Meld je gratis aan
Hoe en waar reinig je je sensor? © schoonmaken, sensor, chip

8 juli 2017, 15:00

Een vieze sensor zorgt voor hinderlijke elementen in je foto, dus het liefst houd je hem zo schoon mogelijk en reinig je hem wanneer je de eerste vuiltjes constateert. Hoe doe je dat en waar doe je dat het beste? We geven je een aantal tips!

Wil je de rest van je camera ook reinigen? Je leest erover in dit artikel!

Vuil voorkomen

Het cliché geldt ook hier; voorkomen is beter dan genezen. Wees dus altijd erg voorzichtig wanneer je van objectief wisselt. Dat is namelijk het moment dat de behuizing van je camera letterlijk openstaat voor zand, stof, haartjes en pluisjes. Wissel dus niet in zanderige, stoffige of winderige omstandigheden en zorg ervoor dat de camera uitstaat wanneer je van objectief wisselt. De sensor genereert namelijk een klein beetje statische elektriciteit dat kleine stofjes juist aantrekt.

GERARD VAN ES

Hoe vies is je sensor?

Regelmatig controleren of je sensor vuil bevat, voorkomt onverwachte problemen in je foto's. Zoek hiervoor in je huis een egale lichte muur op, of fotografeer tegen een strakblauwe lucht. Kies voor een klein diafragma (hoge diafragmawaarde), lage iso-waarde en een langere sluitertijd om de foto alsnog goed flink belichten. Schakel autofocus uit en draai je lens out of focus. Maak met deze instellingen een foto en controleer deze op het grotere scherm van je computer. Door het beeld om te zetten naar een negatief, vallen de stofjes op je sensor nog beter op!

dorindavdjagt

Zelf je sensor reinigen

Sommige camera's hebben een sensorreinigingsfunctie. Hierbij laat de camera de sensor kort trillen, zodat stofjes er (hopelijk) afvallen. Bij enkele modellen kan je dit in het menu inschakelen en andere modellen doen dit iedere keer wanneer je de camera uitschakelt. Het is geen grondige oplossing, maar bij gebrek aan alternatieven is het zeker het proberen waard.

Als je het objectief van je camerabody draait, zie je (bij een dslr) de spiegel zitten. Vaak zit daar ook wat stof op, maar dit is eenvoudig te verwijderen met een blaasbalgje. In het menu van je camera kan je kiezen voor een optie om manueel de sensor schoon te maken. Hiervoor klapt de camera de spiegel op. Doe dit als het objectief er weer op zit, anders is er een kans om het reflex-systeem te beschadigen. De blootliggende sensor kan je nu reinigen met speciale kwastjes en vloeistoffen. Er zijn 'swabs' verkrijgbaar die precies het juiste formaat hebben voor een crop- of fullframe sensor.

Het is altijd een risico om zelf je sensor schoon te maken. Als je een fout maakt, ben je daar vaak niet voor verzekerd. Een kras op de sensor valt niet te repareren. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, overweeg dan zeker om het te laten doen door een professional.

Wat je NOOIT moet doen

- Blaas nooit zelf de stofjes van de spiegel of de sensor. Er komen dan kleine spettertjes, die het geheel alleen maar viezer maken.
- Gebruik geen wattenstaafjes. Ze laten altijd meer stof achter dan dat ze weghalen.
- Gebruik geen lenspen op je sensor. De vloeistof is hier niet geschikt voor.


petervanmeurs

Je sensor laten reinigen

De meeste fysieke camerawinkels hebben ook een service om je sensor te laten reinigen. Als je daar je camera inlevert met een volle accu, dan reinigen ze voor een paar tientjes je sensor. Bij de meeste winkels ben je je camera zo'n 3-4 werkdagen kwijt, maar vaak kan er ook binnen één dag gewerkt worden.

In sommige gevallen organiseert het merk van je camera ook regelmatig sensorreinigingsdagen bij grote camerawinkels, of op evenementen door het land. Je kan op zo'n dag gratis je sensor laten reinigen, als je over een camera van dat merk beschikt. Dat is handig, wanneer je toevallig in de buurt bent en je sensor wel een kleine opfrisbeurt kan gebruiken, maar bij de grotere, stoffige problemen is het te onvoorspelbaar om erop te wachten!
marley

Weet je eigenlijk wel hoe dat belangrijke stukje van je camera precies werkt? We leggen het graag aan je uit!

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Casanova56 op 12 juli 2017 om 12:00

Hier dan nog een paar tips die niet genoemd werden.
Als er de mogelijkheid is, zorg dan dat je 2 body's heb, hoef je bijna nooit meer een objectiefwisseling te doen.
Ga je objectief wisselen, zorg dat de achterlensdop van dat objectief al los daarop zit, haal het objectief horizontaal van je body en richt de opening van je body gelijk naar beneden, houd dat objectief ook horizontaal, doppen wisselen en dan snel dat andere objectief zo horizontaal op je body doen.

zoomer-nl op 11 juli 2017 om 23:16

Het belangrijkste wordt nog vergeten.

Bij twijfel: begin er niet aan! Je kunt de sensor onherstelbaar beschadigen. Dat is vele malen erger dan een stofje dat je met de meeste software simpel kunt verwijderen c.q. wat je misschien niet eens ziet.

Overigens bijzonder om 3x hetzelfde bedrijf genoemd te zien worden terwijl die geen eens duidelijke informatie op de website hebben staan. Ook heb ik nog nooit van dit bedrijf gehoord, al hoeft dat niets te betekenen.

Niets geen info over de verantwoordelijkheid, prijzen of wachttijden.

adrie op 12 juli 2017 om 07:02

Een website vinden ze maar niks daar, die ligt al jaren "plat".
Je moet naar hun Facebooksite.
Waar hier geschreven wordt over een paar tientjes...
Bij Cc kost een systeemcamera reinigen €43,50, een APS-C €54,- en een FF zelfs €65,-

artmen op 11 juli 2017 om 22:36

Ik doe het altijd zelf op mijn Sony A 77 zonder probleem en altijd mooi schoon. Ik bestel het bij cameraNU.nl
Sensor Swab Chip Cleaner S3 €7,95 Incl. 21.0% btw en gratis verzending!
SensorSwab Eclipse 59 ml € 15,95

Via youTube kan je filmpjes zien hoe het moet met je eigen merk camera. Hoe simpel kan het zijn.

ebt op 11 juli 2017 om 22:04

Bijzonder goede ervaringen met Chipclean in Heumen. Klaar terwijl je wacht. Wel effe afspraak maken. Kom daar al jaren.

Henk Siteur op 13 juli 2017 om 11:37

Wellicht om op de fiets vanuit Utrecht te gaan!

ebt op 11 juli 2017 om 22:03

Bijzonder goede ervaringen met Chipclean in Heumen. Klaar terwijl je wacht. Wel effe afspraak maken. Kom daar al jaren.

ewaldd op 11 juli 2017 om 20:06

Let bij het laten reinigen van de sensor ook op wie verantwoordelijk is voor het mislukken van de reinigen (lees: beschadigen van de sensor). Bij menig bedrijf ligt het risico bij de klant. Bij chipclean is dat in ieder geval niet het geval. Voor mij het veiligste en beste adres.

lidys op 11 juli 2017 om 18:35

Volgends mij: beste adres : chipclean , www.chipclean.nl. In Heumen

rijk1954 op 11 juli 2017 om 21:19

Helemaal mee eens, even een afspraak maken en je kunt erop wachten, de koffie staat klaar