Meld je gratis aan
De uitgelaten actie van windhonden © IDG NL

3 september 2015, 10:14

Christa Merk maakt prachtige foto's van windhonden in volle actie. Zij legt het natuurlijk karakter van de honden precies op het juiste moment vast. Wij vroegen haar hoe ze dat aanpakt.
Bij het artikel over scherpstellen in Zoom.nl 9 stond deze geweldige openingsfoto. Helaas vermeldden wij daar de verkeerde fotograaf bij. De goede is Christa Merk. Haar foto blinkt uit door de trefzekere scherpstelling en daarom prijkt hij bij dat artikel, maar er valt nog iets anders aan op. Het natuurlijk dartelend en avontuurlijk gedrag van de hond is precies op het juiste moment vastgelegd.


"Het mooie aan een windhond is dat je hem niet kunt opdragen om zich te gedragen zoals jij wilt. Als je hem uitlaat, gedraagt hij zich uitgelaten en dat is precies wat ik zo leuk vind aan deze honden en wat ik wil vastleggen. Natuurlijk is hij op zijn mooist en dat fotografeer ik, zonder in te grijpen of te sturen."

Hobby

Popfotograaf Kees Tabak zei ooit dat fotografie op zichzelf geen hobby is. "Als je goeie foto's wilt maken, neem dan een andere hobby en fotografeer die." Dat is precies wat Christa Merk (1964) doet. Ze heeft twee windhonden, Bella en Diara, waarmee ze dagelijks wandelt in het bos of op het strand. Ze doet er ook trainingen mee en houdt ervan om met andere hondenbezitters op pad te gaan.


"We doen vregelmatig mee aan trainingen. Windhonden zijn jachthonden, maar ik ga niet met een geweer op pad om een haas te vangen. Daarom laat ik ze die trainingen doen. Daar jagen ze op een kunsthaas en je merkt aan alles dat ze daar enorm van genieten. Soms rennen ze met z'n zessen op een renbaan achter een 'haas' aan en bij het freerunning hollen ze met z'n zessen over een veld. Daarop is een kabel zigzag gespannen, waarlangs de kunsthaas wordt voortgetrokken. Een goed getrainde hond rent niet meer blindelings erachteraan, maar snijdt stukken af. Dat is wat ze tijdens een training leren. Op onderstaande foto heeft een hond zo'n kunsthaas gevangen na een lange jaagpartij en je kunt de voldoening in zijn ogen zien. Mooi vind ik dat."


Voorspellen

Elke ochtend, heel vroeg, voordat ik ga werken, maak ik in het bos bij mijn woonplaats Bergen op Zoom een wandeling met de honden. Op een ochtend was het heel mooi licht en ik wilde graag een foto van Diara in tegenlicht maken. Ze is een zeer actieve hond en je kunt haar niet op jouw manier neerzetten. Daarom bleef ik staan en liet haar vooruit lopen, het mooie licht in. Ik wist dat ze op een zeker moment zou omkijken om te zien waar ik bleef. Dat moment pakte ik in deze foto."Grillig rengedrag

"Het rengedrag van de honden is volkomen onvoorspelbaar en dat vind ik het mooiste aan ze. Op het strand rennen ze vaak vooruit en komen op onverwachte momenten terug. Het enige wat je dan als fotograaf kunt doen is zorgen dat je de beste momenten pakt. In dat soort gevallen heb ik mijn camera op Continuous AF staan en schiet in serie. Later zoek ik dan de beste foto uit de serie en ontwikkel die in Lightroom."
"Windhonden houden van stoeien en laten daarbij al gauw hun tanden zien. Agressief wordt het zelden; het blijft spelen."

Fotovirus

Christa's vader was fotograaf, met een donkere kamer en een studio. Als kind stond zij vaak model, maar pas vijf jaar gelden kreeg zij zelf het fotovirus te pakken. "Toen ik een mooi onderwerp om te fotograferen had, sloeg de inspiratie toe. Ik kocht een goeie camera en ging aan de slag. Al gauw kwam ik erachter dat een full frame camera veel mooiere resultaten oplevert. Zo gauw, dat ik mijn bijna nieuwe camera nog kon inruilen. Hoewel het soms flink sjouwen is met zo'n grote, zware volbeeldcamera en objectieven, is het zeer de moeite waard als je de verbluffende beeldkwaliteit ziet. De ruisprestaties bij hoge iso-waarden zijn beter en ik kan ook meer aansnijden, iets wat noodzakelijk is bij snel bewegende onderwerpen. Bovendien vind ik het spelen met onscherpte in de achtergrond gemakkelijker. Mijn meest gebruikte objectief is een 70-200mm F 2,8, maar ik zet het meestal op F 4.0. Dan is de achtergrond nog mooi onscherp. Als ik meerdere honden scherp in beeld wil brengen, gebruik ik F 5,6. Het omgaan met deze instellingen en het van tevoren juist inschatten daarvan, is iets waar ik de afgelopen tijd steeds beter in ben geworden."Uitdaging

Christa is hoorzorgconsulent in een winkel met hoortoestellen. Hoewel ze soms droomt van een fulltime baan als fotograaf, weet ze dat het in deze tijd niet meer haalbaar is. "Toch fotografeer ik ook in opdracht", zegt ze. Het liefste honden van anderen en natuurfotografie, maar ik heb ook al bruiloften vastgelegd en dat is ook erg leuk."


Toch ligt haar grootste passie bij de dieren. "Wat het voor mij echt de moeite waard maakt, is het onvoorspelbare rengedrag van de honden. Je weet nooit precies waar je mee thuis komt en bent vaak aangenaam verrast door het resultaat. Ik vind het ook een soort sport om de mooiste momenten te pakken. Eigenlijk combineer ik met de fotografie al mijn interesses, want ik hou van improviseren, verrassingen en uitdagingen."


Op de renbaan laten de honden hun gestroomlijnde snelheid prachtig zien.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rolena op 3 september 2015 om 22:33

Je foto`s zijn schitterend , ik kijk er met plezier naar, klasse werk

cahm op 5 september 2015 om 11:02

Dank je wel Rolena!

Gilles147 op 3 september 2015 om 11:15

Ontzettende mooie foto's van een fotografe die precies weet hoe te handelen.

cahm op 5 september 2015 om 11:03

Dank je wel Gilles!