Meld je gratis aan
Waar moet je op letten bij het kopen van een objectief? © diafragma, lamellen, objectief

29 april 2017, 10:00

Na uren uitzoekwerk kiezen we een camera-body en vervolgens gebruiken we uit gemak de kitlens die daarbij wordt aangeboden. Je objectief is echter minstens zo belangrijk, of zelfs nog belangrijker, dan de camera waarmee je fotografeert. Waar moet je op letten als je een objectief aanschaft? We geven je een aantal tips.

Ga je een tweedehands-objectief kopen? Dan moet je op wat andere zaken letten. Daar lees je alles over in dit artikel!

Welke brandpuntsafstand?

Ben je een fotograaf die het liefst met meerdere vaste brandpunten werkt, of wil je toch een zoomlens die een groter bereik omvat? Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. De vaste brandpunten zijn vaak goedkoper en erg lichtsterk. De zoomlenzen bieden vanzelfsprekend een groter bereik. Denk goed na over het type fotografie waar je het meest mee gaat werken. Een reisfotograaf wil bijvoorbeeld makkelijk kunnen wisselen tussen uitzichten en close-ups, een natuurfotograaf heeft behoefte aan een flink tele-bereik en een urbexfotograaf wil graag een kleine, compacte en lichtsterke groothoek.

Weet je nog niet zo goed waar je de verschillende brandpunten voor kan gebruiken? Onderstaande collecties geven je een idee bij een aantal populaire brandpuntsafstanden.


Een lichtsterk diafragma

De kitlenzen die bij de meeste spiegel- en systeemcamera's worden aangeboden, hebben vaak wel een fijn bereik (18-55mm), maar ze zijn niet erg lichtsterk (F3.5-5.6). Bij het fotograferen met wat minder licht, zoals binnenshuis of 's avonds, zal de iso-waarde dus al snel oplopen. Vaak is het de moeite waard om enkel de body te kopen en zelf te zoeken naar een lichtsterker objectief. Van de meeste merken is er bijvoorbeeld een groothoekobjectief beschikbaar, die over het hele bereik een diafragma van F2.8 kan behouden. Daar hangt vanzelfsprekend wel een hoger prijskaartje aan, maar in de meeste gevallen is dat wel de investering waard. Met je objectieven kan je namelijk jaren vooruit.

Foto hmeeuwes. - Met diafragma F2.8 krijg je een prachtige scherptediepte.

Kwaliteit van het objectief

De brandpuntsafstand en het diafragma zijn de basisfactoren waarop je een objectief kiest. Vervolgens blijven er vaak van verschillende merken vergelijkbare objectieven over. De prijs is dan voor veel fotografen het doorslaggevende punt voor hun keuze. Toch zijn er nog tal van andere factoren die de kwaliteit van een objectief bepalen.

Sommige verschillen zijn duidelijk, zoals wel of geen beeldstabilisatie in het objectief. Andere verschillen zijn veel subtieler. Een objectief kan bijvoorbeeld allerlei verschillende coatings hebben die van invloed zijn op de beeldkwaliteit. Daarnaast is ook de mate waarin lensfouten optreden, zoals chromatische aberratie en vignettering, bepalend voor de kwaliteit van het objectief. Voor sportfotografen is de snelheid en de kwaliteit van de autofocus een doorslaggevende factor en portretfotografen letten extra op het aantal diafragmalamellen. Een groter aantal geeft namelijk een mooiere en zachtere onscherpte (bokeh).

Door online ervaringen en reviews van verschillende fotografen te lezen, kom je er het beste achter welke objectieven storende fouten hebben en welke van hoge kwaliteit zijn. Twijfel je alsnog tussen verschillende merken? Kijk dan eens of je het objectief kan huren of probeer het uit bij een camerazaak bij jou in de buurt. De verhuurder of verkoper kan je dan nog meer informatie geven en je helpen met je keuze. Bovendien werkt niets zo goed als het daadwerkelijk uitproberen en een aantal testfoto's te maken.

Foto: jeffry-w. - Het aantal diafragmalamellen bepaalt hoe rond en zacht je bokeh wordt.

Twijfel je nog over welk type objectief je moet kopen? We geven je vijf redenen om een 50mm F/1.8 aan te schaffen!

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gefeddert op 6 mei 2017 om 12:27

Ik ben op zoek naar een goede lens voor sportfotografie. Zelf heb al een tamron 70-300 en een sigma 18-200. Prima lenzen, maar ik wil betere kwaliteit. Iemand tips?

osten op 4 mei 2017 om 17:00

Leerrijke tips,weer bijgeleerd

RenePieper op 3 mei 2017 om 22:28

Nog een tip voor een beginnend fotograaf, koop op marktplaats een Nikon D40 of D40x met kitlens 18-55, kan je prima mee uit de voeten

Casanova56 op 2 mei 2017 om 23:07

Hier een tip voor de beginnende fotograaf.
Wil je een body kopen, koop dan geen instapbody met objectief, vaak 18-55mm met variabel diafragma.
Kijk dan na een body die een stap hoger is, dan een instapbody en een objectief met een vaste opening over het hele bereik, dan kan je wel een objectief 17/8-50mm met vaste opening kopen.
Ik zal je een paar voorbeelden geven: Een body van NIKON de D7000 met een Tamron 17-50mm NON VC objectief, dit is een prachte combi.
De Nikon D7000 word nu veel tweedehands aangeboden voor een prijs van rond de € 250,00 lig wel aan het aantal clicks, de Tamron 17-50mm NON VC is moeilijker tweedehands aan te komen en die kost tweedehands zo rond de € 225,00.
De Nikon D7100 kost tweedehands zo rond de € 600,00 en ligt ook weer aan het aantal clicks, De Sigma 18-35mm DC HSM ART en/of de Sigma 50-100mm ART zijn alleen nog nieuw te koop, maar is wel een pracht objectief op deze body. De Sigma 18-35mm ART kost zo rond de € 730,00 en de Sigma 50-100mm ART kost zo rond de € 1200,00.
Uiteraard dan wel altijd onderhandelen over de prijs en dus proberen wat van de prijs af te halen en ga altijd alles ophalen als dat mogelijk is.
Wil je er ook een grip onder hebben, koop dan wel de originele van Nikon, maar kijk wel uit dat die dus onder je body pas, zit verschil in tussen de grip voor de D7000 en de D7100/D7200.
In beide type body's zitten dan ook 2 slots voor SD kaartjes.
De genoemde objectieven zijn dan wel crop objectieven.

Matt-H-Imaging op 2 mei 2017 om 21:02

Met welke camera zijn de voorbeelden gemaakt? M4/3, APS-C of FF (ik vermoed het laatste), want dat maakt wel uit mbt de beeldhoek.

Verder nog een aanvulling mbt diafragma bladen en bokeh. Niet alleen het aantal bladen telt, maar ook of het afgeronde of rechte bladen zijn: afgeronde bladen geven een zachter bokeh.