Meld je gratis aan
7 tips voor betere productfoto's voor Marktplaats © marktplaats, tweedehands, productfotografie, daglicht

26 oktober 2016, 13:00

De foto's die je bij een verkoopadvertentie zet, kunnen van doorslaggevende rol zijn om kopers aan te trekken. Waar moeten goede advertentiefoto's nu precies aan voldoen? We geven je zeven tips die je zullen helpen bij het verkopen van je apparatuur.

Als je iets wilt kopen op Marktplaats, lees je niet alleen de omschrijving. Je kijkt vooral naar de foto's bij de advertentie. Zelfs als je allang weet wat het is dat je wilt kopen. Want je wilt natuurlijk wel zien of het product in goede staat is. Zijn er niet te veel gebruikerssporen en is het onbeschadigd? Door even stil te staan bij waar jij allemaal op let als je iets koopt, weet je meteen ook waar je aandacht aan moet besteden als jij zelf iets te koop aanbiedt. Naast een tekst waarin je het product beschrijft en aanprijst, heb je een setje verleidelijke foto's nodig. Want hoe mooier je het product in beeld brengt, hoe sneller je het verkoopt en hoe beter de prijs die je ervoor krijgt. Dat geldt niet alleen voor fotografiespullen die je wilt verkopen, maar voor alle producten.

Kies voor afwisselende beelden

Bij een advertentie mag je meerdere foto's plaatsen. Benut die ruimte efficiënt door afwisselende beelden te maken. Zo krijgen potentiële kopers een goed overzicht van het product. Toon bijvoorbeeld ook de achterkant van de camera. Dan is meteen te zien dat het scherm in goede staat is en krijgt de koper een goede indruk van de knoppen en wieltjes die er zitten. Fotografeer niet exact van achteren, maar vanuit een hoek. Je kunt dan perfect de andere zijkant en bovenzijde in beeld brengen.

Zorg dat alles schoon is

Een product dat je verkoopt is meestal niet nieuw. Je hebt het gebruikt, maar een koper wil het liefst dat het lijkt alsof het zo uit de doos komt. Daarom is het zaak om het netjes schoon te maken, voordat het op de foto gaat. Haal dus al die vette vingers weg en ook het vuil dat zich langs randjes, in richeltjes en rondom knoppen heeft verzameld. Zoiets als een rubberen handgreep of scherpstelring vraagt extra aandacht. Het is best lastig om dat goed schoon te krijgen. Een lichtvochtig doekje dat niet pluist, helpt hier goed.

Breng gebreken eerlijk en duidelijk in beeld

Met een detailfoto kan je krassen, deukjes en andere beschadigingen duidelijk in beeld brengen. Door eerlijk te zijn over dit soort schade, wek je meer vertrouwen bij een eventuele koper. Bovendien voorkom je dat een koper, wanneer deze langskomt om het product te bekijken, de beschadiging zelf opmerkt en het gebruikt om te onderhandelen over de prijs.

Creëer je nette en rustige achtergrond

Denk goed na over de ondergrond en de achtergrond. Een product in een volledig witte omgeving staat vaak erg goed. Dat kan door iets simpels als een laken te gebruiken. Je kunt er in één klap zowel de ondergrond als de achtergrond mee vullen. De bovenzijde van het laken maak je met bijvoorbeeld een touwtje, knijpers of plakband vast aan een kast. Het laken drapeer je vervolgens via een mooie flauwe bocht over een tafel of over de vloer. Op die manier zal er op de foto geen naad tussen achter- en ondergrond te zien zijn. Vind je een egale kleur wat saai? Je kunt ook een plank met een mooie houttekening gebruiken of het tafelblad zelf.

Ben je op zoek naar tweedehands camera-apparatuur, maar weet je niet goed waar je precies op moet letten? In dit artikel hebben we het voor je uitgezocht.

Producten fotograferen bij natuurlijk licht

Werk je graag met natuurlijk licht? Dan is een raam op het noorden ideaal vanwege het gelijkmatige licht. Sluit in alle andere gevallen de vitrage als de zon schijnt om het licht alsnog te verzachten. Plaats zoiets als een tafel dicht bij het raam, zodat er voldoende licht op je opstelling valt. Ga je tussen raam en tafel zitten, dan wordt jouw product mooi van voren verlicht. Pas wel op dat jouw eigen schaduw er niet overheen valt. Je kunt ook alles zo positioneren dat het licht van achteren komt of vanaf de zijkant. In dat geval heb je wel een reflector nodig om het binnenvallende licht terug te kaatsen naar het product. Je wilt immers geen silhouet of half verlicht product op de foto hebben. Een wit laken, een groot stuk piepschuim, of een stuk karton waarop je een vel papier plakt voldoet prima. Een 'echte' reflector kan natuurlijk ook. Gebruik een wit exemplaar voor een zachte en gelijkmatige verlichting.

Producten fotograferen bij kunstlicht

Bij kunstlicht heb je twee of eigenlijk zelfs drie mogelijkheden. Allereerst heb je de keuze uit flitslicht en continulicht. Bij flitslicht kun je werken met gewone reportageflitsers, maar ook met studioflitsers. Een reportageflitser ligt in alle andere gevallen meer voor de hand omdat deze goedkoper zijn en ook meer dan genoeg licht geven om prachtige productfoto's te maken. Bij continulicht kun je denken aan moderne led-panelen. Ze flitsen niet, maar branden continu. Voordeel is dat je vooraf ziet hoe het product wordt uitgelicht en waar eventuele schaduwen of nare reflecties ontstaan. Nadeel is dat de lichtopbrengst lager is dan bij flitsers. Daarom krijg je met relatief lange belichtingstijden te maken. Maar aangezien producten niet bewegen, is dat niet echt een belemmering.

Wil je op een simpele manier een eigen productstudio maken? Het kan met een tafeltje van IKEA!

Kies de juiste instellingen

Zet jouw camera liefst altijd op een statief. Op die manier kun je de compositie en de beelduitsnede tot op de millimeter nauwkeurig bepalen en net zolang foto's maken tot er een winnaar bijzit. Zoom met het objectief in tot ergens tussen de 50 en 100 mm (fullframe equivalent). Dat zorgt voor een natuurlijk perspectief. Kies een diafragma waarbij veel van het product scherp is. Je wilt het immers zo duidelijk mogelijk aan de koper laten zien. Denk aan F 8 tot F 16. Stel de iso-waarde laag in, dat geeft de hoogste beeldkwaliteit met weinig ruis. Iso 100 of 200 is prima. Fotografeer je in de A-of Av-stand, dan kiest de camera er automatisch de juiste sluitertijd bij. Zonder flitsers kan de belichting behoorlijk lang worden, dus is een statief echt een vereiste.

Nieuwsgierig naar nog meer informatie over productfotografie? Je leest er meer over in dit gratis ebook

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn