Meld je gratis aan
Dierentuin fotografie tips - Geduld is een schone zaak

2 maart 2017, 14:48

Hoewel het zo simpel lijkt om mooie dierenfoto's te maken in de dierentuin, is niets minder waar. Je krijgt te maken met dikke glasplaten, hekwerk en dieren die net op het moment dat jij er bent een dutje doen. Om toch mooie foto's te kunnen maken heeft fotografe Nancy van Oosterhout een paar dierentuin fotografie tips op een rijtje gezet.

Wees selectief

Als je naar de dierentuin gaat om zoveel mogelijk dieren voor je lens te krijgen, dan moet ik je uit je droom halen. Je kunt veel beter van tevoren goed bekijken welke dieren je graag wilt fotograferen en daar een paar van uitkiezen.

Zo neem je de rust om foto's te maken en het 'juiste' moment af te wachten. Probeer daarnaast in contact te komen met dierenverzorgers. Zij kunnen je vertellen wanneer de dieren het meest actief zijn en rond welke tijd ze gevoerd worden.

Foto © Nancy van Oosterhout

Neem de tijd

Zoek een mooie plek uit en bestudeer het gedrag van het dier. Katachtigen, zoals de leeuwen en tijgers, slapen grote delen van de dag. Je kunt hun het beste in de ochtend fotograferen omdat ze dan vaak actiever zijn. De meeste dieren komen 's morgens uit hun nachtverblijf en zijn dus actief op dat moment. Laat je niet verleiden om van hot naar her te rennen omdat je gehoord hebt dat de dieren op een andere plek actief zijn. Vaak zijn die momenten maar kort en zou je het moment van 'jouw' dier missen.

Blijf op je plekje en wacht af. Als er beweging is blijf dan het dier met de camera volgen. Doe je dit niet dan ben je te laat en mis je het mooie shot. Persoonlijk vind ik het heerlijk om de dierentuin te bezoeken in de herfst of de lente; buiten de schoolvakanties om. Het is dan nog heerlijk rustig in het park en je kunt op je gemakje je plekje bepalen. Ook heb je in de lente veel jonge dieren wat een leuk gezicht geeft. De beste tijden om de dieren actief te zien, is als ze gevoerd worden.


Foto © Jeta

Apparatuur

Met elke camera kun je in de dierentuin mooie foto's maken, het is maar wat je precies wilt vastleggen. Met je smartphone kun je mooie overzichtsfoto's maken, maar voor een portret zitten de dieren vaak net te ver weg. In dat geval is het aan te raden om een systeemcamera of spiegelreflex te gebruiken met een teleobjectief, bijvoorbeeld 200 of 300 mm.


Foto © Kees_Willemstein

Obstakels

Als je in de dierentuin fotografeert heb je vaak te maken met obstakels zoals muurtjes, ramen en hekwerk. Je hebt bij glas snel te maken met spiegeling in de ruit en met gaas zie je het lelijke gaaswerk. Dit hoeft echter geen obstakel te zijn. Als je je camera of zelfs je mobiel dicht tegen het gaas drukt, zal je zien dat het gaas compleet wegvalt. Soms is het echter zo gevaarlijk dat het niet is toegestaan om dicht bij het gaas te komen. Probeer dan de focus te leggen binnen het gat van het gaaswerk. Door een zo groot mogelijke diafragma-opening te nemen, bijvoorbeeld F2.8, kun je je heel goed op het object focussen waardoor het gaas compleet verdwijnt.

Bij glas doe je eigenlijk hetzelfde. Probeer je lens zo dicht mogelijk tegen het glas te drukken. Kijk uit voor lensbeschadigingen. Het is daarom beter om je zonnekap er nog op te houden. Deze beschermt je lens. Houd daarnaast rekening met de zon als je buiten staat. Hierdoor krijg je veel reflectie in de lens. Om zoveel mogelijk reflectie te voorkomen kun je het beste vroeg in de ochtend fotograferen of als de zon wat minder fel is. Een bewolkte dag is het fijnst.


Foto © fotobram

Emotie

Voor mij is de emotie het meest belangrijke in een foto. Focus op de ogen en wacht geduldig op een mooi moment, een mooie blik. Probeer een foto te maken die iets met je doet; een foto die een mooie sfeer weergeeft.

Foto © Nancy van Oosterhout

Mijn naam is Nancy van Oosterhout en samen met mijn maatje Kees vormen we Nankee. We zijn gevestigd in Terheijden en Arnhem. Fotograferen is een enorme passie en mijn hoogtepunten zijn een fotoreportage van Koning Willem Alexander en winnaar van National Geographic The big Five 2016. Iets om erg trots op te zijn. Buiten natuurfotografie vind ik het ontzettend leuk om mensen, dieren, gebouwen en food vast te leggen. Voor mij moet er altijd emotie in een foto zitten, dan pas ben ik tevreden. Ik ben ook leerkracht en vind het daarom heerlijk om fotografie cursussen te geven met ervaring en passie delen. Meer informatie van ons werk is te zien op mijn site www.nankee.nl of op Facebook. Instagram nankee_photography

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 12 juni 2017 om 11:31

Bybert
Er zitten mooie foto's tussen

bybert op 7 maart 2017 om 23:44

toevallig afgelopen zondag eens geprobeerd tussen de bedrijven door met de hele familie op stap toch nog een paar leuke platen geschoten zie ook http://zoom.nl/foto/dieren/4381leeuw.2785059.html?object=user&object_id=103011

bybert op 18 maart 2017 om 22:13

Bedankt voor de tip Nankee. verplaatsen was niet mogelijk photoshop bracht uitkomst zie http://zoom.nl/foto/dieren/4384-leeuw.2788852.html?object=user&object_id=103011

nankeefotografie op 18 maart 2017 om 20:22

Mooi bybert misschien klein beetje meer naar links om zo de paal te vermijden. Verder mooie foto!

bybert op 18 maart 2017 om 22:16

dank je Nancy, paal opgelost

gtiemens op 7 maart 2017 om 22:16

in een dierentuin met gaas zet ik de camera in de stand M met een laag diafragma getal en stel dan handmatig scherp.
Het gaas is dan nauwelijks te zien, indien mogelijk een statief en heel veel geduld.
gr. Gerrit Tiemens

wies61 op 7 maart 2017 om 21:36

Ik ben momenteel gericht aan een diergroep in de dierentuin aan het oefenen en heb daarvoor leuke tips van de fotograaf van Artis voor gehad. Maandag of dinsdag ochten is het heerlijk in de meeste dierentuinen. Bedankt voor de uitgebreide info
gr wies

nankeefotografie op 18 maart 2017 om 20:24

Dank je wel wies61.

christineoo7 op 3 maart 2017 om 18:58

Dequillo.... Natuurlijk willen we allemaal dat de dieren in hun natuurlijke habitat kunnen leven maar helaas is dit dus niet zo. Er wordt gejaagd op de dieren en als trofee voor aan de muur meegenomen door zeer rijke mensen die daar flink wat geld voor betalen, slagtanden van de olifanten de hoorn van de neushoorn enz enz. Maar deze mensen kan ik geen mensen noemen maar dierenbeulen, en die horen in de gevangenis thuis met de deur op slot en gooi de sleutels maar weg. Dierentuinen doen er alles aan om de diersoorten in leven houden door voortplanting omdat vele dieren met uitsterven worden bedreigd.

Dequillo op 2 maart 2017 om 20:01

Ik ben alleen van mening dat dieren niet thuis horen in een dierentuin en dus ook niet daar gefotografeerd moeten worden. Zeker niet op een professionele fotosite als zoom.nl. Maar dat is slechts mijn mening.

wies61 op 7 maart 2017 om 21:33

Je maakt machtig mooie reisfoto's, maar dat soort reizen zijn niet voor iedereen betaalbaar. Dieren in een dierenruin fotograferen is een sport om niet te kunnen zien dat er in een dierentuin gefotografeerd word en op zoom zijn er vele groepen en vele fotografen, die dat graag doen. Snap niet dat je het zelf niet eens probeert. Ik zou er erg benieuwd naar zijn En Ali hieronder zegt het al Zoom.nl is er voor iedereen of het beginners zijn of prof's maakt niet en dat je te m in is, moet je gewoon alles opzeggen

ali op 7 maart 2017 om 11:11

professionele fotosite Zoom??? Zoom is er voor iedereen hoor!!

bende37 op 2 maart 2017 om 19:02

een rubberen zonnekap tegen het glas houden

peterpicture op 2 maart 2017 om 18:02

Een polarisatie filter kan best handig zijn wanneer je door het glas moet fotograferen.

wies61 op 7 maart 2017 om 21:36

ook een leuke tip