Meld je gratis aan
6 belangrijke tips voor landschapsfotografie © landschap, bergen, dock

5 juli 2017, 10:00

Hoewel het makkelijk lijkt om een landschap te fotograferen, bestaat er een flink onderscheid tussen een fantastische landschapsfoto en een normaal 'kiekje' van een landschap. Met deze zes belangrijke tips voor landschapsfotografie kom je met bijzondere foto's thuis!

Bekijk ook eens onze korte fotocursus op video over landschapsfotografie!

Locatie kiezen

Hoewel drukbezochte plekken ook best mooi kunnen zijn, zijn de mooiste landschapsfoto's natuurlijk die van bijzondere locaties. Deze plekjes zijn vaak wel wat lastiger te vinden, maar je hoeft het natuurlijk niet totaal op kans af te laten gaan. Ga daarom eerst eens op onderzoek uit en maak voor jezelf een leuk lijstje met locaties. Op een kaart kun je vaak al wel eventuele leuke routes ontdekken. Kijk eens waar zich bepaalde soort gebieden bevinden, landerijen zijn, of weggetjes lopen. Kijk op het internet welke gebieden mooi zijn en loop daar eens een rondje. Als je mooie plekjes tegenkomt tijdens een wandeling of iets moois ziet vanuit de trein, sla je locatie dan ergens op. Zo kun je snel je eigen kleine database samenstellen van mooie plekjes.

Wil je bijzondere foto's zien van onontdekte locaties in Nederland? Bekijk de inzendingen voor 'Onontdekt Nederland'!


Foto door VacantPhotography

Juiste omstandigheden

Hoewel een landschap van zichzelf al mooi kan zijn, kan het tijdens de juiste weersomstandigheden echt prachtig worden. Over het algemeen wordt gesteld dat licht tijdens zonsopkomst en ondergang het mooist is. Maar ook midden op de dag kan het heel mooi zijn. Zo kun je bijvoorbeeld heel dramatische foto's maken door regenwolken te gebruiken. Ook het jaargetijde veranderd je foto enorm. Zo kun je een boeren landschap fotograferen in de zomer, waardoor je veel warme kleuren krijgt, maar ook in de winter wanneer de sneeuw en mist over de velden trekken. Zo krijg je met dezelfde locatie twee totaal verschillende beelden.


Foto door dylano

Compositie

Compositie is bij landschapsfotografie erg belangrijk. Gebruik aanwezige hoogteverschillen om diepte te creëren in je foto en gebruik duidelijke aandachtspunten, zoals bossen of bergen, als ankerpunt aan de horizon. Is je landschap vlak (zoals vaak het geval hier in Nederland bijvoorbeeld), gebruik dan vooral de natuurlijke lijnen in het landschap. Zo kun je een weg of vaart gebruiken om diepte te creëren. Ook kunnen dieren zoals schaapjes in een veld toch nog wat leven in een plat beeld brengen. Natuurlijk kun je ook de horizon naar beneden verplaatsen om een saaie voorgrond te verwijderen, al moet je dan wel een interessante lucht hebben. Het voordeel is wel dat als je eenmaal een mooi plekje hebt gevonden, hij niet zomaar weg zal lopen. Zo kun je makkelijk een aantal verschillende opties uitproberen of zelfs een andere dag terugkomen als de omstandigheden beter zijn.


Foto door wimdenijs

Apparatuur

In principe kun je met elke camera een mooie landschapsfoto maken. Een kleine sensor geeft misschien wel eerder ruis in je foto's, maar omdat je toch met lage iso-waardes werkt, hoeft dat geen probleem te zijn. Werk je met verwisselbare lenzen, dan is een groothoeklens of lichte telelens het handigst. Je diafragma is niet zo belangrijk, aangezien deze toch klein moet (een hoog F-getal) voor veel detail in het beeld. Wel is het bijna onmogelijk om mooie landschapsfoto's te maken zonder een statief. Kies een stevig, niet te zwaar exemplaar. Je gaat er misschien heel veel mee lopen en aangezien je toch geen zware lenzen gaat gebruiken, is zwaarte niet specifiek nodig.

Hoewel een groothoekobjectief vaak gebruikt wordt voor landschapsfotografie, kan het ook juist heel interessant zijn om een tele-objectief te gebruiken. Lees hier waarom.


Foto door KPPhotography

Instellingen

Omdat je landschap het mooist is als hij van voor tot achter scherp is, wordt er vaak met hoge diafragma-getallen gewerkt. Een groot getal als F11 of F16 betekent veel scherptediepte en dus een mooie scherpe foto. Kies ook het liefst een lage iso-waarde, zoals 100 of 200. Daarmee voorkom je ruis en krijg je de best mogelijke weergave van de kleuren en kleurverlopen. Omdat je werkt met een kleine diafragma-opening en een lage iso-waarde, zal de sluitertijd automatisch relatief lang worden. Een statief is dus in veel gevallen erg belangrijk.

Op zoek naar een statief? Lees onze statieventest!


Foto door hollandse-meesters

Nabewerking

In nabewerking kun je tegenwoordig nog erg veel aan je foto aanpassen zoals bijvoorbeeld contrast, verzadiging en scherpte. Maak je foto's het liefst in RAW. Zo blijft er meer ruimte om dingen aan te passen en blijft er bovendien meer van je foto behouden als je er wat bewerkingen op loslaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles later in de nabewerking te doen. De mooiste foto's zijn die waar weinig aan hoeft te veranderen en slechts een beetje extra contrast of verzadiging voldoende is. De meeste nabewerkingen die je bij landschapsfoto's zult toepassen zijn toch wel het wegpoetsen van stofjes of vliegtuigstrepen, en het rechtzetten van de horizon.

Meer inspiratie op doen? Kijk dan eens in onze Collectie Vergezichten.


Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
zoomerens op 6 juli 2017 om 18:57

Mooi artikel met info waar menigeen wat aan heeft. Kan me echter niet helemaal vinden in de f16 die voor scherpe foto's zorgt. Juist bij gewone ( de vaak goedkope kitlenzen) kan een f16 juist onscherpte geven door de difractie die kan ontstaan. Helemaal als er ook nog wat filters voorhangen en de sluitertijd wordt verlengt. Tussen f8 en 11 max 13 heeft mijn voorkeur.
Groet Stef

Matt-H-Imaging op 6 juli 2017 om 13:30

In de laatste tip wordt aangegeven: "Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles later in de nabewerking te doen. De mooiste foto's zijn die waar weinig aan hoeft te veranderen en slechts een beetje extra contrast of verzadiging voldoende is."

Als ik zo naar de foto's uit het artikel kijk, oogt alleen de foto van dylano natuurlijk, zonder veel nabewerking. De rest ziet eruit alsof het matig tot zeer sterk is nabewerkt.

hollandse-meester op 6 juli 2017 om 13:57

Ik kan alleen voor die van mezelf spreken, waarbij ik inderdaad kan bevestigen dat ik meer heb gedaan qua nabewerking dan 'een beetje contrast of verzadiging'.
Het werk dat ik er in het veld mee heb gehad (filterkeuze, compositie en m.n. belichting tijdens het blauwe uur) overstijgt dat echter behoorlijk. Of de foto daarmee beter of minder goed is... dat zie ik los van elkaar. Zolang er balans in het beeld zit, qua tonen, kleuren en vooral compositie is het mijn inziens aan de fotograaf om hier invulling aan te geven.
Dat ik iets heb willen maken dat niet direct met het menselijk oog zichtbaar kan zijn heb ik in het veld gedaan met een 10 stops ND, niet zozeer in de nabewerking.

Matt-H-Imaging op 6 juli 2017 om 14:54

Het gebruik van een ND filter is duidelijk te zien aan het wateroppervlak. Dat is gewoon een goede aloude fotografie techniek.

Bewerking vind ik bij je foto voor de rest eigenlijk redelijk beperkt en gebalanceerd. Dit i.t.t tot bijvoorbeeld de eerste foto bovenaan het artikel. Daar is de bewerking duidelijk te zien en naar mijn mening onnatuurlijk. Maar ja: smaken verschillen.