Meld je gratis aan
Nieuw-Zeeland vanuit de lucht vastgelegd in 360º: een kijkje achter de schermen © reshift

10 februari 2017, 10:33

Veel lezers van Zoom.nl zijn inmiddels wel bekend met de fantastische mogelijkheden op het gebied van luchtfotografie en -video met behulp van een drone. Maar 'gewone' luchtopnames zijn nog maar het begin: het is inmiddels ook mogelijk om 360º luchtfoto's te maken. In dit artikel vertel ik je wat meer over 360º dronefotografie aan de hand van een project dat ik onlangs in Nieuw-Zeeland uitvoerde voor National Geographic Traveler en WRC Reizen.

Dronefotografie

Zelf raakte ik in 2014 in de ban van drones. Toen kocht ik mijn eerste 'ready to fly' cameradrone, een DJI Phantom 2 Vision+. De unieke perspectieven die je in kunt nemen met een drone maakten dat ik al snel overstapte van gewone landschapsfotografie op dronefotografie. Omdat er - zeker in die tijd - eigenlijk nog weinig goede informatie te vinden was over het vliegen met drones en dronefotografie in het bijzonder besloot ik om hier een boek over te schrijven, met de toepasselijke titel Dronefotografie. En afgelopen jaar haalde ik mijn RPA-L brevet en ROC-light vergunning, zodat ik vanuit mijn bedrijf Dronewatch beroepsmatig mag vliegen met drones.

Sinds die eerste cameradrone uit 2014 is er veel veranderd. Drones zijn ten eerste veel goedkoper geworden: een toestel waar je in 2014 nog ruim 1.200 euro voor betaalde kost nu nog geen 500 euro. Daarnaast worden drones ook steeds krachtiger: een toestel dat vandaag de dag rond de 1.200 euro kost kan veel meer en biedt een veel hogere camerakwaliteit dan de drones van een paar jaar geleden.

Nog iedere dag verbaas ik over de creatieve mogelijkheden die een drone biedt. En ik ben niet de enige: zo zie je in de Facebookgroep Dronefotografie - met inmiddels al ruim 1.000 leden - de prachtigste foto's voorbij komen uit alle hoeken van Nederland en daarbuiten. Vanuit de lucht valt er letterlijk en figuurlijk nog veel te ontdekken. Toch begon het bij mij weer te kriebelen om een volgende stap te zetten. Ik had al veel gelezen over 360º luchtfotografie en besloot om hiermee te gaan experimenteren.

360º luchtfotografie

Het goede nieuws is dat je met bijna elke moderne drone prima aan de slag kunt met het maken van panoramafoto's, of zelfs 360º luchtfoto's waarbij je alle kanten op kunt kijken. Gewoon een kwestie van een serie foto's maken bij gelijkblijvende belichtingsinstellingen, terwijl je de drone na elke foto een stukje draait. Er zijn voor de drones van DJI zelfs apps die dit voor je regelen (zoals DronePan en Litchi): je drukt op 'go', en de drone maakt automatisch een serie foto's, waarbij halverwege ook de camera naar beneden gedraaid kan worden, zodat je ook de grond direct onder de drone mee kunt nemen in je panorama. Dat levert best aardige resultaten op, zoals je in onderstaande pano van bollenvelden kunt zien, die samengesteld werd op basis van 24 foto's.

Er zijn wel een paar nadelen verbonden aan deze methode. Zo moet je de foto's na afloop natuurlijk altijd nog stitchen, met software als PTGui of AutoPano Pro. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel. Dit proces verloopt echter niet altijd optimaal, zodat je vaak nog handmatig moet ingrijpen voor een goed resultaat. Verder mis je altijd een stuk van de lucht, de camera kan bij de meeste drones niet omhoog gericht worden (om dit te oplossen kun je ervoor kiezen om een andere lucht in je foto te Photoshoppen). Tot slot neemt het maken van een serie foto's al gauw een paar minuten in beslag, wat vreemde effecten oplevert bij voorbijdrijvende wolken of objecten die zich op de grond verplaatsen.

Panono

Daarom besloot ik halverwege 2016 om de Panono Camera aan te schaffen. Dit is een bolvormige 360º camera van Duitse makelij met een resolutie van 108 megapixels. Een flinke investering, de camera kost 2.200 euro, maar biedt wel een goede fotokwaliteit en is erg gebruiksvriendelijk: via een app bedien je de camera op afstand, en met een druk op de knop leg je een tafereel in zijn geheel in 360º vast, desgewenst zelfs in HDR (op basis van een reeks opnamen met verschillende belichtingstijden).

De volgende stap was om deze camera middels een drone de lucht in te brengen. Aangezien de camera relatief zwaar is (0,5 kg) koos ik voor een Yuneec Typhoon H hexacopter als 'moederschip'. Deze drone tilt de camera met gemak tot een hoogte van enkele tientallen meters. Zelfs op een hoogte van 100 meter kan de Panono nog met de bijbehorende app via een wifi-verbinding bediend worden. Heel high-tech is de verbinding tussen drone en camera trouwens niet: ik gebruik hiervoor een koord van ongeveer een meter. Om bewegingsonscherpte te voorkomen door het bungelen van de camera maak ik voor de zekerheid altijd een paar foto's. Als de drone en de camera goed stil hangen dan is het soms zelfs mogelijk om HDR opnamen te maken.

Nieuw-Zeeland

Na een paar weken experimenteren op verschillende locaties in binnen- en buitenland besloot ik om de combinatie drone + 360º camera mee te nemen naar een zeer fotogeniek land: Nieuw-Zeeland. Het plan was om een serie bijzondere 360º luchtfoto's te maken van het Zuidereiland. National Geographic Traveler en WRC Reizen waren enthousiast over het idee en besloten om hun naam te verbinden aan het project.

Oktober 2016 was het zover. Uitgerust met twee drones en de Panono reisde ik met mijn vriendin af naar het Zuidereiland, om daar met een camper rond te gaan trekken. Gedurende een reis van drie weken bezochten we de belangrijkste toeristische hotspots van het land. Helaas bleek het niet mogelijk om overal te vliegen, een aantal bekende plekken (zoals de gletsjers en een aantal fjorden) zijn aangemerkt als no-fly zone voor drones, mede vanwege het feit dat hier ook veel helikopters vliegen. Daarbij zat ook het weer niet altijd mee, zeker de westkust van het Zuidereiland krijgt veel regen! Desondanks kon ik op een aantal adembenemende locaties de 360º camera de lucht insturen.

360º fotoserie en dronevideo

Het resultaat is een reeks 360º foto's die zowel op de grond als vanuit de lucht gemaakt zijn. De foto's kunnen bekeken worden in de browser, maar je kunt ook een VR-bril of een simpele Google Cardboard opzetten om de foto's te bekijken. Dat geeft een wel heel bijzondere ervaring, het is dan net alsof je zelf in de lucht hangt! Ik had ook een 'gewone' cameradrone mee, en daarmee maakte ik een 'gewone' dronevideo in ultra-HD 4K, die zeker ook het bekijken waard is.

De 360º (lucht)fototour kun je hieronder bekijken:Mocht je nog meer 360º (drone)foto's van mijn hand willen zien, bekijk dan mijn portfolio op Roundme.

En dit is de dronevideo die ik maakte van het Zuidereiland:

Volgende stap

Je raadt na het lezen van dit artikel misschien al wat de volgende stap wordt: 360º dronevideo. Daar komt echter nog heel wat meer bij kijken, want 360º camera's die in een goede kwaliteit kunnen filmen zijn nog dun gezaaid, en deze moet bovendien ook nog eens gestabiliseerd aan de drone bevestigd worden. Die moet bovendien ook een stuk krachtiger zijn, om al deze apparatuur de lucht in te kunnen brengen. Maar de mogelijkheden zijn onbegrensd. Wordt vervolgd!

avatar

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch.nl, Vliegjedroneveilig.nl en luchtfotoplatform PixAir.nl. Wiebe is auteur van het boek Dronefotografie, waarvan onlangs de 2e druk is verschenen. Wiebe is gecertificeerd dronepiloot en beschikt over het ROC-light.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PNCO op 13 februari 2017 om 12:51

Vooral bij de video komt het landschap prachtig naar voren.. veel herkenning, mooie plekken ben je geweest. Erg leuk om de Te Waikoropupu springs van boven te zien! Zo'n geweldige plek om te hebben gezien!

hartelijke groet Pieter

PtR op 10 februari 2017 om 21:31

Gaaf!!! Ik kreeg pas laat door dat je zelf het beeld kan laten draaien en zoomen. Mooi gedaan.