Meld je gratis aan
Een 70 jaar oude tijdscapsule in een oude Zeiss © film, zoomer, ontwikkeling

17 juli 2017, 15:00

Een 70 jaar oud fotorolletje vinden en er ook nog eens bruikbare foto's af kunnen halen. Het lijkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar dit is precies wat Martijn van Oers vorige week is overkomen. Hij doet zijn indrukwekkende verhaal!

Recentelijk vond ik in een tweedehands winkel een originele Zeiss Ikon 520/2 camera. Hij leek in eerste instantie nauwelijks gebruikt, tot ik ontdekte dat er nog een rolletje in bleek te zitten. Het woord 'EXPOSE' op de zijkant van het rolletje wees erop dat hij ooit echt gebruikt moest zijn geweest. Na enig zoeken kwam ik erachter dat de camera rond 1929 gebouwd was, en het rolletje wat erin zat tussen de jaren 40 en 70 moest zijn gemaakt.

Het ontwikkelen

Natuurlijk wilde ik weten of er nog iets op stond, maar om de foto's te kunnen ontwikkelen was wel wat expertise nodig. Mijn vriend Johan Holleman ontwikkelt al heel zijn leven zijn eigen fotorolletjes, en bood aan om de negatieven voor me te ontwikkelen. De kans dat er echter nog bruikbare foto's gevonden zouden worden, zo waarschuwde hij, was echter wel erg klein, aangezien het rolletje zo oud was.

Omdat ik van tevoren natuurlijk hoopte dat er wel nog foto's op stonden, wilde ik het ontwikkelen ervan documenteren. En zo vond ik mij afgelopen dinsdag dan ook in Johan's keuken, en documenteerde met zijn Nikon D700 hoe hij de bijna 70 jaar oude film ontwikkelde. Het moment dat de ontwikkelde negatieven uit de container kwam hielden we beiden onze adem in... Er bleken nog foto's op de negatieven te staan.De foto's

De beste negatieven werden in gescand, en 4 foto's bleken nog genoeg detail te hebben om hun verhaal te kunnen vertellen. Een oudere man en vrouw poseren voor een landschap. De man in de foto draagt de camera tas van de Zeiss bij zich. Hij zal dan ook waarschijnlijk de eigenaar zijn geweest. Het lijkt erop dat de laatste keer dat deze camera werd gebruikt op de vakantie van deze man en vrouw was.Nadat ik de beelden op mijn facebook had gezet zei een van mijn contacten al snel dat hij de plek wel heel erg bekend vond lijken. Volgens hem was dit Biarritz, een stad in de het Frans-Baskenland in het zuidwesten van Frankrijk. Nadat hij me een google Streetview had gestuurd was ik direct overtuigd. De foto's waren inderdaad hier gemaakt.

Kijkend naar de beelden voel ik alsof ik een schatkist of tijdscapsule heb gevonden, die een kleine blik in het verleden geeft. Ik zou dolgraag willen weten wie de mensen in deze foto's zijn en hopelijk, op een dag, de negatieven aan de nog overgebleven familieleden van deze mysterieuze fotograaf kunnen schenken.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
boddeus E-L op 20 juli 2017 om 16:56

en ik dacht nog wel te kunnen helpen met mijn geheugen waaruit Biaritz rolde..

MarianneJonkman op 20 juli 2017 om 15:50

Hoe gaaf is dat?!

PtR op 17 juli 2017 om 17:07

Wat gaaf! Succes met je zoektocht.