Meld je gratis aan
Creatief met koffie © IDG NL

11 juni 2015, 11:20

Koffie kun je niet alleen drinken, je kunt er ook een hoop andere creatieve dingen mee doen. Projecties in je koffie bijvoorbeeld!

Je hebt nodig:

Een (mooi) kopje
Koffie
Andere attributen
Een felle lichtbron
Statief
Papier
Mesje

Dit is het eindresultaat

Sjabloon maken

Als eerste moet je even creatief aan de slag. Bedenk een vorm die je in je kopje wilt zien en snijd deze uit een papiertje. Bij dit voorbeeld is er voor een simpel hartje gekozen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, als je het maar uit een papiertje kunt snijden. Het gaat niet om het uitgesneden vormpje, maar om het sjabloon wat je overhoud. Het sjabloon ga je gebruiken om de vorm te ''projecteren'' in je koffie.


Hier zie je mijn opstelling en het sjabloon.

Compositie

Maak een compositie die je mooi vindt waarin je een kopje koffie kwijt kunt. Het is belangrijk dat je de compositie precies zo laat staan. Als je in Photoshop met lagen gaat werken, is het gemakkelijk als alles op dezelfde plek staat. Zodat je met het wegpoetsen van vreemde schaduwen of je eigen hand niet te veel werk hebt. Het is dan het makkelijkste als de twee foto's precies over elkaar passen.

Je ziet dat de lichtbron hier een stuk minder sterk was. Hier is een LED lamp gebruikt. De hand in beeld kun je gemakkelijk verwijderen met Photoshop.

Lichtbron

Houd je sjabloon tussen je lichtbron en je koffie, zodat je de vorm van je sjabloon in de koffie ziet. Je hebt een vrij felle lichtbron nodig om een echte vorm in je koffie te krijgen. Voor dit voorbeeld is de zon gebruikt als felle lichtbron. Experimenteer even hoe dichtbij je je sjabloon moet houden om de juiste grootte en vorm te krijgen. Het is niet erg als je hand of het sjabloon in beeld komt, dit kun je namelijk gemakkelijk wegpoetsen als je met een statief werkt. Maak daarvoor twee beelden. Eentje met het vormpje in de koffie en eentje van je compositie.

Met deze twee foto's ga je in Photoshop werken. Plaats ze over elkaar en poets vreemde schaduwen weg.

Bewerken

Door te werken met laagmaskers kun je je hand weghalen. Dit doe je door de foto's te openen in Photoshop en de twee foto's in één bestand te laden. Door middel van een laagmasker kun je 'wegpoetsen' wat je niet in beeld wilt hebben. Verder kun je een bewerking erop los laten die je zelf mooi vindt.

Selecteer een laag waar je een laagmasker op wilt zetten. Dit doe je met het rood omrande knopje rechtsonderin. Op het laagmasker, rood omrand in het venster met alle lagen, kun je gaan tekenen. Met zwart 'poets' je dingen weg, met wit haal je ze weer tevoorschijn.


Geïnspireerd op het werk van Dina Belenko.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Leon-Verhofstad op 16 juni 2015 om 20:47

leuke tip ... ik had hem niet door ...

enjoynature op 12 juni 2015 om 09:43

Top wat leuk! Helaas kan ik nog niet zo goed met photoshop overweg.

SuzanneGruijters op 11 juni 2015 om 22:15

Lekker creatief weer Marloes. Ontzettend leuk!