Meld je gratis aan
Uit de hand: Scherpe foto's zonder statief  © stabiel, houding, zonder statief

28 augustus 2017, 10:00

Fotografe Liesbeth van Asselt geeft regelmatig fotocursussen en merkt dat beginnende fotografen vaak nog geen statief hebben. Wil je toch scherpe foto's zonder statief? Dan geeft ze in deze blog tien tips.

1. Scherpe foto's zonder statief? Zet de stabilisatie aan.

Op je objectief zit vaak een knopje waarmee je de stabilisatie aan kunt zetten. Bij Canon heet dit IS en bij Nikon VR. Pentax en Sony hebben hun stabilisatiesysteem in de camera gebouwd, dus daar zul je tevergeefs zoeken naar een knopje op het objectief. Let op: zet de stabilisatie wel weer uit als je toch eens een keer vanaf een statief fotografeert!

2. Fotografeer met een snelle sluitertijd.

Logischerwijs zul je met een snelle sluitertijd ook met een groter diafragma of met een hogere iso moeten werken. Als je niet nabewerkt, kun je al in de camera de ruisreductie aanzetten om hoge iso ruis op je foto te voorkomen/verminderen.

3. Gebruik de zoeker i.p.v. live view.

Als je door de zoeker kijkt, houd je je camera strak tegen je voorhoofd/wang aan. Dat geeft stabiliteit. Kijk je op je schermpje (live view) dan houd je de camera van je af. Die twee wiebelige armen van ons zijn echt niet stabiel, ook niet als je de ellebogen in de zij duwt (wat wel iets helpt natuurlijk....).

4. Houd je adem in!

Adem in als je de ontspanknop in wilt drukken en houd dat vast als je de ontspanknop indrukt. Zo voorkom je dat de beweging van je ribbenkast onscherpte veroorzaakt.

5. Zet je camera op je jas of tas.

Scherpe foto's zonder statief? Maak dan gewoon je eigen statief! Er is altijd wel ergens een paaltje, muurtje, prullenbak, bankje of iets dergelijks in de buurt waar je je camera op kunt leggen. Om je camera nog stabieler te plaatsen, leg je eerst je jas of tas op die prullenbak of bank, maak je een kuil in je jas of tas en leg je daar je camera in.

6. Zet de camera op continu foto's maken.

Maak in ieder geval drie foto's. Vaak zie je bij de eerste foto nog wat onscherpte veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop, is de tweede foto scherp en de derde weer onscherp omdat je dan de ontspanknop los laat.

7. Ondersteun je camera goed.

Houd je linkerhand onder het objectief met de vingers bij de zoomring. Je rechterhand zit om de grip van de camera. Met je wijsvinger (en bij ook een wieltje achter op de camera ook met je duim) wijzig je de instellingen in en druk je op de ontspanknop.

8. Ga op je buik liggen.

Door op je buik te liggen ondersteun je de camera door je twee ellebogen. Als je het niet aantrekkelijk vindt om op een vieze ondergrond te gaan liggen, kun je ook op je hurken gaan zitten en je elle bogen op de knieën laten rusten.

9. Scherpe foto's zonder statief? Wees zelf het statief!

Door tegen een boom, muur of bijvoorbeeld kozijn te leunen, vorm je zo een 'levend' driepoot statief

10.Gebruik de opklapflitser.

Als je onderwerp zo dicht bij de camera is dat dit binnen het bereik van de flitser valt, maak dan eens gebruik van de flitser! Dan heb je genoeg licht om met een kortere sluitertijd te kunnen werken (let op de flitssynchronisatietijd). Daarnaast: een flitser geeft maar heel kort licht, zo kort dat hij daarmee alle beweging 'bevriest'. Als je het licht te fel vindt, verminder dit dan met het +/- knopje voor de flitser (bij sommige camera's kan dit alleen via het menu).

Ik denk dat ik hiermee de meeste trucs om te kunnen werken zonder statief wel besproken heb, maar ben natuurlijk erg benieuwd hoe jullie dit doen!

avatar

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto's (en slideshows en/of video's) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het 'smoelenboek'. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php

Reacties (25)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
p9 op 29 augustus 2017 om 16:55

Linkerbeen iets naar voren ...en probeer je linker elleboog in je zij te zetten..zeker met telewerk ...je heb gelijk een mooie stabiliteit...jou start foto heeft totaal geen vastigheid ..en je kan gaan zwabberen .
Zorg dat je het licht ontdekt..het belangrijkste .licht geeft sluitersnelheid ..en scherpte !

trionneke op 28 augustus 2017 om 18:40

Ik heb in ieder geval altijd een vuilniszak bij me om op te gaan liggen, scheelt ook veel vieze kleding en ik voel me een klein beetje bescherm tegen teken.

Ahoogendoorn op 28 augustus 2017 om 18:34

Leuk stukje

RD24 op 22 juni 2016 om 21:04

Gewoon minder drinken

ingrid-1950 op 22 juni 2016 om 11:46

adem inhouden werkt niet, veel beter is het eerst uitademen en dan vasthouden.......... je bent dan veel relaxter, en dus minder beweeglijk.
gebruik ook bomen, palen, alles wat stabiliteit kan geven, en gebruik je een zoomlens, zoom dan niet helemaal uit want dat geeft vaak onscherpte
maar vooral leer je camera en zijn instellingen kennen,dat zou al een hoop onscherpte weg kunnen halen.
gebruik de zelfontspanner als je ergens met je camera tegenaan leunt, dan heb je in elk geval al niet de beweging als je de knop indrukt.

fotograaf09 op 22 juni 2016 om 09:39

Wat voor mij als natuur struinfotograaf goed werkt is het werken met een klein dan wel kwalitatief goed driepootstatiefje ,Poot lengte plusminus 20 cm , Kop statiefje kantel je dan volledig om en de drie pootjes laat je op je borst rusten , Kan je zeggen werkt zeer goed zowel bij hevige wind als zo ook bij landschap fotografie zelfs voor macro laag bij de grond ben je dan voorzien van een statief ,Zo'n klein statiefje is makkelijk weg te moffelen in je rugtas en met een klik koppeling snel te monteren , wat blijft natuurlijk is dat een eén poot statief ook goed voldoet maar dan lever je aan beweging vrijheid weer in .

artografia op 22 juni 2016 om 00:24

bij een normale dslr houd ik een ezelsbrugg. aan... uit de hand, sluitertijd altijd hoger dan brandpuntsafstand, bv lens 100mm... 1/125s/ 200mm... 1/250s/ 50mm.....1/60s of sneller natuurlijk

RCJB op 21 juni 2016 om 21:34

Met de tip 'adem inhouden' ben ik het niet eens. In het leger werd tijdens het schieten geleerd om te blijven ademen en tussen de ademhalingen door te schieten (in ons geval met een camera).

voorhalven op 21 juni 2016 om 20:00

Trek de camera-strap strakker of ga gehurkt zitten alsof je een geweer gaat afvuren of leg je linkerhand op je rechterschouder en je camera op de elleboog van je linker arm. Afdrukken met rechts. Druk af bij het (langzaam) uitademen. niet je adem inhouden, dan verlies je spierkracht, concentratie en dus controle.

perez op 21 juni 2016 om 19:25

Oplossing: koop een statief en een draadontspanner.

voorhalven op 21 juni 2016 om 20:03

Of de gratis app Camera Remote (wanneer je een telefoon met infrarood hebt zoals alle Samsung Galaxy's). Die heeft ook een interval-functie voor time-lapses.

nlflower op 21 juni 2016 om 18:44

ik heb altijd een stukje dun touw bij me dat in een grote lus is geknoopt. De maat van de lus is precies de afstand tussen grond en lens. Ik doe het touwtje om de lens, zet een voet in de lus en druk het touwtjes strak door het toestel naar boven de duwen. Met de 400 mm tele maak ik zo op 1/4 sec. nog een ragscherpe foto. Kosten: nihil, gewicht: nihil !

FGazenbeek op 27 juni 2016 om 21:10

Slim, kan me voorstellen dat dit goed werkt, dank voor de tip.

Jb2 op 21 juni 2016 om 21:27

ik heb eens gekeken maar waar zijn die ragscherpe foto`s

TheoHa op 23 juni 2016 om 13:28

Juiste opmerking!!

ali op 28 augustus 2017 om 10:06

haha... dat vroeg ik me ook af, in ieder geval niet op zoom.....
maar nu weet ik ook van veel zoomers dat deze site de foto's ook niet optimaal weergeeft. Deze klachten bestaan al jaren, maar niemand die er iets aan doet daar....

HennieHeij op 21 juni 2016 om 19:06

Ik snap hen mooie oplossing nooit aan gedacht.
gr Hennie

bentink op 21 juni 2016 om 18:49

Goeie tip.
Gr. Willem

CharlesStorm op 21 juni 2016 om 18:41

Ik mis nog het touwtje dat met een lus om de lens wordt gedaan en op de grond met de voet wordt vast gehouden. Door naar boven te drukken komt het touwtje dan strak te staan. Duwen kunnen we beter dan dragen.

JeJeEs61 op 20 juni 2016 om 18:02

Ik heb altijd twee grote vuilniszakken bij mij wanneer ik buiten fotografeer. Kan ik gemakkelijk op mijn knieën gaan zitten of eventueel op mijn buik op een vochtige of afgevende ondergrond gaan liggen.
Deze nemen niet veel plaats in in de fototas.
Groeten. Jan

ronris op 21 juni 2016 om 19:22

Wanneer je veel buiten fotografeert en vaak op je knieën zit is het misschien een idee om een goede jachtbroek aan te schaffen, moet er zelf niet aan denken bij het zien van een roedeltje herten in de weer te gaan met vuilniszakken die dan een behoorlijk geluid produceren.

KativanH op 20 juni 2016 om 14:19

probeer meer te diafragmeren. Meestal begint de goede scherpte vanaf F8, dat is ook bij heel veelobjectievende Sweet Spot, waar de objectief het beste presteert.gr.Kati

greet22155 op 19 juni 2016 om 17:10

Hai Liesbeth, ik heb sinds kort een telezoon van Tamron 150-600mm maar ik heb nog niet een keer een scherpe foto gehad. Zelfs vandaag met een statief lukt het niet. De Vs stand uitgezet want ik heb een nicon camera. iso 400 en f 6.5 sluitertijd 1600/2000. Maar zonder resultaat. Ik ben daarom ook zeer teleurgesteld in mijn lelelens. Erzit overal een wazig randje omheen. Kun jij mij helpen?
Groet Greet

FourthRock op 19 juni 2016 om 17:22

Check even het 'FULL' knopje. Als dat UIT staat is de scherpstelling alleen van 15 meter tot oneindig... Zie ook de reacties onder artikel
http://www.thijsschouten.com/productreviews/tamron-sp-150-600mm-f5-6-3-di-vc-usd/

MIGRO op 18 juni 2016 om 19:53

Handige tips. Ik heb er toch nog enkele bijgeleerd. Ik kies ervoor om het moment te hebben en ja, dat gaat dan soms ten koste van de scherpte