Meld je gratis aan
Tips voor leukere familieportretten © artikel, tips, familie

22 augustus 2017, 10:00

Een familieportret is altijd een leuk idee en met deze tips maak je het maken van een familiefoto leuk om te doen en je krijgt een prachtig resultaat!

Iedereen scherp!

Bij een familieportret is het belangrijk dat iedereen scherp op de foto staat, want wanneer alleen opa wazig is op de foto, is dat natuurlijk niet zo leuk! Ook zorgen onscherpe gezichten en ogen ervoor dat de foto onpersoonlijk wordt. Gebruik, om dit te voorkomen, een grote diafragmawaarde, dus een kleine opening. Zo rijkt de scherptediepte tot de voorste rij kids tot aan de achterste rij van opa's en oma's.

MarindaT

Spontaniteit!

Je kunt natuurlijk een standaard rij-opstelling maken met je hele familie, maar het is des te leuker om allemaal iets uit te voeren op het beeld. Zorg voor beweging in je beeld, wat je vastlegt met een snelle sluitertijd. Of zorg er als fotograaf voor dat iemand in het gezelschap, of jijzelf, een goede grap maakt waardoor er echt spontaan gelachen wordt en er snel een foto gemaakt kan worden met allemaal lachende gezichten.

Jvissers1

Creatief standpunt

De camera op een statief voor de hele familie neerzetten is natuurlijk gebruikelijk bij een familieportret. Je kunt dit spannender maken door de camera bijvoorbeeld hoger te plaatsen, waardoor je als het ware neerkijkt op iedereen. Dit kun je ook omdraaien en de camera op de grond te plaatsen waardoor iedereen wel reuzen lijken! Wees origineel en denk out-of-the-box met je compositie. Probeer alles gewoon uit, want dan kom je tot de leukste foto's!

Dvangurp

Gebruik van voorwerpen of props

Soms is het voor familieleden een beetje ongemakkelijk om te poseren voor de camera. Een handige oplossing hiervoor is het gebruik van props of voorwerpen. Deze tip lijkt een beetje op de tip 'spontaniteit', omdat je door het gebruik van props ervoor zorgt dat de mensen op de foto iets aan het doen zijn of vasthouden. Dit leidt de aandacht een beetje af van de foto en zorgt ervoor dat de familie zich misschien wat meer op haar gemak voelt voor de camera. Voorbeelden van zulke props of voorwerpen kunnen zijn; een bal voor kinderen of iedereen een hoed omhoog laten gooien. Laat de familie iets meenemen wat waardevol voor hen is, bijvoorbeeld een bepaald kunstwerk of sieraad! Maak zo'n voorwerp centraal in het familieportret en wees daar creatief mee.

AnnaliesP

Snelle sluitertijd

Er staan veel mensen op een familieportret en zoals gezegd is het belangrijk dat iedereen goed scherp op de foto staat. Dit doe je door onder andere dus door een grote diafragmawaarde te gebruiken, maar wat ook van belang is, is het gebruik van een snelle sluitertijd. Elke persoon op het beeld beweegt toch altijd een beetje en met een snelle sluitertijd zorg je ervoor dat toch elke beweging stilstaat.

SarinaDekker

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn