Meld je gratis aan
Zes redenen waarom je altijd met een andere fotograaf op pad moet gaan © apparatuur, uitproberen, bos

26 mei 2017, 10:00

Als je op pad gaat met vrienden of familie, word je als fotograaf altijd aangespoord om door te lopen. Je krijgt maar weinig mogelijkheden om de foto's te maken die wat meer tijd kosten. Reden genoeg om wat vaker met een andere fotograaf op pad te gaan. We geven je nog zes extra redenen om dat wat vaker te doen!

Samen op pad gaan is de perfecte manier om te netwerken! Meer daarover lees je in deze blog van Richard Terborg!

Een extra paar ogen

De beste reden om met een andere fotograaf op pad te gaan, is de extra fotografische blik die met je meekijkt. Een andere fotograaf ziet wellicht dingen die jij over het hoofd ziet! Niet alleen kan een andere fotograaf helpen zoeken naar mooie plekken en unieke foto-onderwerpen, hij/zij kan ook meedenken hoe je deze het beste kan fotograferen. Het zorgt letterlijk voor een frisse blik op je onderwerpkeuze.

markorijnsburger

Een extra paar handen

Een extra paar handen is ook altijd welkom als je op pad bent. Wellicht kan er gebruik gemaakt worden van een reflectiescherm, waardoor je lelijke schaduwen kan voorkomen? Of misschien wil je een draadloze flitser gebruiken om vanuit een andere hoek de setting bij te lichten? Misschien moet er een tak uit beeld gehouden worden, of wil je even snel wat bladeren verzamelen om je foto aan te kleden? Een andere fotograaf die begrijpt waar jij mee bezig bent, kan altijd bijspringen bij het maken van je foto's.

Een menselijk element toevoegen

Zeker wanneer je onderwerpen fotografeert, waarbij het heel lastig is om ze vast te leggen in een tweedimensionaal beeld, kan het helpen om een menselijk element toe te voegen. Een indrukwekkend landschap lijkt bijvoorbeeld veel grootser, wanneer je er een persoon in opneemt. Door een persoon in je voorgrond te fotograferen, kan je ook extra diepte creëren in je beeld. Overleg de mogelijkheden met je mede-fotograaf. Soms maakt een menselijk element je beeld simpelweg een stuk interessanter, maar op andere momenten kan het ook afleidend werken.

liekeanna

Experimenteren met andere apparatuur

Twijfel je al heel lang over de aanschaf van een macrolens? Fotografeer je al jaren met Canon maar overweeg je nu een Sony-camera aan te schaffen? Heb je nog nooit met een reportageflitser gewerkt? Als je met een andere fotograaf op pad gaat, dan is dat een uitstekende gelegenheid om eens met andere apparatuur te werken. Zo kan je uitproberen of een nieuwe aankoop voor jou wel een geschikte keus is én het zet je ook goed aan het denken over apparatuur-keuzes die je in het verleden al gemaakt hebt.

wijnandfotografie

Het is super gezellig

Het is ontzettend leuk en nuttig om met gelijkgestemden op pad te gaan en te praten over alles wat je hebt meegemaakt op het gebied van fotografie. Je kan sparren over twijfels die je hebt over een bepaalde aanpak, de aanschaf van nieuwe apparatuur of ervaringen met bepaalde winkels en bedrijven. Het is een goede manier om te netwerken, je krijgt een overdosis aan inspiratie en vergroot de kans op hele interessante samenwerkingen voor de toekomst!

Het is enorm leerzaam

Samenwerken met een andere fotograaf is natuurlijk enorm leerzaam. Door samen op pad te gaan, kan je enorm veel opsteken van elkaars verschillende aanpak. Je zet elkaar aan het denken over alternatieve instellingen, composities en benaderingen. Het is ook een goede situatie om oprechte kritiek te ontvangen van een collega. Wees niet bang om met dezelfde foto's thuis te komen, want iedere fotograaf heeft een eigen unieke stijl en visie. Fotografeer maar eens hetzelfde onderwerp en je zult zien hoe verschillend de foto's zullen zijn.

Kijk maar eens naar de verschillen in deze foto's. Hetzelfde model werd door verschillende fotografen gefotografeerd op de Zoom.nl Bootcamp

francisvanrooij

anneliekev

Ok je beseft inmiddels dat je dus écht met een andere fotograaf op pad moet, maar welke locaties zijn er nu geschikt om te bezoeken? Hier vind je een overzicht van de mooiste fotolocaties van Nederland!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Zustertje59 op 18 juni 2018 om 21:18

MIjn familie is het wel gewend die laten me gewoon schuieren en zien me wel eens ergen terug ..
Samen met mijn collega.s op pad is wel heel gezellig

Spijkers op 10 juni 2017 om 12:03

Helemaal mee eens !!

zoomer-nl op 9 juni 2017 om 22:10

Je kunt natuurlijk ook gewoon andere vrienden en familie uitzoeken of alleen op pad gaan.

Het is toch te bizar voor woorden dat je maar op zou moeten schieten omdat familie / vrienden niet wensen even te wachten? Er zijn ongetwijfeld ook dingen die hun leuk vinden en jij niet (of minder) die je dan ook ondergaat.

Hendrick op 2 juni 2017 om 21:15

ja dat is wel handig, zelfs als die persoon niet zelf een camera bij zich heeft, is het nog wel goed wat extra oogen te hebben, want je kan nie alles zien nie.

Yumiyahachiman op 2 juni 2017 om 18:21

Een menselijk element toevoegen... de fotografen die ik ken passen niet in zo'n rood jurkje spijtig genoeg

awar2008 op 27 juli 2017 om 21:03

PtR op 26 mei 2017 om 20:45

Hm. De kop van dit artikel is niet helemaal mijn smaak. Altijd en moet. De strekking van het artikel vind ik een stuk sterker, alhoewel ik persoonlijk niet graag met anderen fotografeer op straat. Ik zit dan in mijn eigen, beperkte en licht knorrige, wereld. Alert op alles om me heen.

rob1951 op 27 mei 2017 om 21:56

In gedachten zie ik ze lopen, die 10 echte topfotografen die de wereld kent.........altijd in gezelschap van een andere fotograaf, want anders wordt het niks.
Dat is dus het geheim

Dagmar80 op 3 juni 2017 om 10:05

Hihi Moetwn ze ook de centjes delen, daarom doen die topfotografen het toch maar alleen

PtR op 30 mei 2017 om 08:36

Jij doorziet ook alles

Henk Siteur op 26 mei 2017 om 12:55

Volledig mee eens!