Meld je gratis aan
iPhone - Verborgen foto-functies! © artikel, tips, smartphone

31 juli 2017, 11:07

Ben jij af en toe al bezig met smartphone-fotografie of zou je dat meer willen doen? Wij geven je een aantal functies die je op de iPhone kunt vinden om je smartphone-fotografie naar een hoger level te tillen.

IPhone
Bijna iedereen weet hoe je een foto kunt maken met een iPhone. Toch zijn er een aantal (misschien voor jou onbekende) foto-functies die het fotograferen met een iPhone toch wat spectaculairder maken.

+ knop
Naast de normale knop op het beeldscherm van de iPhone om een foto te maken, kun je de +-volume knop ook gebruiken om een foto te nemen. Dit zal voor veel mensen niet als heel onbekend klinken, maar wanneer je dit nog niet wist is het zeker een handigheidje. De telefoon is door het gebruik van deze knop vaak net iets makkelijker vast te houden, waardoor het lijkt alsof je een 'camera' in je handen hebt, waarop ook aan de bovenkant de ontspanknop zit.

Iets onbekender, is de functie om met je Apple-oordopjes ook een foto kunt nemen. Deze fungeert zelfs als een soort afstandsbediening, want je kunt met bijvoorbeeld een zelfportret afstand nemen van je camera en de volumeknop van de oortjes gebruiken om een foto te nemen.

WimdeBoer

Scherpstellen
Logisch; met een vingertik op het scherm klikken op de plek in de foto die jij scherp wilt hebben!

Lichtinstellingen
Wanneer je hebt scherp gesteld met de iPhone, heeft de telefoon al bepaalde lichtinstellingen vastgesteld. Zodra je de telefoon en dus ook het beeld beweegt, zijn deze instellingen verdwenen. Een handigheidje om die lichtinstellingen vast te houden, is wanneer je een vinger weer op het deel van de foto zet dat jij scherp wilt hebben, maar houd deze vinger even op het vierkantje dat verschijnt op het beeld. Wanneer het vierkantje begint te bewegen en jij dan loslaat, verschijnt de melding AE/AF-vergrendeling in beeld. Zo heb je de licht en scherpte instelling vastgezet! Handig!

Olga1


Raster
Wanneer je veel landschappen met horizon fotografeert, is het handig om het raster op de iPhone te gebruiken voor rechte foto's. Ga naar je instellingen op de telefoon, kies >camera en scrol naar beneden totdat je 'raster aan' tegenkomt. Er verschijnt bij de camera een raster in beeld dat je kunt gebruiken voor rechte foto's! Je kunt uiteraard altijd na het maken van een foto het beeld nog rechttrekken in de nabewerking op de iPhone.

Martijnvandernat

Burst mode
Met de Burst-mode op de iPhone kun je meerdere foto's tegelijk achter elkaar maken. Dit is handig wanneer je een bewegend onderwerp hebt, bijvoorbeeld je hond op het strand! De camera maakt 10 foto's per seconde en groepeert deze in je filmrol. De normale camera-knop waarmee je foto's maakt moet je inhouden om de Burst-mode te activeren! Tijdens het indrukken maakt de iPhone meerdere foto's achter elkaar. Zodra je de knop loslaat, stopt de Burst-mode. Je kunt van de gegroepeerde foto's je favorieten selecteren en de rest weggooien. Je wilt uiteraard niet je gehele opslag vol na een keer de Bust-mode gebruikt te hebben.


AnneVeenendaal


Panorama
De Panorama-functie op smartphones wordt te weinig gebruikt en dit is eigenlijk zonde! Je kunt er namelijk geweldige én nuttige dingen mee doen. Foto's in panorama-formaat zijn handig voor bepaalde social media, bijvoorbeeld. Facebook en Twitter hebben allebei een functie van een header op je eigen profiel. Perfect voor een prachtige panorama-foto! Of je hebt je eigen website en daar moet ook een brede header boven!

Fotostad

Denk bij het maken van een panorama-foto niet altijd aan landschappen of city-skylines, maar denk ook aan abstracte fotografie. Mooie architectuur of straatfotografie, waarin mensen bewegen. We hebben voor de panorama-foto's met je telefoon een aantal tips:
1. Begin met een panorama-opname altijd in het lichtste stuk van je beeld, anders raakt dat deel overbelicht.
2. Houd je telefoon zo dicht mogelijk bij je eigen lijf of zelfs tegen je lijf aan, want dit maakt het makkelijker om een strakke foto te maken.
3. Experimenteer met een ander standpunt; ga laag door je knieën of ga eens ergens bovenop staan en de hoogte in!

HDR-fotografie
HDR-fotografie heb je vast al eens gedaan met je eigen camera. Ook met de iPhone kun je een HDR-opname maken! Het inschakelen van deze functie is simpel. Ga naar de camera-app op je telefoon en bekijk de functies bovenaan in het scherm. Een van die functies is HDR en je klikt hierop. Je krijgt een aantal opties te zien; HDR, Auto, Aan en Uit. Kies voor HDR en maak je HDR-opnames! De functie HDR blijft ingeschakeld totdat je deze weer veranderd. De iPhone maakt in de HDR-functie drie foto's wanneer je de knop indrukt.


JulianB

Macrofotografie met je smartphone onmogelijk? Lees dit artikel!

Lees hier nog meer over smartphonefotografie in het algemeen!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn