Meld je gratis aan
5 tips die iedere beginnende fotograaf moet weten © 50mm, lens, focus

24 mei 2017, 17:00

Als je voor het eerst een goede camera hebt gekocht wil je het liefste meteen beginnen met foto's maken. Maar als je nog nooit met een spiegelreflex of systeemcamera hebt gefotografeerd kun je al snel gek worden van alle verschillende opties en mogelijkheden die deze camera's je tegenwoordig bieden. Voor iedereen die pas begint met foto's maken, zijn hier 5 tips die iedere beginnende fotograaf moet weten.

Leer je camera kennen


Foto: jos1953

Zeker als je voor het eerst een spiegelreflex of systeemcamera hebt gekocht, gaat er een wereld aan opties op je camera voor je open. Ga daarom eerst de belangrijkste functies na, kijk in de quickstart handleiding, maar vooral: ga ermee aan de slag! Het is beter om van je fouten te leren en heel veel uit te proberen, dan alleen maar urenlang een saaie en vaak onnodige handleiding door te spitten.

Wil je een korte uitleg over de belangrijkste instellingen lezen? Kijk dan hier voor onze korte introductie over je instellingen.

Sluitertijd, diafragma en iso


Foto: MvanDijk

Het belangrijkste element van een foto is licht. De drie hoofdinstellingen die dit regelen zijn: diafragma, sluitertijd en iso. Deze noemen we ook wel de 'belichtingsdriehoek'. Het is erg belangrijk om de belichtingsdriehoek goed onder de knie te hebben. Kort door de bocht: Met het diafragma regel je de lensopening, en dus de hoeveel licht die binnenvalt (zo regel je ook scherptediepte). Met de sluitertijd regel je de duur dat de sensor openstaat en licht opvangt (en regel je beweging(on)scherpte), en met de iso-waarde regel je de gevoeligheid van de sensor. (Hoe gevoeliger de sensor, hoe lichter je foto).

Klinkt dit wat overdonderend? Lees hier onze uitgebreide uitleg over de belichtingsdriehoek.

Compositie


Foto: ESidriver

In het begin fotografeer je vaak nog op gevoel, wat in principe prachtige resultaten kan opleveren, maar het is goed om ook wat compositieregels te kennen. De belangrijkste is toch wel de regel van derden, waarbij het beeld in negen denkbeeldige vlakken wordt opgedeeld. Door je onderwerp op een van de snijpunten van de vlakken te plaatsen, trek je op een natuurlijke manier de aandacht van de kijker naar die punten. Maar er zijn natuurlijk ook nog vele andere manieren om een interessante compositie in je foto te krijgen.

Wil je eens wat met compositie proberen? Lees hier over verschillende technieken.

Fotografeer in RAW


Foto: canadian

Een jpg klinkt makkelijker om in te fotograferen, maar realiseer je dat je hiermee een zeer gecomprimeerd bestand uit de camera krijgt, dat nog nauwelijks ruimte voor de nabewerking biedt. In alle nieuwe camera's zit tegenwoordig een RAW-functie, waarmee je je foto's in RAW-formaat kunt maken. In een RAW-bestand slaat de camera veel meer informatie op dan in een jpg-bestand. Zo kun je achteraf de belichting en witbalans bijvoorbeeld nog helemaal naar je hand zetten. Met programma's als Adobe Lightroom, Photoshop Elements of Paint Shop Pro is dit heel makkelijk te bewerken. Het zal je verbazen hoeveel detail er wordt opgeslagen in een RAW-bestand!

Voor meer informatie over RAW fotografie kijk je hier.

Koop een objectief met een vast brandpunt

Foto: Sanderp

Als je net een spiegelreflex hebt gekocht, is de kans groot dat je er ook de kitlens bij hebt gekocht. Nou is dit zeker geen verkeerde keuze; een kitlens geeft veel flexibiliteit voor beginners om leuke foto's te maken, maar het is zeker aan te raden om daarnaast nog een lichtsterk objectief aan te schaffen met een vaste brandpuntafstand. Je leert hiermee namelijk beter te kaderen (je moet in- of uitzoomen door zelf te verplaatsen) en het objectief biedt vaak een geweldige beeldkwaliteit voor relatief weinig geld. Neem bijvoorbeeld de 50mm F1.8, die een prachtige beeldkwaliteit combineert met een scherpe prijs.

Lees hier meer informatie over dit soort lenzen.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
luky op 31 mei 2017 om 03:49

Belangrijke tip : koop een UV/skylight filter, deze beschermt je lens, lens eerst goed schoonmaken met lucht, speciale lensspuitbus gebruiken, en dan filter plaatsen, daarmee voorkom je beschadiging van de lens, en filter is iik bescherming voor zand en, als er iets tegen de camera komt is een filter vervangen goedkoper dan een lens "repareren"

Hoevers-Almelo op 26 mei 2017 om 12:59

Tip, ook voor niet beginners. Als je je camera hebt en al een tijd gespeeld en geprobeerd hebt. Pak dan je gebruiksaanwijzing er opnieuw bij met de camera op schot .. Veel dingen kun je overslaan zoals batterij plaatse e.d. Maar omdat het allemaal niet meer zo nieuw is pak je het makkelijker op en de nieuwe nog niet geprobeerde zaken zijn nu een stuk minder veel en blijft het beter hangen.

Veel plezier