Meld je gratis aan
Vijf veelgemaakte fouten bij het instellen van je camera © avond, sfeer, licht

14 april 2018, 10:00

Vind je het lastig om je camera goed in te stellen? We helpen je een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen!

Een overzicht van de beste camera-instellingen per fotografiegenre vind je in dit artikel.

Vergeten je kaart te formatteren

Leer jezelf aan om iedere keer bij een nieuwe camera of een nieuwe geheugenkaart, de kaart in de camera te formatteren. Door deze handeling maakt de camera de juiste mappen aan op de kaart, waardoor je later problemen met het uitlezen of wegschrijven van je bestanden kan voorkomen. Verwijder je foto's ook nooit via je computer, maar doe dit altijd rechtstreeks via de camera. Zo voorkom je corrupte bestanden die problemen opleveren.

De ISO-waarde op automatisch laten staan

Zeker bij slechte lichtomstandigheden is het goed om altijd je ISO-waarde te controleren. Als je deze namelijk op automatisch laat staan, kan de iso-waarde zonder dat je het doorhebt, veel te ver stijgen. Je foto's lijken dan goed belicht en op je cameramonitor lijkt er weinig aan de hand. Als je de foto's echter op het beeldscherm van je computer bekijkt, blijk je opeens met heel veel ruis te zitten.

DKazemier

Het verkeerde focuspunt gebruiken

Iedere soort situatie vereist een andere manier van focussen. Controleer daarom vooraf welke autofocusinstellingen je hebt ingesteld en stap eventueel over naar handmatig focussen. Een verkeerde focusmethode of een verkeerd focuspunt kan namelijk al snel voor onscherpe foto's zorgen en daar kan je achteraf helemaal niks mee aan veranderen.

Alles over autofocus leer je in dit artikel

Beeldstabilisatie gebruiken met een statief

Beeldstabilisatie gebruiken we regelmatig, omdat het uit de hand soms lastig is om de camera goed stil te houden. Het is een technologie die erg verbeterd is de afgelopen jaren, waardoor we minder snel naar het statief hoeven te grijpen. In sommige situaties is het statief echter toch noodzakelijk en in dat geval moet je vooral ook niet vergeten om je beeldstabilisatie weer uit te schakelen. De stabilisatie kan namelijk moeilijk omgaan met een volledig stabiel beeld, waardoor je een soort overcompensatie krijgt. Er kan dan alsnog een rare soort onscherpte optreden. Gebruik je dus regelmatig een statief? Schakel dan sowieso je beeldstabilisatie uit!

Eeuwig op de automatische stand blijven fotograferen

De grootste beginnersfout is waarschijnlijk toch wel het niet durven afstappen van de automatische stand van je camera. Als je die stap echter niet durft te maken, zal je weinig leren over techniek, belichting en de juiste instellingen. Je zal zelf moeten werken met het diafragma, de sluitertijd, focusmethoden, iso-waarde en belichtingscompensatie, om écht te begrijpen hoe het werkt. Zet die groene en veilige stand daarom eens uit en durf fouten te maken!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
janspf53 op 18 april 2018 om 19:18

Ho Ho!! bij straatfotografie kan auto ISO wel handig zijn, maar tegelijkertijd vraag ik me af hoe die
arme straat/nieuws fotografen van vroeger dan ooit met foto,s thuis kwamen.
als ik me niet vergis hadden die kodak Tri X of Ilford Hp 5 in hun camera oftewel 400 ISO zwart wit film.
Ik vind dat Zoom.nl zeker geen onzin schrijft, wat ze wel willen aanmoedigen is om bewust met camera instellingen om te gaan. laatst was ik bij een fotografie evenement waar veel mensen kostbare DSLR camera,s bij zich hadden, de meeste daarvan stonden vast geroest op P .
Dat in naar mijn idee net zoiets als een wereld ontvanger kopen om naar radio 3 te luisteren.
Apparatuur van nu geeft je fantastische mogelijk heden, maak daar daar dan ook gebruik van!!

PtR op 14 april 2018 om 12:45

De iso-waarde op automatisch laten staan is niet per definitie fout. Bij straatfotografie verandert je licht zo vaak en zo snel dat het amper te doen is om de iso-waarde steeds aan te passen. In mijn Fuji X100t heb ik nu de iso-waarde op automatisch staan in een bereik van 100- 3200 iso en de sluitertijd van 1/60 - 1/4000. Je hebt amper ruis met deze camera en ik corrigeer snel en makkelijk met de +/- correctieknop op de camera.
Ik snap de opmerking in dit artikel maar het is niet fout, het kan een bewuste keuze zijn.

gulpen1974 op 17 april 2018 om 23:24

Juist je hebt 100% gelijk.

Ik begin me vaak te ergeren aan de domme slechte artikelen op zoom.nl

Ook ik heb me iso op de auto staan tussen de 100 en 3200.

Leon-Verhofstad op 25 april 2018 om 20:58

je kunt hem op automatisch laten staan met een bepaald max. waar je vind dat de ruis nog acceptabel is. soms is het beter een beetje ruis te hebben dan bewegingsonscherpte...