Meld je gratis aan
Het verschil tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera © uitleg, functies, mobiel

7 november 2017, 13:24

Smartphonecamera's versus spiegelreflexcamera's, een dilemma waar veel fotografen een duidelijke mening over hebben. Smartphonecamera's worden steeds beter en beter en steeds meer mensen ruilen hun gewone camera dan ook in voor een smartphone. Maar, wat is nou eigenlijk het verschil tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera? Wij zochten de grootste verschillen voor je uit!

Sensorgrootte

Ondanks dat de kwaliteit van smartphonecamera's in rap tempo wordt verbeterd, zijn er toch nog flink wat verschillen met de 'gewone' spiegelreflexcamera. Eén van de grootste verschillen tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera is het verschil in sensorgrootte. In een spiegelreflexcamera zit een enorm grote sensor, waardoor er gemakkelijk veel licht opgenomen kan worden door de camera. In een smartphonecamera past uiteraard niet zo'n grote sensor. Deze sensor is dan ook vele malen kleiner dan die van een spiegelreflexcamera. Je hebt dus meer licht nodig bij een smartphonecamera om een foto van goede kwaliteit eruit te krijgen. Er is dan ook een groot verschil te zien tussen de foto's die gemaakt zijn in het donker met een spiegelreflexcamera en met een smartphonecamera. Je zult zien dat er bij een smartphonecamera veel ruis ontstaat.

Twee foto's genomen in het donker. De eerste foto met een smartphone, de tweede met een spiegelreflex. Je ziet hier dat het prima mogelijk is om met een smartphone goede foto's te maken in het donker. Echter bevat de spiegelreflexfoto veel meer details en minder ruis. Dit komt door het verschil in sensorgrootte. Eerste foto (smartphone): Kees Krick, tweede foto (spiegelreflex): kos.

Scherptediepte

Bij een kleine sensor hoort een klein lensje en dus een beperkte scherptediepte. Door de compactheid van de smartphonecamera, is het bijna niet mogelijk om te spelen met scherptediepte. Waarbij je met een spiegelreflexcamera het diafragma kunt aanpassen voor meer scherptediepte, is dat bij je smartphonecamera niet zo. Nagenoeg alles zal scherp op de smartphonefoto komen. Wil je dus een portret of een foto maken, waarbij je een onscherpe achtergrond krijgt? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een spiegelreflexcamera. Uiteraard zijn er verschillende apps waarmee je een vervaagde achtergrond kunt maken. Ook beschikt de Iphone 7 plus over een portretfunctie, waarmee je wél de mogelijkheid hebt om scherptediepte in je foto te creëren. Helaas wel tot op zekere hoogte. Wil je dus snel en gemakkelijk scherptediepte in je foto's krijgen? Dan kun je toch beter gebruik maken van een spiegelreflexcamera dan van een smartphonecamera.

Eerste foto is gemaakt met een smartphone inclusief macro-opzetlens. Zoals je ziet kun je hiermee wel scherptediepte creëren in je foto. De tweede foto is gemaakt met een spiegelreflexcamera met een groot diafragma. Eerste foto (smartphone): sweets, tweede foto (spiegelreflex): angelique3004.

Functiemogelijkheden

Het verschil in functiemogelijkheden is groot tussen een spiegelreflexcamera en een smartphonecamera. Op een spiegelreflexcamera zitten ontzettend veel functies en instellingen die je handmatig kunt aanpassen tot je de perfecte foto hebt gemaakt. Je kunt veel invloed uitoefenen op de foto's die je met je spiegelreflexcamera maakt. Bij een smartphonecamera wordt dit toch iets lastiger. De functies zijn zeer beperkt op je smartphonecamera. Je hebt vaak niet de mogelijkheid om het diafragma, de sluitertijd of de ISO-waarde van je smartphonecamera aan te passen. De meeste smartphonecamera's beschikken wel over een HDR-functie en sommige camera's kunnen zelfs in RAW fotograferen. Ook kun je hulplijnen instellen op je smartphone, waardoor je beter kunt zien of je foto's ook echt recht zijn wanneer je ze maakt. Qua functiemogelijkheden houdt het bij de meeste smartphonecamera's dan ook wel op. Toch verschijnen er steeds meer smartphonecamera's met meer instelfuncties en apps waarmee je wel handmatig functies in kunt stellen.

Door het raster aan te zetten op je smartphone, kun je gemakkelijk zien of je foto recht is. Foto: Martijnvandernat.

Snelle bewegingen

Op het gebied van sportfotografie en foto's waarin snelle bewegingen worden gemaakt, laat je smartphonecamera het vaak nog erg liggen. Ook dit heeft weer te maken met de sluitertijd, welke je vaak niet handmatig in kunt stellen op je smartphone. Je zult vaak wazige en onscherpe bewegingen krijgen, wanneer je snelle bewegingen wil fotograferen met je smartphone door de lange sluitertijd. De spiegelreflexcamera daarentegen is ervoor gemaakt om snelle bewegingen vast te leggen. Je kunt met deze camera's op hoge snelheid fotograferen en veel beelden per seconden maken. Je sluitertijd pas je gemakkelijk aan op je spiegelreflexcamera, waardoor je gemakkelijker bewegingen kunt 'bevriezen'. Ook een voordeel van een spiegelreflexcamera is dat de camera beter in de hand ligt, waardoor je meer stabiliteit hebt en dus minder bewegingsonscherpte. Ondanks dat de smartphonecamera het qua compactheid wint van de spiegelreflexcamera is deze minder stabiel, waardoor het lastiger wordt om de camera stil te houden.

Deze sportfoto is gemaakt met een spiegelreflexcamera, welke uitstekend in staat is om het beeld te bevriezen. Foto: SGEOS-EARTH.

Zoomen

Inzoomen met je smartphonecamera, iets wat veelal wordt afgeraden. Maar, waarom? In tegenstelling tot wat je gewend bent met je spiegelreflexcamera, kun je bij je smartphonecamera beter niet zoomen. Dit komt doordat je met je smartphonecamera digitaal aan het zoomen bent, wat eigenlijk betekent dat je je foto alleen maar aan het bijsnijden bent. De kwaliteit van je foto's gaat hard achteruit, wanneer je gaat zoomen met je smartphonecamera en dat wil je natuurlijk niet. Je foto's worden korrelig en bevatten dus veel ruis. Zoomen met je spiegelreflexcamera is uiteraard wel mogelijk. Je bent hierbij niet digitaal aan het zoomen, waardoor de kwaliteit niet verloren gaat en meer details te zien zijn dan bij je smartphonecamera. Toch dichterbij je onderwerp komen met een smartphonecamera? Maak dan gebruik van je voetenwerk, zodat de kwaliteit van je foto niet verloren gaat.

Met een spiegelreflex kun je uitstekend zoomen zonder dat er details wegvallen. Foto: Fred-horst.

Nabewerking

Een groot voordeel aan het gebruiken van je smartphonecamera is dat je vrijwel direct je foto's kunt nabewerken met verschillende apps op je telefoon. Denk hierbij aan apps als Snapseed, welke vele functies biedt voor het bewerken van je foto's. Wanneer je met je spiegelreflex foto's maakt, kost het iets meer tijd voor je je foto's kunt gaan nabewerken. Wat ook een groot voordeel is aan smartphonefoto's is het vrijwel direct kunnen delen van de foto's met je sociale omgeving. Alhoewel de nieuwste spiegelreflexcamera's tegenwoordig beschikken over een Wi-Fi functie, waardoor je je foto's naar je telefoon kunt sturen en eveneens snel kunt delen.

Smartphonefoto, nabewerkt met Snapseed. Foto: King-Jackal.

De beste camera heb je bij je

Ondanks de nog grote verschillen tussen de twee camera's, nadert de kwaliteit van de smartphonecamera steeds meer de kwaliteit van een spiegelreflex. Wanneer je een smartphonefoto naast een spiegelreflexfoto legt, zal niet op het eerste gezicht te zien zijn welke foto met welke camera is gemaakt. Zodra je iets meer gaat inzoomen op de foto, dan is er een duidelijk verschil te zien. Beide camera's zijn prima voor het maken van foto's, het is maar net wat je voorkeur heeft. Uiteraard geldt altijd: de beste camera, is de camera die je bij je hebt! Voor veel mensen is dit dus vaak de smartphone.

Foto links (smartphone): Dutchone, foto rechts: ArjanSijtsma.

Benieuwd naar meer smartphonefoto's? Bekijk onze collectie!

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
kb op 7 november 2017 om 19:40

Nikon heeft zijn fabriek voor systeemcamera's in China gesloten las ik

PtR op 7 november 2017 om 19:19

Ik las: "Bij een kleine sensor hoort een klein lensje en dus een beperkte scherptediepte." Ik denk dat de scherptediepte juist onbeperkt is. Van dichtbij tot oneindig (...en daar voorbij) is scherp. Verder een mooie en objectieve uitleg.

sidkl301 op 11 november 2017 om 14:00

nope, een kleine sensor geeft juist minder scherptediepte, echter je brandpunt is zo laag dat dit effect compleet wegvaagt.

PtR op 11 november 2017 om 15:33

Thanks. Maar je redenatie klopt niet, naar mijn idee. Een kleine sensor heeft een grote scherptediepte, een grote sensor juist een kleine. Met een fullframe kan je veel meer met DOF spelen dan met een camera met een kleine sensor. Bron: https://www.cameraland.nl/pagina/scherptediepte-dof-wazige-achtergrond/

De tekst in bovenstaand artikel klopt volgens mij dus niet maar Zoom zwijgt vooralsnog.. Ik denk ook dat genoemde zin in dit artikel verwarring oproept en dikke kans dat jij en ik hetzelfde bedoelen. En, trouwens, wat is nu een klein lensje? 10 Mm of een lensje formaat speldekop?

sidkl301 op 11 november 2017 om 21:06

sorrie, probeer eens een dof calculator, verander alleen het sensor formaat, en kijk dan nog eens of de dof kleiner of groter wordt... succes

PtR op 11 november 2017 om 21:25

Je hebt gelijk voor wat de lens betreft, inderdaad. Een groothoek heeft een grotere scherptediepte dan een telelens. Ik denk dat ik de, rare term, klein lensje uit het artikel verwar met een kleine sensor. Sterker nog, ik denk dat we allebei gelijk hebben voor wat betreft ons uitgangspunt. Dank voor je geduld in ieder geval

sidkl301 op 11 november 2017 om 21:29

ik bedoelde eigenlijk het sensor formaat. Brandpunt en afstand gelijk houden

rob1951 op 7 november 2017 om 16:20

......ik heb laatst geruchten gehoord dat er ook nog systeemcamera’s bestaan

Fred-horst op 7 november 2017 om 16:06

Interessant artikel.
Leuk dat jullie een foto van mij hebben gebruikt.
Netjes van de redactie om daarover een mail te sturen.

Gr. Fred.

King-Jackal op 7 november 2017 om 14:06

Leuk artikel, bedankt om een foto van mij te gebruiken.