Meld je gratis aan
Lichtkunstfestival Glow in Eindhoven is in volle gang!  © IDG NL

16 november 2016, 12:00

Ook dit jaar staat Eindhoven weer in het teken van GLOW, het lichtkunstfestival! Hoe bereid je je als fotograaf voor op dit evenement. Chris Vugts deelt zijn ervaring en tips.

Eindhoven, de lichtstad van Nederland, is jaarlijks het toneel van GLOW. Een evenement waar kunstenaars, designers en architecten samenkomen om Eindhoven om te bouwen tot een openbaar lichtkunstwerk. Deze prachtige objecten en projecten trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers en uiteraard ook vele fotografen die gewapend met hun camera aansluiten in de parade van statieven.

Kimberleyverhoof

De mogelijkheden en onmogelijkheden

Allereerst moet je je beseffen dat je absoluut niet alleen bent op dit evenement, sterker nog.. het is echt druk en zoeken naar een goed plekje om te fotograferen. Neem naast je camera, statief of beanbag ook een flinke dosis geduld en tolerantie mee. Het zal namelijk meer dan één keer voorkomen dat iemand door het beeld loopt tijdens het fotograferen met lange sluitertijden, je een statief in je zij gedrukt krijgt of je blind wordt geflitst door iemand die verwacht de kerk aan de kunnen lichten vanaf 50 meter. Het klinkt misschien heel negatief nu, maar het is vooral een uitdaging om jouw ideale foto te schieten onder deze omstandigheden.

Als eerste tip wil ik meegeven dat je de 'negatieve' dingen ook kan omzetten in iets positiefs. Het is bijna ondoenlijk om een foto te maken zonder dat er iemand in beeld staat. Persoonlijk vind ik juist de interactie tussen de bezoekers en de kunstwerken het mooist aan dit evenement. Ga eens op zoek naar bezoeker met een blik vol bewondering, de kronkelende mensenmassa langs de route of de silhouetten die zich tegen het licht aftekenen.

Grekenrooi

De techniek en de hulpmiddelen

Zonder statief ben je beperkt in mogelijkheden, maar er zijn absoluut nog technieken en instellingen die je kan toepassen om mooie foto's te schieten. Gebruik een lantarenpaal, een elektrakastje of prullenbak om meer stabiliteit te bieden tijdens het fotograferen.

Zet je toestel op de S-stand en kies een sluitertijd welke samenhangt met de met de brandpuntafstand van je lens. Fotografeer je met je objectief op een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 30, 50 of 80mm, gebruik dan een maximale sluitertijd van respectievelijk 1/30, 1/50 of 1/80sec. Met deze vuistregel beperk je namelijk de mogelijke bewegingsonscherpte.

Meneerlex

Daarnaast kan je met de nieuwere toestellen eenvoudig fotograferen met ISO-waardes rond de 1600-2000, zonder storende ruis. Gebruik daarna je nabewerkingsprogramma, zoals Lightroom of Photoshop, om deze eventuele ruis nog verder terug te dringen. Heb je de mogelijkheid om in RAW te fotograferen, doe het! Het is inderdaad wat meer werk om de foto's om te zetten, maar de nabewerkingsmogelijkheden met behoud van kwaliteit ligt vele malen hoger dan bij fotografie in JPEG formaat.

Het is vrijwel onzinnig om je flitser te gebruiken om een overzichtsfoto te maken. Het bereik van je ingebouwde of reportageflitser is te kort om een gebouw aan te lichten. Bijkomend probleem is dat bij regenachtig weer de neerslag wordt aangelicht waardoor je witte stippen in de foto krijgt.

Keesie

Passief en interactief

GLOW biedt een breed scala aan kunstwerken, de ene passief, de andere interactief en vol in beweging. Bedenk goed dat deze beweging moeilijk vast is te leggen op de foto. Lees het artikel van de fotodokter over nachtfotografie met gebruik van een statief voor meer tips.

Om het jezelf gemakkelijker te maken kan je de GLOW Eindhoven app downloaden. Naast informatie over de projecten kan je ook gebruik maken van de interactieve plattegronden met looproutes door middel van de IBeacon technologie.
Ben jij dit jaar bij GLOW geweest? Wat was jouw favoriete kunstwerk en heb je mooie foto's van gemaakt die je wil delen? Zet ze dan op Zoom.nl!

Wie is deze auteur?
Chris Vughts uit Zwijndrecht is een bevlogen fotograaf. Voor werk reist hij door het land, mét spiegelreflex. Nachtfotografie, steden, trouwerijen en opdrachten.


Alle blogs geschreven door Chris Vugts vind je hier.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RuudEngels op 9 november 2017 om 23:37

Ben ik blij dat ik in het Centrum woon, ik verheug me er al op, neem een driepoot mee met twee ingeschoven pootje, gaat goed en de D800. t.z.t. de foto's Gr. Ruud. (2017)

twan052 op 18 november 2013 om 23:10

http://twan052.zoom.nl/updates.html

thiscrania op 18 november 2013 om 22:55

Erg leuk om jullie reacties te lezen! Ik heb de meeste profielen bekeken en er zitten originele en bijzondere foto's bij!
Het klopt inderdaad dat je vrij eenvoudig zonder statief kan werken. Zoals in de blog staat kan je de maximale sluitertijd herleiden uit je brandpuntsafstand.
Al mijn foto's zijn gemaakt met de FUJIFILM X-M1 die ik voor Zoom aan heb getest. De review zal binnenkort verschijnen. Welke instellingen hebben jullie gebruikt? En waar had je nog moeite mee?

mklfotografie op 17 november 2013 om 20:33

ik ben afgelopen donderdag ook geweest, ik vond het dit jaar iets minder... des ondanks waren er wel een paar juweeltjes van kunstwerken te bewonderen en meer dan de moeite waard om op de gevoelige plaat vast te leggen.. het is een festival dat zeker voor elke fotograaf een hele leuke en leerzame avond is omdat je al snel denkt ik pak mijn statief want het is donker maar niets is minder waar zeker met een lens met een f waarde vanaf 2.8 is het zeer goed te doen om vanuit de hand te fotograferen... Glow festival is een aanrader om te bezoeken.. op naar het Amsterdam Light Event komende december en januari... Nieuwe kansen om nieuwe foto's te maken!

spinningceesje op 17 november 2013 om 20:09

Ben ook geweest, met statief begonnen. Maar er zijn ook beweegende beelden dus met je sluitertijd en iso spelen, niet alle foto's succes. maar weer leer moment. ga komende weken op mn gemak avond rondje maken met statief men kennis en die van u uitproberen zonder publiek. bedankt voor de tips.
heb zoals lampen wolk genomen en op zoom nl gepl.en ook de gekozen voor de draak.

1103 op 17 november 2013 om 11:47

Ik ben er vrijdagavond nog even geweest. En ja, van een eerste keer, leer je weer.
Door de drukte en de tijd die ik had, toch nog wel wat foto's kunnen maken. Niet helemaal naar mijn zin maar goed om volgend jaar een andere dag te kiezen en van tevoren misschien de projecten uitkiezen, die je wilt zien.
Ik kom uit de Zaanstreek en moest 's avonds nog wel met openbaar vervoer weer naar huis. Maarja je weet van tevoren ook niet, wat je het leukst zal vinden om te fotograferen.
Grts. Jh

hans-wildeboer op 17 november 2013 om 09:51

ja het was druk maar nog wel mooi plaatjes geschoten en ja soms liepen mensen tegen je aan en je statief door de drukte en tijd van fotograferen heb ik maar 5 objecten gezien van de 22 maar ik ben met 113 foto's naar huis gegaan
ik zag vandaag pas de tips dus voor mijn ook te laat maar wel genoten

renmarsasjel op 16 november 2013 om 13:09

Leuk Chris, bedankt voor je tips, wij gaan vanavond!