Meld je gratis aan
Groothoek voor Sony - Venus Optics Laowa 15mm f/2 FE Zero-D © laowa, 2, nieuw

28 augustus 2017, 13:17

Venus Optics kondigt de Laowa 15mm f/2 FE Zero-D aan, ontwikkeld voor Sony Alpha fullframe E-mount camera's. Deze manual focus 15 mm is maar liefst twee stops lichtsterker dan de al bestaande 15mm f/4 macro.

Venus Optics claimt dat het met dit nieuwe objectief de lichtsterkste 15mm groothoek ter wereld heeft gebouwd, wat ongetwijfeld zal kloppen, maar waar het echt om gaat zijn de specs. De 15mm is geschikt voor Sony fullframe en is opgebouwd uit 12 lenselementen in 9 groepen, waarbij twee asferische lenselementen zijn gebruikt en drie stuks met een extra lage brekingsindex. Dat ontwerp is door Venus OPtics direct maar gepatenteerd en minimaliseert volgens het persbericht vervorming en chromatische aberraties, wat uitstekende optische prestaties van hoek tot hoek zou betekenen.

Vlakke frontlens

Wat deze 15mm echt speciaal maakt is de frontlens. Normaal gesproken is een groothoek van dit formaat zo bol als een voetbal, maar Venus Optics heeft het klaar gespeeld een vrijwel vlakke frontlens te realiseren, wat de toepassing van 72mm filters mogelijk maakt. Wel zo fijn voor toepassing van bijvoorbeeld ND-filters. Behalve die vlakke frontlens is ook de vervorming minimaal, net als bij de reeds bestaande 12mm f / 2.8 Zero-D. Vandaar de naam: Zero D(istortion). Voor de filmers is het diafragma traploos bruikbaar en de handmatige scherpstelslag is lekker lang.

Prijs en beschikbaarheid

In de USA zou de Laowa 15mm naar $ 849,00 moeten gaan kosten. Het is veilig van een vergelijkbaar getal uit te gaan in Europa, maar dan in euro's. Leverbaar vanaf eind augustus / begin september en beschikbaar voor pre-order via de website.

www.venuslens.net

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn