Meld je gratis aan
Tips - Mensen op straat benaderen voor een portret © tips, straat, benaderen

25 april 2017, 09:34

Het kan zijn dat je iemand op straat tegenkomt die je graag op de foto wilt zetten.Hoe pak je het nou aan om volledig onbekende mensen op straat te benaderen voor een portret? Wij geven je tips!

Wel of geen toestemming?
Buiten op straat en in de openbare ruimte hoef je in principe geen toestemming te vragen om iemand te fotograferen. Natuurlijk heb je wel altijd te maken met de grenzen van het fatsoen. Als mensen aangeven niet gefotografeerd te willen worden, dan kan je daar het beste maar gewoon naar luisteren. Het levert sowieso niet meer de foto op die je oorspronkelijk had willen maken. Het fotograferen van mensen op straat mag. Het publiceren van deze foto's mag bij wetgeving ook, indien er geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Vraag je dus altijd af of je iemands belang schaadt door het plaatsen van de foto.

AnnettevD

Leg uit wie je bent en wat je doet
Mensen kunnen je af en toe vragend aankijken als je met een telelens voorbijgangers staat te fotograferen. Wees daarom benaderbaar, zorg dat je visitekaartjes bij je hebt en reageer vriendelijk als mensen je vragen stellen. Wees open en eerlijk naar de mensen die je geportretteerd hebt. Geen zorgen: ze zullen het vaak heel leuk vinden om de foto zelf terug te zien en soms zelfs te ontvangen!

Blackdog

Shoot op een ander moment
Wil je nou iemand fotograferen op een ander moment, bijvoorbeeld een geplande fotoshoot? Stel je dan netjes voor een leg alsnog uit wie je bent en wat je doet. Zorg ervoor dat je een visitekaartje bij je hebt met je gegevens. Stel de vraag of hij/zij het leuk zou vinden om een keer model te staan en laat het initiatief bij de persoon om jou te bellen om een afspraak te maken. Vraag dus niet naar een nummer of e-mailadres, maar geef eerder je eigen informatie, zodat zij contact met jou kunnen leggen. Op die manier voelt men zich niet gedwongen om contact met je op te nemen.

Karinleek

Angst?
Ben je nou echt angstig om mensen te benaderen op straat? Begin dan dicht bij jezelf. Ga met voor jou bekenden op pad en fotografeer deze in publieke ruimtes en buiten op straat tussen andere mensen. Zo wen je er langzaam aan om tussen wildvreemden op straat te fotograferen.

Je hebt als fotograaf toch altijd bekijks en ook daar moet je aan wennen. Door te beginnen met het fotograferen van vrienden of familie, is de drempel minder hoog dan wanneer je meteen begint met het (wellicht stiekem) fotograferen van onbekenden op straat. Ben je helemaal in je comfortzone als het gaat om bekenden? Stap dan eens op een vreemde af.

Kimoostelbos

Blijf vrolijk lachen
Als je op iemand afstapt, zet dan een natuurlijke glimlach op. Zo creëer je de sfeer al voordat je met iemand praat. Lach wanneer je iemand benadert, maar zeker ook als je hem of haar aan het fotograferen bent.

Belangrijk:
Lees dit artikel eens door over de rechten die je hebt als fotograaf.

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ChampsAlysees op 24 juni 2018 om 18:51

Een eerste keer iemand in een openbare ruimte gevraagd zijn kind te mogen fotograferen. Eng. Kreeg meteen een strakke nee. Moet mezelf niet hierdoor laten ontmoedigen. Hopelijk een volgende keer wel een positieve reactie.

RobOO op 8 juni 2017 om 08:24

Joey Hohage

kleinekeep op 29 april 2017 om 11:09

Wel jammer dat de openingsplaat geen naamsvermelding krijgt

ingrid-1950 op 26 april 2017 om 18:37

vaak heb je als vrouw toch een streepje voor... mensen zoeken er niet meteen iets achter. Ik lach breeduit, knip en zeg, dank je. Laat ze vervolgens de foto zien en afhankelijk van hun reactie reageer ik er verder op. Soms willen ze weten waarom je hen fotografeerde, soms willen ze graag de foto toegestuurd krijgen, maar even zo vaak zeggen ze niks, lachen en lopen door. Alleen bij kinderen zal ik nooit doorlopen zonder de foto te laten zien aan de ouders, je kan niet voorzichtig genoeg zijn, en ik kan me voorstellen als die hun kind ineens op soc. media tegen zouden komen dat ze daar niet blij mee zouden zijn. Dus ik vraag altijd toestemming. Heb 1 enkele keer gehad dat iemand me vroeg om haar foto te verwijderen, en dat honoreer ik dan meteen. Mensen hebben recht op een stukje privacy als ze er om vragen openbaar of niet.

andrefoto op 26 april 2017 om 14:25

En als je een mooie foto hebt gemaakt, laat dan het resultaat aan de geportretteerde zien. Succes verzekerd, zeker bij kinderen.