Meld je gratis aan
Gebruik het openbaar vervoer! © IDG NL

15 juli 2017, 16:13

Als fotograaf moet je toch ergens heen om je hobby, passie of werk uit te kunnen voeren. Het openbaar vervoer is hier zeer geschikt voor, want je hoeft bijvoorbeeld zelf niet te rijden achter het stuur en kunt dus rustig om je heen kijken. We geven je een paar kleine tips over hoe je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Steden

Er zijn steden waar je vanuit de trein eigenlijk zo het centrum van de stad inloopt. Denk aan steden als Lelystad, Utrecht en Maastricht. Je hebt hier geen extra busreis nodig om het centrum te bereiken en lopend kom je weer allerlei dingen tegen om vast te leggen. Ben je dus architectuurfotograaf of straatfotograaf, dan is het openbaar vervoer erg handig om eens naar andere steden te gaan.

InFocus

Naast de stad waar je heen reist, kan een station ook een geschikte plek zijn om te fotograferen. Stations kunnen voor de architectuurfotograaf ook de ideale fotografie-plek zijn. Een populair station voor architectuurfotografen is Station Luik. Dit is misschien iets verder reizen en je moet er de grens voor over, maar het is zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen. Ben je toch op het station in Luik? Duik dan ook zeker de stad zelf in!

Renate-oskam2


Natuur


De treinrit zelf zal vast door de natuur gaan, maar het is niet handig om door het glas van een rijdende trein te fotograferen. Gelukkig kun je ook bij veel natuurgebieden met het openbaar vervoer komen. Op de websites van Het Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.nl kun je vaak vinden hoe je er kunt komen.


Een natuurgebied dat je vanuit de trein kunt observeren, maar waar je ook bijna bent, wanneer je bij de halte uitstapt, zijn de Oostvaardersplassen. De treinrit tussen Lelystad en Almere is bijna geheel met uitzicht op dit prachtige natuurgebied. Eenmaal uitgestapt bij Almere Centrum, kun je in principe te voet het gebied bereiken.

Johanm1978


Straatfotografie

In de trein kom je uiteraard talloze medereizigers tegen, die allemaal wel een eigen verhaal hebben. In de trein kun je als straatfotograaf veel mensen portretteren. Let er wel op dat een grote spiegelreflexcamera meteen opvalt in een coupe. Voordat je mensen in het wilde weg gaat fotograferen, vraag dit dan even netjes en geef aan voor welke doeleinden je de foto's maakt.

AdrielledeVoogd

Handige tips:

  • Gebruik de website en app op je telefoon van 9292ov.nl. Hier kun je precies zien hoe je op een bepaald adres kunt komen met alle vormen van openbaar vervoer.


  • De NS heeft vaak leuke acties van Dagjes Uit naar bepaalde natuurgebieden of steden.


  • Plan je reis rustig en goed van te voren, je wilt als fotograaf geen haast hebben, omdat je onderweg wellicht ook wat tijd vrij wilt maken om te fotograferen.


  • In dit artikel op Zoom.nl staan nog meer fotografielocaties, mocht je inspiratie nodig hebben!

Pecebe56

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn