Meld je gratis aan
Een maatje meer - Irix Edge filters  © Irix, edge, filter

17 juli 2017, 12:09

Objectievenfabrikant Irix is al even actief met uitstekend glas voor een aantrekkelijke prijs, maar nu komt daar ook een filterserie bij. Die filters vallen in de categorie "maatje meer" want ze hebben een diameter van 95mm.

Irix moet hebben even grondig nagedacht over de filtermarkt voordat men besloot tot een serie ND, pola en UV/protectiefilters in de enigszins exotische 95mm filtermaat. Want het aantal verkrijgbare filters in deze maat is klein en daarnaast zijn ze tamelijk kostbaar. Er worden namelijk niet extreem veel objectieven met zo'n grote doorsnede op de markt gebracht en dan bepaalt de wet van vraag en aanbod de prijs. Irix wil daar wat aan doen en heeft daarom voor de eigen objectieven een eigen filterlijn opgezet, maar uiteraard zijn deze filters ook geschikt voor ander glas.

Middenformaat

Er zijn vier ND-filters ontwikkeld, een circulair polarisatiefilter en een neutraal UV/beschermfilter. Ze zijn gemaakt van optisch glas en alle filters hebben een nano-coating en zijn waterproof en olie-afstotend. De ND-filters zijn verkrijgbaar in 3 f-stops (ND8), 5 f-stops (ND32), 7 f-stops (ND128) en als big blocker 10 f-stops (ND1000). Het polafilter is speciaal ontworpen om te kunnen gebruiken op de Irix 15mm f/2.4, die een speciale uitsparing in de zonnekap heeft om de geribbelde ring te kunnen draaien.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs is de grote verrassing, want de Irix UV kost € 76,-, de pola kost € 105,- en de ND-filters € 115,- tot € 117,-. Dat is in deze maat beslist concurrerend.
www.irixlens.com

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn