Meld je gratis aan
Olympus OM-D E-M10 Mark III Hands on - Succesformule verder ontwikkeld © mar, 3, huis

2 september 2017, 09:00

Met de OM-D E-M10 Mark II zette Olympus een ontzettend gewilde camera in de markt. Door zijn kleine omvang te combineren met serieuze prestaties en de geavanceerde technologieën van zijn grotere broers, was het de perfecte metgezel voor de enthousiaste fotograaf die niet rond wil zeulen met een zware spiegelreflexcamera. Onlangs heeft Olympus deze populaire serie van een opvolger voorzien: de Olympus OM-D E-M10 Mark III. Straatfotograaf en Olympus Visionary Gordon Meuleman mocht de camera in de aanloop van de onthulling testen en deelt zijn bevindingen.

Om eventuele twijfel meteen weg te nemen: dit is geen speelgoedcamera. Ondanks zijn compacte uiterlijk is de Olympus OM-D E-M10 Mark III een zorgvuldig afgewerkte camera die uitstekend in de hand ligt. "De E-M10 Mark III heeft een heerlijke balans tussen ergonomie, formaat en vorm", aldus Gordon. "Er zit geen overbodige centimeter en gram op de body, maar tegelijkertijd heb je wel een 'echte' camera in je handen. Ook ligt hij erg natuurlijk in de hand, zelfs als je handen wat groter zijn dan gemiddeld."

Voor straatfotografen als Gordon is een onopvallende, discrete camera bovendien erg handig om mee op pad te nemen. "Naast het draagcomfort helpt de kleine body om onopvallend te werken op straat. Voorbijgangers zijn vrijwel niet door de camera geïntimideerd, zeker in vergelijking met een spiegelreflexcamera of zelfs een grotere systeemcamera. Het is een camera waarvan je vergeet dat je hem bij je draagt, heerlijk om elke dag mee te nemen op straat."

Tijdens concerten is de kleine EM-10 Mark III in zijn element.
1/200 sec
f/1.8
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Wolf in schaapskleren

Naast het praktische nut van de kleine omvang is de E-M10 Mark III een echte wolf in schaapskleren. Onder de motorkap schuilt namelijk een grote 16-megapixel Micro Four Thirds-sensor, de nieuwe TruePic VIII-beeldprocessor en een geavanceerd autofocussysteem met 121 scherpstelpunten. Tot slot is de camera voorzien van het indrukwekkende vijf-assige stabilisatiesysteem waar Olympus om bekend staat. Omdat de stabilisatie zich op de sensor bevindt, maakt het niet uit welk objectief je gebruikt. Zowel foto's als video's worden gestabiliseerd. Zo kun je fotograferen bij weinig licht en filmen vanuit de hand, zonder dat het beeld schokkerig wordt.

Dankzij de krachtige vijf-assige beeldstabilisatie is deze foto prachtig scherp, kon de iso laag blijven en ruis onderdrukt worden.
1/25 sec
f/1.8
ISO1000
Olympus 17mm f/1.8


Ook Gordon is onder de indruk van de techniek achter de camera. "De snelheid van de camera valt echt op, ook bij het gebruik van live view, wat voor de meeste camera's vrij veel moeite kost. De ijzersterke combinatie van processor, sensor en beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er bij langere sluitertijden ook nog vanuit de hand geweldig valt te fotograferen", vertelt hij enthousiast. "Ook is de autofocus razendsnel en zit hij er zelden naast. Ik fotografeer regelmatig in slechte lichtomstandigheden en kijkend naar de resultaten denk ik dat deze voor zich spreken. Als ik weer eens een ouder model beet heb, merk ik het verschil pas echt. De snelheid en precisie waarmee ik nu mijn werk kan maken is heerlijk."

Werp een blik op de testfoto's die Gordon maakte en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die de E-M10 Mark III biedt. Als nachtdier moet hij het vaak doen met weinig tot geen licht, een flinke uitdaging. Zijn sfeervolle foto's van donkere straten en warme kroegen maakt hij vanuit de hand en hier zien we de toegevoegde waarde van de vijf-assige beeldstabilisatie: zonder deze techniek zou veel van zijn werk simpelweg mislukken. Het alternatief, fotograferen met flits, is eigenlijk geen optie. De sfeer zou ermee verloren gaan. Daarnaast zou een statief uitkomst kunnen bieden, maar alleen in foto's zonder bewegende onderwerpen. Bovendien gaan de meeste straatfotografen het liefst met zo min mogelijk apparatuur op jacht naar hun platen. Het extra gewicht en de tijd die het kost om een statief op te zetten kunnen ervoor zorgen dat je nét dat speciale moment mist.

Het eveneens compacte Olympus 17mm f/1.8-objectief is een geweldige match voor de E-M10 Mark III.
1/30 sec
f/1.8
ISO200
Olympus 17mm f/1.8

Eindelijk filmen in 4K

Toen Olympus haar nieuwe vlaggenschip, de OM-D E-M1 Mark II, introduceerde, haalden videomakers opgelucht adem. Eindelijk een 4K-filmfunctie! Helaas is zo'n topmodel met bijbehorend prijskaartje niet voor iedereen weggelegd, dus moesten de amateurfotografen het nog doen met 'slechts' Full HD. Met de E-M10 Mark II maakt Olympus hier een einde aan: ook deze camera kan video's maken in de hoge 4K-resolutie. Gordon heeft deze functie niet uitgebreid getest, want hij is van huis uit immers fotograaf. Toch kon hij het natuurlijk niet laten om er even mee te spelen: "Het viel me absoluut niet tegen", vertelt hij. "Door het verbluffende stabilisatiesysteem lijkt een shot vanuit de hand, gemaakt op een skateboard, op een 'dolly'-shot, oftewel een statief op wielen."

Daarnaast vertelt Gordon dat handige filmfuncties zoals focus peaking, waarmee je op het scherm ziet wat scherp is door middel van gekleurde lijnen, ook erg bruikbaar zijn voor fotografie. "Ik werk veel op straat en dan stel ik meestal handmatig scherp. Focus peaking is in die gevallen een prettige toevoeging om snel strakke scherpte te bepalen."

Stedelijke landschappen vormen een uitstekende uitdaging voor de E-M10 Mark III
1/320 sec
f/5.0
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Feilloze verbinding met smartphones

Zoals we gewend zijn van Olympus en andere camerafabrikanten, is er steeds meer aandacht voor de verbinding tussen camera en smartphone. Het is namelijk erg prettig als je gemaakte foto's snel kunt publiceren op Facebook of kunt doorsturen naar je vrienden via WhatsApp. Ook tover je op deze manier je smartphone om tot draadloze afstandsbediening. De ene fabrikant is beter in het maken van die software dan de andere. Soms krijg je te maken met omslachtige koppelingen, wegvallende verbindingen of vervelende vertragingen tussen de opdrachten die je geeft en wanneer de camera ze doorvoert.

De Olympus E-M10 Mark III geeft echter het goede voorbeeld. Gordon was in zijn nopjes met de samenwerking tussen zijn smartphone en de camera: "Het werkt fantastisch. De vertraging is minimaal en de mogelijkheid om via de telefoon de camera te bedienen geeft een wereld van mogelijkheden. Denk aan fotograferen op straat of in de studio, maar ook aan een snelle plaat met je vrienden."

Met zijn onopvallende uiterlijk is de E-M10 Mark III bij uitstek geschikt voor straatfotografie.
1/500 sec
f/9.0
ISO2000
Olympus 17mm f/1.8

Klein veelzijdig pakketje

Na de testperiode is straatfotograaf Gordon behoorlijk onder de indruk van de kleine E-M10 Mark III. De discrete camera levert puike prestaties, zowel op het gebied van beeldkwaliteit als gebruiksgemak en ergonomie. "Je krijgt ontzettend veel camera in een klein pakketje voor een zachte prijs. Met het 14-42mm f/3.5-5.6 kitobjectief heb je een veelzijdige camera in handen; combineer hem met de 17mm f/1.8 en je bent klaar om straatfotografie in te duiken."

Met de discrete E-M10 Mark III kun je vliegensvlug je favoriete moment vastleggen.
1/800 sec
f/10
ISO400
Olympus 17mm f/1.8

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ingrid-1950 op 31 augustus 2017 om 11:42

benieuwd wat hij gaat kosten !!! ben al aan het sparen...