Meld je gratis aan
Verandering(en) op Zoom.nl © Zoom.nl, Instagram, #zoomnl

6 oktober 2017, 16:12

Zoom.nl bestaat bijna 15 jaar. In de tussentijd wisselde Zoom.nl een paar keer van gedaante en de functionaliteit werd uitgebreid. Ondertussen zijn we bezig met kleine én grote veranderingen op de achtergrond.

We hebben op de redactie best een (heel lang) verlanglijstje. In de categorie kleine veranderingen hebben we iets nieuws. Sinds vandaag hebben we Instagram aan ons menu toegevoegd met een fotofeed van alle #zoomnl foto's. Het zijn er bijna 70.000 en dat aantal loopt snel op. We konden er dus niet omheen, zeker gezien de mooie beelden. Op zoom.nl/instagram of via het menu kun je de feed vinden. Uiteraard blijft het niet hierbij. De Instagram top 5 gaan we nu wekelijks op Zoom.nl plaatsen en we hebben al een tijdje een plek in het magazine gereserveerd voor Instagram. Deze kruisbestuiving tussen Zoom en Instagram wordt stapsgewijs verder doorgevoerd. Het kan zijn dat we hier en daar nog sleutelen aan de vorm en het nog niet optimaal kijkt en klikt, maar de eerste stap is gezet. Kortom; straks nog meer foto's en fotografen op Zoom.nl.

avatar

Hoofdredacteur Zoom.nl

Reacties (21)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ali op 21 oktober 2017 om 08:21

http://zoom.nl/foto/dieren/bewerking-i-have----------too.2875333.html#comment_17425401
Wouter, misschien wil je hier ook es serieus naar kijken; ik heb het jullie al vaak gevraagd: als ik een serietje of zo wil maken, dan koppel ik foto's aan elkaar, maar dan maken jullie er van : upload een bewerking en zo komt ie ook op de site te staan. Steeds moet ik er dan bij zetten dat het geen bewerking is..
Ik leg vaker dit uit aan zoomers die ook foto's willen koppelen, maar die het ook vervelend vinden dat dat er dan komt te staan... (leg ze dan ook steeds uit HOE ze moeten koppelen, want dat weten de meesten niet....
Kunnen jullie er niet gewoon van maken: "gekoppelde foto" of zoiets...

Beaumimi op 15 oktober 2017 om 19:11

Kennelijk is het tegenwoordig een must om zowel een Facebook- als een Instagram- account te hebben. Laat ik die nou helemaal niet hebben, dus... zal ik nu een heleboel gaan missen van wat er op Zoom allemaal voor nieuws te beleven komt?
Jammer dan, maar ik zit al die jaren op Zoom om van de foto's van anderen te genieten, zelf foto's te plaatsen èn (nog steeds) van anderen te leren.
Ali en Roos hebben al het één en ander verwoord en daar ben ik het volkomen mee eens.
Mijn allergrootste ergernis op Zoom is (óók nog steeds) dat belachelijke stemmengedoe. Hoeveel ellende hebben we daar al niet door meegemaakt op Zoom. Er zijn zelfs mensen weggepest daardoor; ik zou er een boek over kunnen schrijven.
Het gaat totaal niet meer om de kwaliteit van de foto's, maar om de namen die er onder staan en uiteraard om het geven van veel stemmen, zelfs op slechte foto's ( lees:"kiekjes" ) om zelf ook maar zovéél mogelijk binnen te halen.
Als dit ooit tot het verleden zou gaan behoren gaat bij mij de vlag uit.

wdiemer op 18 oktober 2017 om 13:12

Een beetje late reactie van mijn kant. Maar bij deze. Om kort te gaan; het liken/stemmen zie ik niet zomaar verdwijnen. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat mensen op deze site gepest worden, daarvoor modereert de redactie regelmatig en kan het gemeld worden. Over de kwaliteit van de beelden kan ik vanuit mijn positie lastig oordelen. Er zitten op deze site ervaren professionals en groot talent die nog regelmatig schitterend werk plaatsen en daartegenover staat dat we ook beginnende fotografen verwelkomen die beginnen met een vakantiekiekje. We doen geen selectie aan de poort. Wat we wel doen is dat we collecties maken van bijzondere beelden. Namen tellen dan niet, slechts het beeld. Tot slot; het is geen must om een Instagram of Facebook te hebben. In tegendeel juist met zoom.nl/instagram kun je zonder Instagram foto's zien die geplaatst zijn met de #zoomnl. Mijn bescheiden mening; het is de moeite waard om deze beelden ook te zien.

Beaumimi op 18 oktober 2017 om 19:43

Wat het stemmen betreft behoor ik waarschijnlijk bij de minderheid en ik leg me daar dan maar bij neer. Ik kijk overigens nooit meer op de pagina "Populair", omdat je daar meestal toch steeds dezelfde namen tegenkomt en het dus niet echt interessant meer is.
Dat wegpesten gebeurde overigens in het begin; toen was jij misschien nog niet werkzaam voor Zoom, maar dat was echt heel vervelend.
Uiteraard moet Zoom ook een platform zijn en blijven voor beginnende fotografen! Toen ik in 2005 abonnee werd, wist ik ook nog niet zoveel van fotograferen en door alle tips heb ik ontzettend veel geleerd en is de kwaliteit beslist vooruit gegaan.
Foto's bekijken en reacties schrijven op Zoom kost aardig wat tijd, dus ik beperk me daar voorlopig maar toe.

RoosZ op 8 oktober 2017 om 18:28

Het lijkt bij zoom.nl in toenemende mate om commercie en social media te draaien. De redactie is bv. bijzonder actief op Facebook. Daar zie ik elke dag meerdere berichten van zoom.nl voorbij komen. Iedereen die dat wil mag daar zelfs soms meedenken over de keuze van de Foto van de Dag. Die mogelijkheid is op deze website nog nooit geboden, terwijl je toch mag verwachten dat hier meer echte fotoliefhebbers en -kenners verkeren dan op Facebook.
Een betalend lidmaatschap is ook steeds minder interessant. Wie niet geïnteresseerd is in het magazine kan het geld daarvoor beter in zijn zak houden, want iedereen kan hier verder gratis zo ongeveer alles wat betalende leden ook kunnen.
Het wordt allemaal ook steeds minder geloofwaardig. Fototips van Hema bijvoorbeeld. Sinds wanneer zitten er bij dat warenhuis mensen met verstand van fotografie?

Met de laatste ontwikkelingen jagen de redactie en/of de uitgever de serieuze foto-hobbyïsten, die soms al vele jaren lid zijn, weg. Die zie je dan ook meer en meer verdwijnen.
Langzaam maar zeker zullen deelnemersveld en fotokwaliteit veranderen. Als dat een bewuste keuze is, dan zij dat zo. Als dat niet de bedoeling is, dan raad ik redactie en uitgever aan zich eens af te vragen of ze wel op de goede weg zijn.

wdiemer op 8 oktober 2017 om 21:42

Hoi Roosz, we houden regelmatig een vinger aan de pols en kijken om ons heen om fotografen met ons te verbinden. Daarvoor hebben we Facebook en Instagram nodig, dat kunnen we niet negeren. Tegelijkertijd bieden we nu juist ook meer aan serieuze amateurfotografen. Denk aan de pre-sets (gratis) voor Lightroom en straks hebben we ze ook voor Photoshop. Op YouTube (of hier op Zoom.nl) zijn we nu ook meer en meer handige tips aan het plaatsen voor fotobewerking maar straks ook meer fotografie in de praktijk. Tot slot, we werken aan wat veranderingen op de site, maar helaas kunnen we dat niet overnight realiseren en ben ik nu helaas nog niet in de positie om aan te geven wanneer je dat de lucht in gaat.

RoosZ op 9 oktober 2017 om 07:04

Eerlijk is eerlijk; er zijn inderdaad ook aantrekkelijke ontwikkelingen. Die presets bijvoorbeeld. Ik kon ze niet uitproberen omdat ik geen Lightroom had. Dat programma heb ik dan ook om die reden aangeschaft en dat heeft een wereld voor me geopend. De artikelen over het gebruik van Lightroom in het magazine waardeer ik dan ook zeer. Leuk dat jullie ook presets voor Photoshop gaan maken (hopelijk ook geschikt voor Elements).
Dat jullie met de tijd mee moeten en ook actief moeten zijn op social media snap ik, maar ik blijf vrezen voor de kwaliteit van de foto's die hier op de website geplaatst worden als die social media een te grote rol gaan spelen.
En zo'n fotokiekjeswedstrijd bv.: stapels nietszeggende foto's leverde die op. Niet doen zou ik zeggen, als je wilt dat mensen die serieus met hun hobby bezig zijn hier ook hun foto's blijven plaatsen.
Ik geniet enorm van de prachtige foto's die sommige serieuze (hobby)fotografen hier plaatsen en zou het erg jammer vinden als die zich hier steeds minder thuis gaan voelen en vertrekken. Dat proces is helaas al op gang gekomen.

ali op 8 oktober 2017 om 09:32

wat leuk dat jullie van alles zitten te bedenken voor de zoomers en wat jammer dat jullie nog steeds niets doen aan de klachten van diezelfde zoomers over jullie eigen site..........
ik begrijp er zo langzamerhand helemaal niets meer van. Ik zit op de site van zoom en moet straks de top vijf van Instagram hier zien, waarom niet gewoon een top vijf van zoom, van de zoomleden??? En ik moet van alles weten bij jullie over facebook. Als ik dat allemaal wilde dan ging ik wel op Instagram en facebook zitten, daar had ik jullie dan niet voor nodig..........
Ik erger me echt rot aan jullie, dat jullie de klachten van jullie eigen "mensen" laten liggen en steeds nieuwe dingen bedenken waar misschien wel niemand om gevraagd heeft....
Zoom is qua niveau enorm achteruit gehold, lijkt in niets meer op de site die het ooit was!
Om b.v. één heel slecht voorbeeld te noemen van de achteruitgang van zoom:
Waarom worden de Foto's van de Dag niet meer gemotiveerd door jullie redactie waarom ze dat zijn geworden??? Daar konden wij van leren, maar het was blijkbaar teveel werk en werd weer afgeschaft...
en zo zijn er legio voorbeelden waarin zoom achteruit is gehold.
Veel namen zijn al van zoom verdwenen omdat men het hier totaal niet meer zag zitten en ik geef ze geen ongelijk.

wdiemer op 8 oktober 2017 om 21:48

Hi Ali, mijn reactie op Roosz beantwoord misschien een en ander voor je, maar bij deze ook nog wat aanvullingen. Het niet meer motiveren van de Foto van de Dag vind ik een heel goed punt van je. Dat moeten we weer gaan doen, het is er ooit uitgehaald (weet niet waarom, was toen even niet werkzaam voor Zoom), maar dat zou best weer terug kunnen, daarnaast speel ik met het idee voor twee (online) rubrieken die hierop aanhaken.

jippe op 10 oktober 2017 om 14:56

Ik hoop werkelijk dat jullie site gaat verbeteren en ook dat er meer aandacht komt voor de abonnees. Iedereen kan alles plaatsen enz. daar zit voor abonnees totaal geen voordeel bij. Een betalend lidmaatschap is zoals Roos ook al schrijft totaal niet interessant meer.

ali op 8 oktober 2017 om 22:28

dat is tenminste al iets..... bedankt daarvoor..Ik lees je antwoord bij Roos en merk op dat jullie wel van alles kunnen bedenken om fotografen aan jullie te verbinden, maar nergens lees ik iets over de verbeteringen op de site zelf en ván de site zelf en dáár gaat het mij helemaal om! Er wordt al tijden geklaagd over het feit dat tegenwoordig de upload bestaat uit de helft van een foto, terwijl je vroeger de hele foto zag; dát is een grote achteruitgang; er wordt veel geklaagd over de kwaliteit van de geüploade foto, die bij plaatsing op de site een stuk lager is dan het origineel; ooit overwogen dat hele stemmengedoe : Ik vind dit leuk"" e.d. gewoon af te schaffen en de ratrace naar nr. 1 in de populariteitspoll te stoppen?
Dat zou de site een stuk rustiger en "vriendelijker" maken; geen vriendjesgedoe meer....
Ik weet dat ik in die mening lang niet alleen sta... en probeer misschien dingen te bedenken waardoor mensen weer meer op de kwaliteit van hun foto gaan letten, het is tegenwoordig bar en boos wat er op de site verschijnt... motiveer ze met uitdagingen om het beste te tonen wat ze maken....die series die jullie hier geregeld neerzetten bevatten soms foto's uit 2014 en nog ouder..... belachelijk gewoon....er zitten foto's van mensen bij die allang niet meer op zoom zitten. En volgens mij putten jullie alleen maar uit de foto's waarbij een heleboel "tags" aangevinkt staan...lekker makkelijk....hoe meer tags hoe gauwer een foto terechtkomt in een serie en jullie schromen niet héél oude foto's daarvoor te gebruiken.... echt belachelijk allemaal!

jippe op 8 oktober 2017 om 14:18

Ik ben het wel met je eens. De site holt i.d.d. wat achteruit. Veel verschil is er ook niet tussen abonnees en niet abonnees. Ik hoop dat de redactie i.d.d. eens wil luisteren naar Zoomers van het eerst uur en hun klachten/aanbevelingen.

ali op 8 oktober 2017 om 16:51

dat verschil is er ook niet meer; iedereen kan nu plaatsen, je hoeft geen abonnee te zijn op het blad; het is helemaal vrijgegeven voor iedereen.