Meld je gratis aan
Photokina 2016: wat zijn de trends in foto- en videoland? © RESHIFT

22 september 2016, 00:00

Afgelopen dinsdag is de tweejaarlijkse Photokina in Keulen weer van start gegaan. De grootste imaging-beurs ter wereld laat tot en met aanstaande zondag de trends zien van de komende tijd. Blogger Erik Keulers zet de trends voor je op een rijtje.

Lees ook: Het belangrijkste cameranieuws vanaf de Photokina 2016 op een rij

De binnenkomst vanuit de noordzijde van het beursgebouw is deze Photokina anders dan voorgaande edities. Vreemd en enigszins kil zelfs. De oorzaak is snel gevonden. Hal 6, altijd een van de vaste deelnemende hallen is pas vanaf vrijdag geopend en herbergt dan voor het grootste deel een hindernisbaan, waar je tijdens een inspanning van 1,5 kilometer en passant een action cam kunt uitproberen. Maar ook hal 5.1, altijd een vaste locatie blijkt leeg te liggen. De oppervlakte van deze Photokina is dus duidelijk kleiner. Crisis in fotoland, crisis in Photokina-land? En zijn er dan nog trends te ontwaren? Dat laatste is zeker het geval, en ze zijn de moeite waard om langs te lopen.
Photokina is de plek om poolshoogte te nemen van nieuwe trends (foto: Erik Keulers)

Trend 1: Voorbij de action cam

Action cams domineren steeds meer het beeld in camera land. Zelfs Nikon is dit jaar overstag gegaan en presenteert haar action cam als belangrijkste nieuws van de Photokina. Het is eigenlijk een herhaalde introductie, de introductie samen met de Nikon D5 en D500 bleek niet zo geslaagd. Nikon is laat, want het speelveld is op zijn zachtst gezegd fors te noemen. Go Pro, Sony, Panasonic, Polaroid, zelfs onze eigen TomTom, ze zijn allemaal al lange tijd actief en dan heb ik het nog niet over de talrijke B-merken die hun opwachting maken.
Maar de action cam staat allang niet meer alleen. De ontwikkeling gaat juist steeds verder. 360 graden camera's en virtual reality zijn de items van deze beurs! De VR-cam (virtual reality camera) maakt ook in consumentenuitvoering zijn opwachting. Wie hier in Keulen niet met een virtual reality bril heeft gelopen is eigenlijk niet aanwezig geweest. Overigens heb ik zelf zo'n last van reisziekte dat ik toch maar voor de eer heb bedankt. Daarnaast duiken de meest vreemdsoortige camera's op, zoals camera's met meerdere lenzen.

Action cameraconstructies met meerdere lenzen sieren de Photokina (foto: Erik Keulers)

En ook de accessoires voor action- en VR-cam zijn niet aan te slepen. Gimbals in alle soorten en maten en ik denk niet dat er nog een vervoermiddels, meubelstuk of huisdier is waaraan je deze camera's niet vast kunt maken. Duidelijk is dat deze categorie camera's voorlopig alleen maar aan terrein zal blijven winnen en dus zeker een blijvertje is op de Photokina.

We belasten onze camera-apparatuur steeds zwaarder en dus winnen ook de zware, waterdichte en stootvaste koffers terrein (foto: Erik Keulers)

Trend 2: De smartphone regeert

Eigenlijk ligt deze trend in het verlengde van de vorige. Niet alleen de action cams winnen stormachtig terrein, ook de smartphones zijn niet meer te stoppen. Ideaal als ze zijn voor bijvoorbeeld vlogs zijn er nu dus ook gimbals speciaal voor smartphones, zijn er speciale microfoons voor smartphones, zijn er led-verlichtingspanelen voor smartphones, die allemaal samen weer aan de gimbals gemonteerd kunnen worden. Tekenend is misschien wel dat Hasselblad voor de Lenovo Moto Z een speciale camera module heeft ontwikkeld. De van oudsher gerenommeerde fabrikanten lijken dus steeds meer zich bewust van de rol die de smartphone inmiddels in foto en video op zich neemt.

Nikon gooit deze eenvoudige, waterdichte camera in modieuze kleurtjes in de strijd tegen de smartphone (foto: Erik Keulers)

Trend 3: Full Frame is niet groot genoeg meer

Opvallend deze Photokina is het aantal betaalbare middenformaatcamera's dat de aandacht opeist. Pentax had twee jaar geleden al de Pentax 645Z, maar deze keer komen daar de Hasselblad X1D en de Fuji GFX bij. Camera's die qua prijs steeds meer enthousiaste amateurs de kans geven om over te stappen op middenformaat. De Hasselblad camera is de eerste spiegelloze middenformaat camera. In tegenstelling tot de Fuji kan de Hasselblad al geprobeerd worden en dat is op zijn minst een bijzondere ervaring. De body is klein, maar voelt wat vreemd aan. Focussen gaat uiteraard langzamer, dat hoort bij middenformaat, maar waarom de camera na afdrukken twee keer vervaarlijk moet kraken, dat is mij nog niet duidelijk. Kennelijk wilde men toch nog iets van sluitergeluid produceren, maar dit geluid is wel uit een heel diepe lade gekomen.Het lijkt een spiegel, het is een selfie booth.....(foto: Erik Keulers)

Trend 4: Handmatig scherpstellen is niet erg meer

Nu de meeste camera's hun autofocus goed onder de knie hebben is de lol er voor veel amateurs kennelijk af. Met de komst van spiegelloze systeemcamera's is het aantal lenzen met handmatige scherpstelling geëxplodeerd. Merken als Tokina (Firin), Schneider-Kreuznach, Voigtländer, Samyang, Lomography (Petzval), maar ook bijvoorbeeld Meike, ze brengen allemaal lenzen met handmatige scherpstelling onder de aandacht van de bezoekers. En uiteraard heeft ook lenzenkoning Zeiss met de Otus, Milvus en Loxia-lijnen voldoende keuze.

Fabrikanten als Voigtlander roeren zich fors op de markt voor lenzen met handmatige scherpstelling (foto gemaakt met Voigtlander 12 mm groothoeklens, foto: Erik Keulers)

Opvallend is ook het grote aantal Cine-lenzen, allen met handmatige scherpstelling. Samyang presenteert een lijn onder eigen naam en de luxere Xeen-serie, Sigma lanceert acht Cine-lenzen tegelijkertijd.

Trend 5: We gaan weer voor de polaroids!

Misschien hangt deze trend samen met de vorige en is het een soort hang naar nostalgie. Maar het is opvallend hoeveel fabrikanten dit jaar instant-camera's presenteren. Een aantal minuten wachten voor je het resultaat ziet is wellicht de ultieme vorm van onthaasting in onze drukke maatschappij. FUJI FILM maakt al sinds jaar en dag de Instax-serie en breidt deze serie steeds verder uit. De camera's zijn letterlijk in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. Daarnaast introduceert men mobiele printers die foto's gemaakt op de smartphone omzetten in instant-foto's. Op een accu kan de printer 100 afbeeldingen afdrukken, adviesprijs is 190 euro.

Alle kleuren van de regenboog, de Instax van FUJI FILM (foto: Erik Keulers)

The Impossible Project, dat een aantal jaren geleden de laatste polaroid-fabriek opkocht, presenteert ook haar eerste instant-camera. Je zult er in eerste instantie overigens geen camera in zien, het heeft meer iets weg van een oude treinlantaarn. En ook Polaroid is weer aan boord, met een instant camera, een instantcamera inclusief sensor en ook met een portable printer, al kan deze slechts 25 afdrukken maken voor de accu leeg is.
En alsof dat nog niet genoeg is er nu ook de Leica Instant. Voor 279 euro ben je de trotse eigenaar van een Leica die voor de rest eigenlijk nauwelijks afwijkt van de veel goedkopere FUJI. Maar goed, daar staat geen Leica-logo op en waarschijnlijk is dit wel de goedkoopste Leica ooit die je kunt kopen.

Altijd al een Leica willen hebben, het kan nu...voor 279 euro (foto: Erik Keulers)

Trend 6: De fotoalbums zijn terug, maar wel bedrukt

Ze maakten altijd al een belangrijk deel uit van de Photokina. Fotoalbums en fotolijsten. De laatste jaren werd het eigenlijk wat droevig. Maar niet getreurd: de fotoalbums zijn terug in alle soorten en maten. Ze worden nu wel in de fabriek al gedrukt, dus knippen en plakken van je foto's is er niet meer bij. En ook onze wanddecoratie kent geen grenzen meer. Een rechthoekige foto op plexiglas? Niet meer van deze tijd: probeer eens een ronde vorm, de vorm van een hart, de vorm van een wolk...tja, welke vorm eigenlijk niet. Sowieso worden we steeds creatiever waar we foto's op afdrukken. De klokjes, mokken, maar ook de 3D-hologramblokken, het hoort er allemaal bij dit jaar. Soms mooi, maar veel vaker onvervalste kitch!

Overal kun je je foto op laten afdrukken (foto: Erik Keulers)

Trend 7: LED, LED, LED

Nu we de fase van gloeilampen vervangen zijn gepasseerd is de LED ook niet meer weg te slaan uit fotoland. Wie met duurverlichting in de studio of op locatie wil werken kan LED's in alle soorten en maten vinden. De keuze wordt groter, de panelen worden groter én tegelijkertijd goedkoper, maar er is zoveel te krijgen dat het steeds moeilijker wordt om te weten wat de juiste keuze is en wat niet. De kwaliteit LED's is immers niet zonder meer af te lezen aan het product. Bekende merken als Manfrotto en Arri zijn druk in de weer met LED's, maar ook veel Chinese aanbieders bieden LED's tegen zeer exotische namen en met kleuren waarvan eigenlijk niet te zeggen is waar je ze voor zou willen gebruiken. Tenzij iemand een idee heeft waarom ik blauwe LED's in de fotostudio zou willen gebruiken, dan hou ik me graag aanbevolen voor het antwoord.Olympus weet fotografie kernachtig samen te vatten (foto: Erik Keulers)

Trend 8: Foto en video zijn niet meer los te koppelen

Oké, de beurs heet dan nog Photokina, en dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven, maar video is minstens even belangrijk geworden als fotografie, en liefst koppelen we beiden in één camera. Met name Sony en Panasonic timmeren op dat punt fors aan de weg met 4K-beeldkwaliteit. Sony's nieuwe A99II koppelt 4K-videokwaliteit aan 42 Megapixel still-kwaliteit. Sony haalde die truc al eerder uit met systeemcamera A7RII, maar betreedt nu het SLR-speelveld met dezelfde specificaties.
Merken als Blackmagic zijn steeds nadrukkelijker op de beurs aanwezig en kennelijk hebben we allemaal ook rigs nodig. Want je camera moet wel feilloos kunnen zweven.

Bedrijven als RED en Blackmagic zijn steeds prominter aanwezig (foto: Erik Keulers)

De belangrijkste trend

Verschuift het speelveld in de imaging-industrie?
Wie in voorgaande jaren naar de Photokina kwam werd al op de Zoobrücke over de Rijn opgewacht door ontelbare Nikon-vlaggen en Nikon-tasjes kleurden de beursvloer geel. Canon was de alleenheerser in een van de best gelegen hallen. Dit jaar is echter alles anders. Geen vlaggen meer van Nikon, er zijn wel gele tasjes in overvloed, maar dat zijn de smileys van Polaroid. Geen dubbeldekkers die tours door de stad uitvoeren van beide merken. Canon dat haar entree voor 50% met Panasonic moet delen en beide merken zonder grootse aankondigingen. Canon heeft wel haar systeemcamera Canon EOS M5 gelanceerd, maar het is goed zoeken om er een te proberen. De stand van Canon is dreigend zwart en behelst eigenlijk heel weinig. Een grote open arena met prachtige bewegende beelden op de wanden, maar inhoud heeft het niet. Opvallend is dat de helft van de stand voor start-ups op softwaregebied wordt opgevuld. Er zijn nog wel meer dan genoeg camera's en objectieven te leen, maar waar je ze op moet richten in de stand? Geen idee, want er zijn een modellen, geen bijzondere decors. Hetzelfde geldt overigens voor Nikon.

Canon moet zijn entree delen met Panasonic, tot voor kort ondenkbaar (foto: Erik Keulers)

De stands van Sony, Panasonic, Olympus en FUJIFILM stralen wat dat betreft veel meer enthousiasme en zelfvertrouwen uit. Hier wel doorlopende showprogramma's en dus veel mogelijkheden om de camera ook echt uit te proberen. Olympus brengt bezoekers wèl met pendelbussen naar hun Olympus Perspective Playground, elders in de stad.

Wel modellen op de stands van de opkomende merken, zoals hier bij Sony (foto genomen met Sony 70-200 GM lens voor E-mount, foto: Erik Keulers)

En ook een stand als Polaroid ademt nieuw zelfvertrouwen uit.

De tasjes van Polaroid zijn de hit deze Photokina! (foto: Erik Keulers)

In verkoopaantallen zijn Canon en Nikon nog steeds ongenaakbaar, maar toch de heerschappij is lang niet meer zo dominant. Met name de integratie van video en stills lijkt beiden nog moeite te kosten, getuige ook de tegenvallende kritieken voor de Canon 5D IV. Wellicht denkt men in beide hoofdkantoren nog een aantal jaren de melkkoeien te kunnen benutten alvorens het roer definitief om moet. Maar misschien is er ook al lang een onderstroom op gang gekomen, die niet meer te stoppen is. Wat dat betreft worden het boeiende jaren in imaging-land. Want zo veel is wel duidelijk, fotografie dekt niet langer de lading.

Wachten op onzekere tijden? (foto: Erik Keulers)

avatar

Mijn naam is Erik Keulers. Sinds 2005 ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de fotografie. In 2008 stond ik aan de basis van de oprichting van Fotogroep Gotcha. In de modelfotografie intrigeert me vooral de interactie en communicatie die nodig is om dé foto te maken. Naast modelfotografie hou ik me met portret-, reis-, wildlife-, natuur en straatfotografie. Het vastleggen van pure beelden spreekt mij steeds meer aan. Daarom zie ik mijn interesse steeds meer verschuiven naar portretfotografie en documentaire fotografie. Ik vind het leuk onbekende gebieden van de fotografie te ontdekken en te experimenteren. Ik werk met de A7-series van Sony. Op instagram en facebook ben ik actief als Simply Erik Photography.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 22 september 2016 om 21:20

Tijd voor de nieuwste trend. Laat lenzenfabrikanten toch eens een scherptediepteschaal op de lens zetten. Zo kan je zonder je zoeker feilloos scherpstellen. Ideaal voor straatfotografie.

erikfoto op 23 september 2016 om 10:23

De Batislenzen van Zeiss geven op een LED-display de scherptediepteschaal aan, niet alleen het scherpstelpunt, maar ook de marges daar om heen. Misschien het begin van de nieuwe trend waar je op hoopt? De Batislenzen zijn overigens alleen voor de Sony fullframe E-mount beschikbaar.