Meld je gratis aan
Voeg sneeuw toe aan je kerstkaart met Photoshop! © Quickstart, Sneeuw, Photoshop

21 december 2016, 11:00

Heb je nou een leuke foto gemaakt voor een kerstkaart? Dan mag er geen sneeuw missen op je foto! Wij leggen je uit hoe je heel simpel sneeuw toevoegt aan je foto met Adobe Photoshop!

Sneeuw toevoegen aan je foto met Photoshop

1. Open de foto waar je sneeuw aan wilt toevoegen in Photoshop.

2. Maak een nieuwe laag aan, waarin je de kleur zwart als je voorgrond-kleur instelt. Dit doe je met Alt (Windows) of Option (Mac) + Delete.

3. Ga naar Filters > Ruis > Ruis toevoegen. Stel de hoeveelheid ruis in op 200% met de Gaussiaanse ruis. Vink ook het vakje Monochromatisch aan. Klik op OK.

4. Ga hierna weer naar Filters > Vervagen > Gaussiaans vervagen. Kies de radius van 2 pixels. Klik op OK.

De basis voor de sneeuwbui is een zwart vlak met flink wat ruis.

5. Druk daarna op Control + L (Windows) of CMD + L (Mac) om het Levels venster te openen. Hier ga je de vervaagde ruis meer op sneeuw laten lijken. Vul in bij Zwart: 127, bij Middentonen: .74 en bij de highligths: 169. Deze getallen zorgen voor een goede mix van grote, kleine, felle en doorzichtige ruis. Klik op Ok.

6. Klik nu weer op Filters > Vervagen > Bewegingsonscherpte. Geef je sneeuw hier een hoek van ongeveer -53 graden. Dit zal de sneeuw doen laten lijken alsof er wind staat. Stel de Afstand in op 10 pixels. Dit is de afstand om de juiste sluitertijd van je camera te simuleren. Klik op Ok.

7. Om de sneeuw ook daadwerkelijk te zien op je foto moet je de modus van de aangemaakte laag met ruis veranderen van Normaal naar Bleken. Als het goed is zie je de ruis nu over jouw foto heen.

Met Bleken haal je het zwart eruit en verschijnen de eerste sneeuwvlokjes.

8. De volgende stap om de nog meer sneeuw te creëren in je foto, is door de ruis-laag te dupliceren met Control (Windows) of CMD (Mac) + J. Trek nu vanuit de linialen rondom je foto twee lijnen die de foto in vier gelijke vlakken verdelen.

9. Zorg dat de gedupliceerde laag actief is en klik Control (Windows) of CMD (Mac) + T. Ga met je muis naar de hoek rechtsonder van je foto en sleep naar het midden van het beeld. Zorg ervoor dat je bij Weergave de Magnetische functie aan hebt staan, waardoor de foto in het vierkant linksboven 'klikt'.

10. Druk op de V om de Verplaats-tool te activeren en klik ergens in de laag die je net hebt verkleind. Houd je muis vast en druk tegelijkertijd Shift + Alt (Windows) of Shift + Opt (Mac) in om de laag te kopiëren en te verplaatsen door te slepen naar een ander vak. Herhaal dit totdat je in alle vier de delen de verkleinde laag hebt gekopieerd. Dit zorgt ervoor dat er meer sneeuw in beeld is.

Nu heb je sneeuw in jouw foto!

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
syreeta op 30 mei 2013 om 00:03

Dat was ook mijn idee idd, sneeuw, schaduwen en zon niet zo realistisch, maar wel leuk als je geen zon hebt.
Verder bewerk ik liever niet, ik hou meer van zoals het echt was, of gewoon hopen en wachten op moeder natuur

lumafoto op 27 maart 2013 om 15:23

Het geeft inderdaad wat "sneeuwresultaat" maar ... niks beter dan echte sneeuw. En bij deze foto's lijkt het mij zelfs zeer onwaarschijnlijk dat het sneeuwt als de zon zoveel schaduw geeft

DrRob op 26 januari 2013 om 11:15

Ik vind het erg leuk.
http://zoom.nl/foto/1980155/bewerkte-fotografie/veerle-op-haar-slee-na.html?object=user&object_id=46955.
Vond het in GIMP wel last om de korrel van de sneeuw dik genoeg te krijgen. Heb uiteindelijk een kleinere laag ruis gemaakt en die op grootte gebracht van de originele foto, waardoor de ruis grover werd. Gr. Rob

ko3ntje op 24 januari 2013 om 10:48

Het is leuk om te zien, en heeft idd denk ik niet meer veel met fotos maken te maken.
resultaat is leuk maar is nog leuker en knapper om het zo te krijgen als het echt sneeuwt.

rfondse op 10 januari 2013 om 21:22

dit is fotografie vroeger deden we dat ook in de doka. nu heb je meer mogelijkheden daardoor is het bijna oniutputtelijk wat je kubt doen.

bennny op 2 januari 2013 om 23:44

Dit heeft niks meer met fotografie te maken, maar dat is mijn mening hoor.
Ik kan me voorstellen dat andere mensen het geweldig vinden, als je zo veel aan foto's kunt sleutelen.

m.v.g. Ben

raypics op 29 december 2012 om 18:53

Net uitgevoerd op een reeds bestaande foto en verbluffend, zal hem snel plaatsen op Zoom.

mariontcvb op 27 december 2012 om 11:55

leuk,is het in elements niet mogelijk?