Meld je gratis aan
Compact, systeem of spiegelreflexcamera, wat past het beste bij jou? © test, sensor, sensorformaat

1 augustus 2017, 11:29

Sensoren zijn tegenwoordig zó geavanceerd, dat ook de kleinere camera's verbluffende resultaten kunnen opleveren. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat een grotere camera ook een betere is! Wat past er dan wel bij jou? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Zelfs met je telefoon kan je tegenwoordig geweldige foto's maken. Kende jij deze verborgen functiesin de iPhone camera al?

Waarom koop je een compactcamera?

Een veelgehoord argument om geen compactcamera te kopen, is dat je telefoon net zulke mooie foto's kan maken. Voor veel doeleinden is dit het geval, maar toch zijn er nog flink wat punten waarop de compactcamera zich positief onderscheidt. Een telefoon kan enkel digitaal inzoomen. De meeste compactcamera's hebben minimaal 3x optische zoom, wat kan oplopen tot zelfs 60x! Daarnaast is het glas vaak van een betere kwaliteit en is de sensor een stuk groter, waardoor in lastige lichtsituaties de compactcamera toch beter zal presteren.

Hoe verhoudt de compactcamera zich dan tot de grotere camera's? Het grootste pluspunt vind je hier al direct in de naam. De compactcamera is meestal heerlijk compact. Je steekt hem in je jas- of broekzak en hoeft niet te gaan sjouwen met tassen en extra lenzen. Dat maakt hem perfect voor reizen, zeker wanneer je voor een model kiest met wat meer optische zoom. Het gebruiksgemak is ook erg groot. Je hoeft nauwelijks zelf zaken in te stellen, omdat de camera's tal van geautomatiseerde standen hebben.

boddeus-e-l

Waarom koop je een systeemcamera?

De systeemcamera is lastig om in het algemeen te omschrijven, omdat de kwaliteit en de verschillen binnen het segment enorm uiteenlopen. Simpel gezegd is de camera bedoeld om een brug te slaan tussen de kleine compactcamera en de grote body's van een spiegelreflex. De camera's zijn dus een stuk lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexen, maar zijn door hun verwisselbare objectieven wel weer een stuk groter dan de compactcamera's. Het formaat van de sensor komt in de meeste gevallen(!) overeen met een instap-spiegelreflexcamera (crop-sensor).

Ook qua kwaliteit bevindt het merendeel van de systeemcamera's zich tussen deze segmenten. Natuurlijk zijn er wel een aantal uitschieters. Sommige high-end compactcamera's overtreffen de basic systeemcamera's, zeker qua burstmode en lichtgevoeligheid. Ook zijn er systeemcamera's die voor veel professionele foto- en videografen de voorkeur genieten boven een flink aantal spiegelreflexcamera's.

Wat zijn nu de redenen om voor een systeemcamera te kiezen? In het algemeen is hij perfect, als je een camera zoekt waarmee je hoge kwaliteit beelden kan maken, zelf veel invloed wilt hebben op je instellingen, maar toch een handzaam formaat bij je wilt dragen en af en toe terug wilt vallen op geavanceerde automatische mogelijkheden. Bij al die voordelen horen natuurlijk ook een aantal zaken die je wel in overweging moet nemen. Zo hebben veel systeemcamera's geen zoeker, dus die zal je zelf extra moeten aanschaffen. De zoeker is vanwege het gebrek aan een spiegel sowieso elektronisch, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Omdat de camera een stuk compacter is, zijn er aan de buitenkant meestal minder knoppen dan bij een spiegelreflexcamera. Om sommige instellingen te wijzigen, zal je dan de menu's in moeten duiken, wat soms nogal omslachtig werkt.

Waarom koop je een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera vraagt een investering van de eigenaar, zowel qua prijs maar ook zeker qua tijd. De beste resultaten haal je hiermee namelijk niet met de automatische standen, maar door zelf goed na te denken over de juiste instellingen. Als fotografie niet minstens een hobby is, dan is het zonde om je geld te investeren in een spiegelreflexcamera. De camera blinkt namelijk uit in de mogelijkheden en opties, waar je allemaal zelf invloed op hebt. Dat kan soms overdonderend zijn.

Het grootste voordeel aan de spiegelreflexcamera is direct ook een nadeel. Het formaat biedt ruimte aan een grote lichtsterke sensor en een flinke hoeveelheid aan knoppen en instelwieltjes. De zoeker (soms elektronisch maar meestal optisch) geeft een goede weergave van je uiteindelijke resultaat en zorgt voor extra balans tegen je oog. De grootte zorgt een fijne grip, maar is ook de reden dat je altijd een cameratas met je mee moet dragen. Daar kunnen dan direct de extra objectieven in, die je moet wisselen wanneer de situatie daarom vraagt.

Jarenlang was de spiegelreflexcamera de koning van het fotografierijk. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Zowel de compact- als systeemcamerasegmenten bieden een aantal echte topmodellen. De systeemcamera's van de Sony A7-serie zijn haast niet te vergelijken met andere camera's uit dat segment. Alles valt of staat bij de wensen die jij zelf stelt aan een camera, dus verdiep je goed, voordat je simpelweg kiest voor het duurste of 'het beste'.

Als je weet welk soort camera je grofweg zoekt, dan kan je specifieker gaan kijken naar bepaalde modellen. Online hebben we een flinke hoeveelheid aan reviews staan. Jouw toekomstige camera zit daar mogelijk wel tussen!

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
peterpicture op 2 augustus 2017 om 14:08

De opmerkingen van "Rob1951" onderschrijf ik volledig. Een ander nadeel van een opklapbare spiegel is het veroorzaken van trillingen en geluid. De lenzen van veel systeemcamera's zijn aanmerkelijk compacter en lichter gebouwd dan die van de spiegelreflexcamera's. Dat scheelt best wel wat sjouwwerk.

Blackdog op 2 augustus 2017 om 19:59

Ik ook; de spiegelreflex gaat absoluut verdwijnen: te zwaar, de spiegel wordt overbodig en geeft alleen maar beperkingen. De technische mogelijkheden gaan zodanig vooruit dat sublieme grotere sensoren, zonder spiegel, in een relatief kleinere systeemcamera ondergebracht kunnen worden. Hoewel de Sony A7R-II met zijn fullframe al prima presteert, voorspel ik dat we binnenkort een volledig nieuwe markt gaan krijgen met betrekkelijk compacte middenformaten. Kijk maar naar de nieuwe Hasselblad X1D. Die is nu nog niet goed genoeg doorontwikkeld, waardoor de kwaliteit nog niet tipt aan bijvoorbeeld de nieuwe Leica M10 (in handen gehad en geprobeerd). Voor een belangrijk deel ligt dat aan de kwaliteit van de bijbehorende objectieven. Want Leica objectieven zijn onverslaanbaar; óók de oude pre-aspherische die tweedehands intussen heel veel betaalbaarder zijn geworden. En misschien zul je zeggen: "dit is voor de meesten een onbetaalbaar prijssegment". Maar Canon, Nikon, Sony en andere gerenommeerde merken zien deze ontwikkeling naar grotere sensoren ook voor zich en begrijpen dat dit een meer gevraagde consumentencamera zal gaan worden met een hoger kwaliteitsniveau. De prijzen zullen vanzelf gaan zakken. Daarbij is er een enorme concurrentie gaande bij de ontwikkeling van kleinere kwalitatief sublieme objectieven voor diezelfde systeemcamera's, groot en klein. Klein, draagbaar én kwalitatief subliem wordt echt de formule. Je ziet het gebeuren. Ouder wordende mannen en lichtvoetige Gooise vrouwen willen steeds minder zwaar sjouwen, maar wel nog presteren en betalen. Ik zou bijna zeggen, wacht nog even met je nieuwe aanschaf, investeer in objectieven en durf oudere, kleinere, tweedehands, goedkopere Leica, Zeiss, Voigtländer of Olympus objectieven te kopen en je zult verrast zijn door de schitterende fotografische resultaten, met een nostalgische "look", die je hiermee neerzet. Ze zullen gebruikt kunnen gaan worden in de toekomst. En ze passen op een nieuwe, maar wat ouder model Sony, als je wat goedkoper wil zijn, bijvoorbeeld de veel goedkoper geworden Alpha 6000. Een oudere (tweedehands) analoge of digitale camera aanschaffen is ook helemaal geen probleem als je hem maar goed kunt uitproberen. Veel oude modellen worden afgedankt bij het op de markt komen van het nieuwste model, maar functioneren nog uitstekend. Kortom, probeer eens te denken in ontwikkelingen, objectieven, tweedehandsen en denk minder star. En dat is ook meteen mijn kritiek op bovenstaande zwakke en cliché-matige artikel van Eline Sips. Maar reageren zal ze vast niet (doet ze nooit ). Hartelijke groet, Glenn

Henk Siteur op 2 augustus 2017 om 12:58

Uiteraard komen er steeds meer systeemcamera's op de markt maar de reflex zal nooit uitsterven. Heel veel wordt ons door de industrie aangepraat. Het gaat tenslotte om geld, heel veel geld. Want dan zouden we weer nieuwe camera's met bijbehorende objectieven moeten kopen.

En wat de smartphone betreft: Ik heb een I-Phone. Ik maak er leuke foto's mee. Daar is eigenlijk alles mee gezegd. (geschreven).

En analoog is nog steeds niet verdwenen. Mijn Leica's blijven voor bepaalde doeleinden in gebruik.
De bijbehorende objectieven zijn nog steeds niet geëvenaard laat staan overtroffen.Groeten, Henk.

rob1951 op 3 augustus 2017 om 16:47

De industrie praat niets aan........
Door de technische vooruitgang zijn electr. zoekers bijna perfect en kan het spiegelsysteem achterwege blijven.
Voordeel, een camera met minder gewicht.
Vanaf dat moment kon je als consument dus kiezen en velen kiezen nu voor een systeemcamera.
Bovendien zijn alle veranderingen in de belichting direct in de zoeker te zien, het aantal scherpstelpunten van een systeemcamera is veel groter en wat dacht je van een horizontale en verticale waterpas in je zoeker.........
Vanaf het moment dat ik een Olympus systeemcamera kocht, heb ik mijn Nikon spiegelreflex bijna niet meer aangeraakt.

Draai het eens om.
Stel dat er eerst uitsluitend systeemcamera's zouden hebben bestaan en dat een fabrikant ineens met een spiegelreflex op de markt zou komen.
Iedereen zou toch roepen, hier zie ik de voordelen niet van in........

Groet, Rob

Blackdog op 2 augustus 2017 om 20:01

Hé wat leuk dat je I-phone en Leica noemt. Heb je nog wat aan mijn reactie op Peterpicture ?

Henk Siteur op 3 augustus 2017 om 10:15

De reactie van jou op Peterpicture onderschrijf ik volledig.
Met de I-phone maak ik weleens foto's als ik de reflex niet bij me heb. Dan kan ik thuis de foto's bekijken en al of niet besluiten met de reflex nog een keer terug te gaan.
Sterk in je betoog vind ik de stimulans om bijv. Leicaobjectieven, tweede hands, aan te schaffen. En, wat ik ook al schreef, de kwaliteit is nog steeds niet overtroffen en ook niet geëvenaard. Deze objectieven kunnen met behulp van een adapter op de reflexbody.
Verder vind ik dat we, als we niet oppassen, omvergeluld worden door de industrie.
Want reflexen zullen nog heel lang bestaan, doodeenvoudig omdat er nog zeer veel gebruikers zijn.


Groeten, Henk.

rob1951 op 1 augustus 2017 om 22:52

De spiegelreflexcamera vraagt een investering van de eigenaar, zowel qua prijs maar zeker ook qua tijd................
?????????!
Hoezo, de goedkoopste spiegelreflex van b.v. Nikon is misschien nog goedkoper dan een systeemcamera in hetzelfde segment.
Dat een spiegelreflex uitblinkt in de mogelijkheden en opties geldt in ook voor een systeemcamera.

En wat de zoeker betreft, de meeste systeemcamera's hebben echt wel een zoeker.

Spiegelreflexcamera's waren vroeger de enige camera's waarmee je, via een opklapbare spiegel, door de lens een beeld in de zoeker zag.
Nu de elektronische zoekers bijna perfect zijn, is het hele spiegelsysteem eigenlijk overbodig.

De spiegelreflexcamera zal dan ook een langzame dood gaan sterven...............

Blackdog op 2 augustus 2017 om 20:03

Mooie reactie Rob ! Wat vind je van de mijne op peterpicture ?

rob1951 op 3 augustus 2017 om 16:33

...........ja, geweldige reactie!
Gr.Rob

Blackdog op 1 augustus 2017 om 14:27

Zwak: 1) Meetzoeker, analoog en middenformaat bestaan niet meer ? 2) De keus voor welk type camera dan ook, hangt voor een belangrijk deel af van de mogelijkheid om voldoende goede objectieven in te zetten. Lijkt me een wezenlijk deel van de consumenteninformatie.

Henk Siteur op 2 augustus 2017 om 17:56

Gelukkig hebben we voor het middenformaat onder meer de Hasselbald and de Phase One.
En voor kleinbeeld (fullframe) de Leica's. Ook analoog. Daar werk ik ook mee.
Als we niet oppassen worden we door de industrie compleet ondergeschoffeld!
Maar daar zijn we toch zelf bij?


Groeten, Henk.

lucfriant op 1 augustus 2017 om 12:35

Fijifilm X hebben betaalbare instapmodellen.