Meld je gratis aan
6 tips om op te letten bij naaktfotografie © naakt, licht, art

23 juni 2017, 10:00

Naaktfotografie is een gedurfd onderwerp. Sommige mensen vinden het prachtig en sommige mensen vinden het vreselijk. In alle gevallen is het belangrijk om het op een goede manier in beeld te krijgen met respect voor het model. Maar hoe doe je dat?

Goed omgaan met je model

Hoewel het natuurlijk belangrijk is om goed met je model om te gaan, is het bij naaktfotografie toch wel een extra belangrijk punt. Een model bevindt zich in zo'n geval in een kwetsbare positie en professionaliteit is dan ook geboden. Maak in dit geval bijvoorbeeld eerst eens rustig kennis met elkaar en zorg voor een ontspannen sfeer. Bedenk van tevoren de poses die je graag wilt vastleggen en probeer deze eerst een keer met kleding aan om te kijken of ze werken. Ga pas fotograferen als het model aangeeft er klaar voor te zijn.


Foto door SimoneKim

Een vertrouwd persoon

Als je een naaktmodel gaat fotograferen, is het fijn om een persoon erbij te hebben die het model vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een vriend, vriendin maar bijvoorbeeld ook een visagist zijn. Deze kan dan ook eventueel helpen om bijvoorbeeld het haar van het model opzij te schuiven waar nodig. Raak als fotograaf zelf het model niet zomaar aan! Vraag het een model als je graag de pose iets anders wilt hebben. Als je vindt dat het toch nodig is om het model aan te raken (als het model zelf niet de gewenste pose weet te vinden, bijvoorbeeld) vraag dan telkens weer opnieuw om zijn/haar toestemming. Dit laat professionaliteit zien, en zo kan een model niet in verlegenheid worden gebracht.


Foto door arjangroot

Maak goede afspraken

Het is belangrijk dat er van tevoren afspraken worden gemaakt over wat er gaat gebeuren en wat er op de foto's te zien is. Geef duidelijk alle grenzen aan. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben waar de foto's voor worden gebruikt. Stel dit netjes op in een contract en zorg ervoor dat deze door beide partijen wordt ondertekend. Dit beschermt niet alleen het model (als foto's bijvoorbeeld plotseling op internet worden verspreid), maar ook de fotograaf (als je net een foto hebt verkocht aan een groot merk, en het model wil dat deze toch ineens nog wordt verwijderd).

Laat tussendoor de foto's regelmatig aan het model zien. Als deze aangeeft dat hij verwijderd moet worden, doe dit dan ook. Bedenk dat deze beelden voor sommige mensen erg privé kunnen zijn, dus houd rekening met de wensen van het model.


Foto door piarfotografie


Foto door Terberg

Laat iets aan de verbeelding over

Bedenk eerst voor je een naaktmodel gaat fotograferen of naakt in dit geval wel gepast is. Als dit zo is, bedenk dan ook eens dat het vaak mooier is als niet alles direct te zien is. Gebruik bijvoorbeeld eens een pose waarbij een deel van het naakt verborgen wordt door een ander lichaamsdeel; laat er iets voorhangen zoals een doek of kledingstuk of gebruik schaduwen.


Foto door bybert

Speel met vorm, licht en verhaal

Een veel gebruikte manier om naakt artistiek op beeld te krijgen, is het gebruik van licht om bepaalde delen van het lichaam te verhullen of juist extra te benadrukken.

Vooral bij een vrouwenlichaam zijn de ronde vormen zo prachtig in beeld te brengen. Een manier om een beeld krachtig te maken, is door er een verhaal aan te geven. Bedenk bijvoorbeeld bij het naaktportret een emotie die je wilt overbrengen en bespreek die met het model. Zo geef je mogelijk een extra emotionele laag mee aan je beeld.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henk Siteur op 23 juni 2017 om 13:26

Onder ket kopje vertrouwd persoon de eerste zin: Daar staat vertrouwd. Dit moet niet met een d maar met een t.
Overigens: Een heel informatief artikel.

ali op 24 juni 2017 om 10:39

kijk ook even naar je eigen zin..................

Henk Siteur op 24 juni 2017 om 11:08

Daar heb gelijk in Ali. Dat was een typefoutje. Maar dat andere, vertrouwd dus, is andere koek. Dat is een spellingsfout.
Puur taalkundig dus.

ali op 24 juni 2017 om 11:23

ik weet het wel, maar ik vond het wel komisch.... maar uiteraard heb je gelijk..

ericbleize op 26 juni 2017 om 13:21

Nee hoor, Henk heeft geen gelijk. Zowel "een vertrouwd persoon" als "een persoon die je vertrouwt" is helemaal correct. Puur taalkundig dus...

Henk Siteur op 27 juni 2017 om 11:50

Ik zie dat het inmiddels is gecorrigeerd, Eric. Mooi toch?