Meld je gratis aan
Fotografeer vallende sterren op 13 augustus © perseïden, vallende, sterren

12 augustus 2017, 12:00

De jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm trekt deze dagen weer voorbij. Het hoogtepunt vindt plaats op zondag 13 augustus en wij geven je tips zodat je perfect voorbereid bent!

Perseïden fotograferen in 2017

Op zondag 13 augustus, rond 02:00 's ochtends, is het hoogtepunt van de meteorenzwerm. Dan zijn er zo'n 85 meteoren per uur te verwachten, maar helaas zijn de omstandigheden dan niet optimaal. Het beste moment om te fotograferen is rond 23:45 in de avond. Er zijn dan minder meteoren (nog zo'n 35 per uur), maar het maanlicht stoort dan minder en er wordt ook minder bewolking verwacht.

Instellingen om vallende sterren te fotograferen

Met een lange sluitertijd vergroot je de kans om een vallende ster vast te leggen. Het fenomeen is namelijk maar een enkele seconde zichtbaar, dus een goede timing is erg lastig. De sterren veranderen dan van stipjes in mooie streepjes die zich onderscheiden van de rest van de sterrenhemel. Fotografeer vanaf je statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen en het jezelf een stuk makkelijker te maken. Zoek een plek op met weinig lichtvervuiling, zodat de lucht zelfs met de langere sluitertijd nog mooi donker blijft en je geen waas van de stadsverlichting ziet. Houd je iso-waarde laag om ruis te voorkomen en zet je diafragma ver open. Stel handmatig scherp op de sterrenhemel en heb vooral heel veel geduld!

Inspiratie opdoen?

We hebben een collectie met foto's van eerdere sterrenregens voor je gemaakt:

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn