Meld je gratis aan
5 tips voor scherpere foto's © auto, scherpte, sport

14 maart 2017, 10:00

Achteraf in de nabewerking kun je tegenwoordig heel veel zaken corrigeren. Een scheve horizon staat zo weer recht en fletse kleuren maak je zo weer helder. Een onscherpe foto kan je echter niet scherp toveren met je software. Scherpe foto's maak je op het moment van fotograferen en om dat te doen geven we je vijf tips!

1. Gebruik de sweet-spot van je objectief

Ieder objectief heeft een diafragma waarop het objectief op haar scherpst functioneert. Dit diafragma noemt men ook wel de 'sweet-spot'. Over het algemeen ligt het scherpste diafragma rond de F8 / F11. Het maximale diafragma is het sowieso niet, want deze heeft vaak flink last van kwaliteitsverlies. Om de sweet-spot van jouw objectief te achterhalen, kan je het beste een krant tegen de muur plakken en deze met verschillende diafragma fotograferen. Wanneer de kleine lettertjes het scherpst zijn, weet je dat je de sweet-spot gevonden hebt.

dendolle

2. Voorkom bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan je op verschillende manieren voorkomen. Zorg ervoor dat je sluitertijd niet te lang is, zodat beweging van je onderwerpen bevroren wordt. Door een statief en draad(loze) ontspanner te gebruiken, weet je zeker dat je eigen beweging ook geen problemen oplevert.

3. Gebruik een zo laag mogelijke iso-waarde

Wanneer je de iso-waarde opschroeft zal er vanzelfsprekend meer ruis optreden in je beeld. In sommige camera's wordt dit automatisch gecorrigeerd door middel van ruisreductie. Vaak wordt het ook achteraf in de nabewerking nog flink weggehaald. Naast verminderen van ruis, verlies je heel veel details in je foto. Teveel ruis en nabewerking zorgen dus voor een onscherpe waas.

4. Check tussendoor je scherpte

Op je LCD-scherm heb je de mogelijkheid om in te zoomen op je geschoten foto's. Hiermee kan je tot op de pixel nauwkeurig zien of de foto scherp is. Door dit regelmatig te controleren, zeker wanneer je in een studio werkt met manual focus, weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je de foto's op een groter beeldscherm bekijkt.

jelleH

5. Gebruik je middelste autofocuspunt

In de meeste camera's is het middelste autofocuspunt het meest geavanceerd. Autofocus werkt door het meten van contrastverschillen. Het middelste punt kan deze verschillen in meerdere richtingen detecteren en kan daardoor nauwkeuriger scherpstellen dan de autofocuspunten aan de rand van de sensor.

Meer weten over de techniek van scherpstelpunten? De fotodokter legt het aan je uit in dit artikel!

Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Harlie op 21 april 2017 om 13:49

Nu nog webservers die ze ook scherp weergeven, vooral fotoforums die foto's na uploaden wazig plaatsen en alle scherpte voor niks is geweest en lijkt op een misbruikte kitlens uit 1984..eeuwige zonde.

rinsetheo op 17 maart 2017 om 11:54

goeie tips, erg leerzaam

Steffie van den Brink op 15 maart 2017 om 07:41

ik ben al zeer tevreden met OMD-EM1, nog even doorsparen naar de OMD-EM1 mark11

p9 op 14 maart 2017 om 13:38

Een goede tip nog , koop een OMD-EM1 Mark11

FHagedorn op 14 maart 2017 om 18:38

Helemaal mee eens, hij bevalt prima!

evpp op 14 maart 2017 om 14:37

p9 op 14 maart 2017 om 14:39