectief met een 1:1 vergroting, en dan heb je nog steeds veel keus. En hoewel een 1:1 vergroting prachtige beelden oplevert, is deze 2:1 vergroting nog spectaculairder terwijl er nog best goed mee te werken is.

Het objectief

Bij het testen van het objectief merken we al snel dat het van degelijke kwaliteit is: de metalen behuizing voelt robuust en daar hoort ook wat gewicht bij, 503 gram. Het objectief is volledig handmatig, zowel scherpstelling als diafragma. Je zult al het werk dus zelf moeten doen, maar een beetje macrofotograaf is dat toch al gewend. Door het handmatige diafragma is het wel alsof je de scherptediepte-controleknop van je camera continu indrukt. Dit maakt het beeld door je zoeker (bij een niet volledig geopend diafragma) donkerder dan je gewend bent van je automatische objectieven. Die sluiten het diafragma pas bij het maken van de foto. Het beste zet je daarom het diafragma helemaal open als je scherpstelt, om het daarna dicht te draaien tot de gewenste opening.

Bruikbaar voor portretten

Naast dat de lens mooie, scherpe macrobeelden oplevert, is het ook nog eens een mooi portretobjectief van 60 mm. Met name de veertien diafragmalamellen zorgen voor een mooie ronde bokeh.

De Laowa komt van het bedrijf Venus Optics. Er is ook nog een goedkopere Chinese kopie van dit objectief in omloop onder de naam Bresser, maar dat is niet de Bresser die we kennen van de telescopen en microscopen. Kwaliteit komt uiteraard met een prijskaartje.

Meer info

Naam: Venus LAOWA 60mm F2,8 2:1 Ultra-Macro
Minimale scherpstelafstand vanaf sensor: 18,5 cm
Beschikbare vattingen: Canon EF, Nikon F, Sony A/E, Pentax K
Prijs: € 479,-
Meer informatie: zie website

Macrofotografie hoeft helemaal niet duur te zijn!
Naast een objectief zijn er namelijk nog allerlei andere opties om macrofoto's te maken!

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
SpencerB op 8 november 2017 om 09:33

Beste Hans , heb je de Zhongyi Mitakon 20 mm met een vergrotingsfactor van 4,5 al eens geprobeerd? Ik ben benieuwd wat je daarvan vindt. Mvg Spencer