Meld je gratis aan
Tips - Fotograferen van modellen met weinig ervaring! © artikel, tips, model

22 juli 2017, 10:50

Het kan zijn dat jij het perfecte model hebt gevonden voor jouw fotoshoot, maar dat diegene nog weinig ervaring heeft met het poseren voor de camera. We geven je tips hoe je te werk gaat met een model met weinig ervaring!

Wanneer je hebt gekozen voor een model met weinig ervaring, heb je met een aantal dingen wat meer rekening te houden dan wanneer je werkt met een model met meer of veel ervaring. Je hebt jouw idee en moodboard voorgelegd aan het model, hij of zij is enthousiast en jullie hebben de afspraak gemaakt om samen te werken aan de fotoshoot. Waar moet je vervolgens op letten?

Ingemarije9955

Communicatie

De communicatie tussen jou als fotograaf en het onervaren model is belangrijk. Ook wanneer de shoot nog moet plaatsvinden, is de communicatie vooraf van belang. Communiceer duidelijk en goed wanneer de fotoshoot plaatsvindt, wat je verwacht dat het model zelf meeneemt (denk aan kleding of make-up) en maak van te voren alvast afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van de uiteindelijke foto's.

Jolienfotografie

Welkom

Zorg ervoor dat het model een warm welkom krijgt wanneer de dag van de shoot is aangebroken. Ga eerst nog even bij elkaar zitten, misschien heb je een visagist of stylist die ook meewerkt aan de shoot, dus leer elkaar allemaal even rustig kennen. Zorg voor een ontspannen sfeer.

King-Jackal

Neem nogmaals het idee en de shoot door; wat is de bedoeling, laat het moodboard nogmaals zien om je inspiratie en idee duidelijk te maken, hoe ga je te werk? Hoe lang zal de shoot duren? Deze informatie zorgt ervoor dat het model meer op zijn/haar gemak is, omdat dan duidelijk is wat hem/haar te wachten staat. Dit schept duidelijkheid en zekerheid en zorgt ervoor dat het model zich wat makkelijker kan ontspannen.


Stap voor stap

Ondanks dat je net hebt verteld hoe jullie te werk gaan en wat er gaat gebeuren, ga je ook stap voor stap rustig te werk. Leg weer per stap uit wat de bedoeling is en wat er gaat gebeuren. Jij moet overtuigend de leiding nemen om haar op haar gemak te stellen als fotograaf, met wellicht meer ervaring.

Iowa1975

Je begint met wat 'test shots'. Dit doe je voor jezelf, om je instellingen te checken, maar ook om het model op haar gemak te stellen. Laat haar gewoon even wennen aan de camera. Als je alles op orde hebt kun je een pose laten zien, en haar ergens neerzetten waar het licht het meest geschikt is.

Gedurende de shoot

Zorg voor een ontspannen sfeer. Dit is erg belangrijk voor het model, als zij gespannen of onzeker is, zul je niet de poses of uitdrukkingen krijgen die jij wil, omdat ze dat vaak niet durven. Soms wil je dat ze heel boos kijken, en dat kan dan best een beetje eng zijn. Laat ze het gewoon proberen, en blijf communiceren. Vertel ze wat ze zouden kunnen veranderen als het nog niet helemaal naar je smaak is, illustreer dat met je foto's of doe desnoods zelf een paar poses voor. Dit laat zien dat het helemaal niet raar is om voor de camera te poseren of gek te moeten doen, want jij als fotograaf kan het ook.

Fredwest

Wat ook helpt voor een ontspannen sfeer, is muziek. Dit werkt ontspannend en zorgt er misschien voor dat het model wat losser wordt, al helemaal wanneer je muziek opzet naar zijn of haar smaak. Zorg gedurende de shoot ook voor genoeg pauzes, want poseren is een inspannende taak. Denk aan een goede lunch en een warme omgeving om even tot rust te kunnen komen.

Laat gedurende de shoot ook alvast foto's zien. Zo ziet het model hoe ze op de foto staat en hoe haar poses er op beeld uitzien. Hoe meer mooie foto's jij aan het model laat zien, hoe enthousiaster het model zelf ook wordt.

Fotostad

Het belangrijkste is misschien nog wel de communicatie tussen fotograaf en model tijdens het schieten. Blijf vanachter je camera praten met het model, maak eens een grapje tussendoor en zorg voor positieve feedback. Moedig hem of haar aan bij het aannemen van een goede pose, geef complimenten en advies voor wat het model misschien anders zou kunnen doen; net een hand anders, kin omhoog, een been strekken, noem maar op. Het gaat uiteindelijk om jouw resultaat dus wees ook als fotograaf niet bang om iemand aan te sturen.

Jeroenstegeman

Evaluatie

Zodra jij het beeld hebt geschoten wat je voor ogen had, is de shoot klaar. Ga nog even zitten met het hele team en vraag iedereen wat hij of zij er van vond en wat er volgens hen goed of beter kon. Vraag ook het model naar haar mening en hoe zij de fotoshoot heeft ervaren. Wat vond hij of zij fijn of minder fijn om te moeten doen? Wat mocht er volgens hem of haar anders? En natuurlijk de vraag of hij of zij nogmaals met je zou willen werken, uiteraard wanneer het jou ook is bevallen.
Wissel nogmaals gegevens uit om te checken of jullie de goede informatie van elkaar hebben.

Je kunt vaak al snel wat voorproefjes sturen, al is het maar 1 foto. Zo geef je het model toch een beeld van de resultaten en door een goed gelukte foto te sturen wordt hij of zij ook weer zekerder van de shoot.

Het werken met een model is soms erg lastig, zeker wanneer het een onervaren model is, maar het is altijd leuk en gezellig. Je werkt samen naar een resultaat toe en dat geeft een connectie. Het prachtige aan het fotograferen van onervaren modellen is dat je als fotograaf een van de eerste bent die het model fotografeert en laat zien dat hij of zij mooi is. Misschien heeft een model in het begin weinig zelfvertrouwen en durven ze niet goed te poseren. Wanneer er positieve feedback wordt gegeven gedurende de shoot en het resultaat zeer goed gelukt is, krijgen ze een enorme boost van hun zelfvertrouwen. Dit is een van de leukste dingen die je als fotograaf voor iemand kunt doen.

Weet je niet goed hoe je aan een model moet komen? Lees dan dit artikel over het vinden van een model.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
King-Jackal op 26 juli 2017 om 08:56

Voor mij als beginner een zeer leerrijk artikel, bedankt om mijn foto te gebruiken.

Gans op 25 juli 2017 om 18:40

ja ook leuk dat jullie een foto van mij gebuikt hebben ....
Maar het model is zeker niet onervaren !!

zie ook http://zoom.nl/foto/fashion-fotografie/fabienne.2839859.html?object=user&object_id=48893

en nog meer van haar ....

fotostad op 22 juli 2017 om 21:13

Leuk artikel! Gaaf dat jullie een foto van mij gebruikt hebben!!