Meld je gratis aan
Zo sla je je vakantiefoto's veilig op

30 augustus 2018, 11:03

Het laatste wat je wilt, is foto's van bijzondere momenten, je kinderen, die verre reis of mooie plekken kwijtraken. Sla je vakantiefoto's daarom niet op één plek op, maar op meerdere locaties. Stel, je raakt je SD-kaart kwijt, je computer crasht, je telefoon wordt gestolen of er breekt een brand uit, dan ben je blij dat je je waardevolle foto's ook ergens anders hebt bewaard. Hieronder wordt uitgelegd hoe je tijdens en na je vakantie de foto's veilig en toegankelijk opslaat.

Vakantiefoto's tijdens je vakantie veiligstellen

Het is verstandig om al tijdens je vakantie regelmatig een back-up te maken van je foto's op je camera of smartphone. Als je geen laptop bij je hebt, zijn er een aantal andere manieren om je foto's veilig te stellen. Hierbij geldt ook: bewaar de back-ups niet op één plek, maar stop ze in verschillende rugzakken en koffers.

SD-kaart

Hoewel er weleens wat fout kan gaan met de SD-kaart in je camera, staan de foto's in ieder geval daarop. Afhankelijk van de soort vakantie, de duur van je reis en de grootte van je foto's kun je meerdere SD-kaarten meenemen, zodat niet alles bij elkaar staat. Liever twee SD-kaarten 32GB dan één van 64GB.

Op de Ipad en in de cloud

Als je een Ipad hebt, kun je je vakantiefoto's van de SD-kaart op de Ipad zetten via een Apple Lightning to SD Card Camera Reader. Nadat je de geheugenkaart in de kaartlezer hebt gedaan, kun je je foto's importeren, in albums ordenen en wanneer je de Ipad synchroniseert met je computer worden de beelden automatisch aan de fotobibliotheek toegevoegd. Of je kunt de vakantiefoto's uploaden naar de cloud.

Ook veel Android tablets beschikken over een USB-ingang voor een cardreader, of heeft zelfs een SD-kaartslot. Uiteraard kun je ook daar de foto's synchroniseren naar een clouddienst naar keuze.

Veelgebruikte clouddiensten zijn: Google Drive, Microsoft OneDrive (beide gratis tot 15GB) en STACK (gratis tot 1TB), waarbij je de opslagcapaciteit meestal voor een bepaald bedrag per maand kan uitbreiden. Offline kun je ook bij deze back-up, maar de foto's die je recent hebt gemaakt worden pas gesynchroniseerd als je weer internet hebt. Zo'n back-up voor je foto's in de cloud is handig tijdens je vakantie, maar ook erna.

Lightroom CC

Ook een interessante keuze is de nieuwe Lightroom CC, waarbij je (betaald) tot 1TB opslag hebt voor foto's in de Creative Cloud van Adobe. De foto's staan dan exclusief in de cloud en zijn op alle apparaten met Adobe Lightroom CC beschikbaar. Lees meer over Adobe Lightroom CC.

Na je vakantie back-uppen

Er bestaat een 3-2-1 regel voor het maken van back-ups. Deze beveelt aan sowieso 3 kopieën van elk bestand te hebben, op 2 verschillende media en 1 op een andere locatie. Volgens dit principe kun je ook na je vakantie op verschillende manieren je foto's veiligstellen.

Interne harde schrijf

De meest gebruikte plek om je foto's op te slaan is op de interne harde schijf van je computer. Wanneer je in Lightroom foto's importeert, zet het programma ze al automatisch op je computer of laptop. Misschien overbodig om te vermelden, maar je kunt dan alleen bij de bestanden als deze computer aanstaat.

Een nadeel aan het opslaan van je vakantiefoto's op een interne harde schijf is dat de vele lees- en schrijfactiviteiten die het besturingssysteem uitvoert, de kans op een fout groter maken. Als de hele schijf daardoor defect raakt, ben je al je bestanden voorgoed kwijt.

We raden je daarom aan je foto's op een aparte schijf op te slaan, zodat de interne schijf minder te lijden heeft onder de activiteiten van het besturingssysteem en je gemakkelijker een heldere mappenstructuur kunt aanleggen.

Externe harde schijf

Het risico op fouten bij een externe harde schijf is kleiner, omdat ze veel minder werk hoeven te verrichten dan de interne schijf. Een externe harde schijf is bovendien relatief goedkoop. Soms zelfs goedkoper dan een interne harde schijf van dezelfde grootte. De doorvoersnelheden van een externe schijf zijn beperkt tot het maximum van de usb-verbinding, waarmee je schijf aan een computer of laptop koppelt. Kies je voor een usb 3.0-aansluiting, dan kun je bestanden sneller verplaatsen. Wil je supersnel bij je bestanden kunnen en die met enorme snelheden kopiëren? Dan zijn er ook externe SSD-schijven beschikbaar die via USB-C of USB 3.1 werken.

Fijn aan een aparte schijf is dat je die mee kunt nemen in je tas. Let er wel op dat een harde schijf (HDD) bewegende onderdelen heeft, waardoor harde klappen onderweg funest kunnen zijn. Voor de avontuurlijke fotograaf bestaan er speciale 'rugged' schijven met schokbestendige behuizing. Met een Externe SSD heb je een meer 'solide' schijf in handen, die daardoor meer tegen een stootje kan.

NAS

Een Network Attached Storage van bijvoorbeeld Synology, Qnap en Netgear is een andere manier om je foto's op een ander medium op te slaan. Steeds meer fotografen maken hier gebruik van. Een NAS is een kleine, energiezuinige server met veel ruimte voor harde schijven. Het is de bedoeling dat deze altijd aanstaat, zodat de schijfruimte toegankelijk is voor iedereen op het netwerk en eventueel daarbuiten.

Bij gebruik van twee schijven is een NAS pas van meerwaarde, omdat je dan van verschillende RAID-opstellingen gebruik kan maken. Dat houdt in dat de NAS de gecombineerde schijfruimte slim inzet om schijfprestaties te verbeteren en het systeem te beveiligen tegen dataverlies. De NAS houdt de gezondheid van de schijven in de gaten en een defecte schijf kan vervangen worden zonder dataverlies. De beschikbare ruimte kan worden uitgebreid door grotere schijven te plaatsen.

De kosten lopen wel snel op. Voor een simpele NAS met maximaal twee schijven ben je al gauw driehonderd euro kwijt. Bij een duurdere NAS met vier schijfsleuven kun je de opslagruimte later uitbreiden.

SSD

In het back-uppen van je foto's gaat veel tijd zitten. Met een steeds populairder wordende Solid State Disk (SSD) beperk je die tijd. Een SSD behaalt extreem hoge snelheden, is veel minder gevoelig voor schokken en verbruikt minder stroom dan een normale externe harde schijf. Hij is wel veel duurder.

CD of DVD

De laatste optie om kopieën van je vakantiefoto's op een ander medium en locatie veilig te stellen is op een CD of DVD. Dit is wel de minst favoriete optie. De opslagcapaciteit van een DVD is maar 4,7GB. Bij veel vakantiefoto's zal je veel DVD's moeten branden. Bovendien is de levensduur van een CD of DVD korter dan een externe harde schijf en hebben steeds minder apparaten een CD- of DVD-speler.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
reest op 4 september 2018 om 20:10

De uploadsnelheid is in veel (verre) vakantie-oorden erg langzaam.
Dus uploaden in the cloud kan wel eens een langdurig en kostbaar verhaal worden.

mrpiano op 4 september 2018 om 16:54

Aardig artikel en altijd prettig bewust van te maken over opslag van foto's. Op een NAS overigens is dit geen backup! alhoewel je dit wel zou verwachten maar een éénmalige kopie.
Nog wel een opmerking m.b.t. de clouddiensten: OneDrive heeft gratis maar 5Gb opslag!! en helaas niet meer het meervoudige, daarvoor moet al enige tijd voor betaald worden.

reest op 4 september 2018 om 20:15

Een NAS met twee schijven kun je zodanig inrichten dat op beide schijven hetzelfde komt te staan. Dus wel degelijk een back-up.