Meld je gratis aan
Google verbetert zoekfunctie om copyright van fotografen te beschermen! © quickstart, diefstal, auteursrecht, internet

23 februari 2018, 12:16

Is jouw foto ooit gestolen en door iemand anders gebruikt via internet? Google komt met nieuwe oplossingen om auteursrechtschending tegen te gaan!

Google neemt stappen om auteursrechten te beschermen

In samenwerking met Getty Images gaat Google voor veranderingen zorgen om het moeilijker te maken voor mensen om zomaar foto's te stelen via de Google zoekresultaten. Een van die veranderingen zal het verwijderen zijn van de functie 'View Image'.

Ook fotografen die nog nooit hebben meegemaakt dat hun werk gestolen is via Google, zijn bekend met situaties waarbij familieleden of vrienden afbeeldingen en foto's van het web hebben gehaald voor commerciële doeleinden voor zichzelf of anderen, zonder na te denken over het auteursrecht. Het gebeurt iedere dag. Hoewel onwetendheid geen excuus is om de wet te overtreden, is het een understatement dat het grote publiek denkt dat ze gemakkelijk elke afbeelding kunnen gebruiken die ze online vinden, voor welk gebruik dan ook. Iedere dag vinden er veel auteursrechtschendingen plaats. Afbeeldingen worden alleen maar gemakkelijker te vinden en daarom is het beschermen van auteursrechten zo lastig.

Bescherm je foto's goed! Deze rechten heb je allemaal als fotograaf!
Google zal twee grote veranderingen aanbrengen om beelddiefstal en misbruik te verminderen. Allereerst wordt de knop 'Afbeelding weergeven' verwijderd die de gebruiker normaal naar het bestand brengt. Deze knop zit naast de knop 'Bezoek' die je naar de link stuurt van de website waar het bestand op staat. Ondanks dat je met de basiskennis van computers weet hoe je een afbeeldingsbestand online kunt vinden, moet je nu die extra stap zetten om dat ene bestand te vinden en te kunnen downloaden. Ten tweede zal Google de auteursrechtaanduiding van bestanden beter en duidelijker in beeld brengen om dit aan bezoekers duidelijk te maken.

Met deze twee veranderingen hoopt Google het aantal schendingen te verminderen en onwetenden erop te kunnen wijzen dat ze niet zomaar ieder bestand voor eigen doeleinden kunnen gebruiken. Het moet niet komen van een fotograaf in de familie om de rest duidelijk te maken dat het 'not done' is om zomaar andermans beeld te stelen. Het zal hopelijk logisch zijn dat veel mensen niet die extra stap gaan zetten om toch aan dat ene beeld te komen, waardoor het aantal schendingen aanzienlijk zal gaan dalen.

Ronaldkoster

Deze veranderingen zijn alleen niet met gemak gemaakt. Getty Images heeft Google al meerdere malen aangevallen op het feit dat Google het mensen heel makkelijk maakt om afbeeldingen te kunnen opslaan en gebruiken. Hoewel de wet in Amerika heel duidelijk is over het gebruik van beeld door derde partijen, is de publieke opinie daar aan het veranderen zoals de wet misschien ook zou moeten doen. Ook de wet moet meebewegen met alle nieuwe technologieën.

Deze veranderingen komen ook met de aankondiging van een nieuwe samenwerking tussen Getty Images en Google, die het Internet-zoekbedrijf de mogelijkheid gaat geven ook de beelden van Getty te kunnen aanbieden.

Je kunt een watermerk toevoegen aan je foto's om anderen duidelijk te maken dat de rechten bij jou liggen als maker van het beeld! Heb je nog geen watermerk? Lees hier hoe je dit toevoegt aan je foto's!

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
GijsBouwdewijns op 24 februari 2018 om 12:03

Werd tijd, ik heb in ieder geval zelf al veel terug kunnen vinden via reverse image search, wat dan juist weer erg helpt.