Meld je gratis aan
Landschapsfotograaf of Google Streetview? © google, streetview, landschappen

19 augustus 2017, 10:00

Onze camera's worden steeds beter, waardoor wij als fotograaf steeds meer fotografische mogelijkheden krijgen, maar tegenwoordig bestaat er zelfs ook zoiets als 'fotografie door kunstmatige intelligentie'. Wat vind jij van deze resultaten?

Foto's gemaakt zonder fotograaf

Geloof het of niet, maar bovenstaande foto is gemaakt met Google Streetview. Het bedrijf heeft namelijk een systeem geschreven dat de esthetische eigenschappen van een 'mooie foto' herkent en bovendien ook fotobewerkingen daarop kan aanpassen. Uit de eigen streetview database kan het programma dus dit soort resultaten creëren.


Het programma speurt in Google Streetview naar landschappen met sterke composities en bewerkt deze foto's vervolgens op een manier, zoals veel professionele fotografen het ook zouden doen. Zo worden beelden gecropt, de verzadiging aangepast, HDR-effecten toegevoegd en de belichting aangepast.

De software is 'getraind' door een flinke hoeveelheid aan professionele landschapsfoto's te analyseren. Sommige foto's werden aangepast met filters die de belichting compleet omgooiden. Daarbij werd aangegeven dat de foto's niet mooi waren.

De resultaten van het programma werden vervolgens voorgelegd aan professionele fotografen en gemixt met foto's die door andere professionals gemaakt waren. De fotografen beoordeelden het merendeel van de foto's die door de software waren gemaakt, als semiprofessioneel of zelfs professioneel.Meer zien?

Kan je niet genoeg krijgen van al die prachtige landschappen? In onze collectie landschapsfotografie vind je een aantal prachtige foto's, gemaakt door Zoomers!


Via: Google Researchblog

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
osten op 25 augustus 2017 om 10:51

AUB spaar ons daarvan,lijkt op een schilderij

Blackdog op 24 augustus 2017 om 13:27

Misschien kunnen we computers uitvinden die instaat zijn geëmotioneerd naar deze computerfoto's en massameuk te kijken en "foto's van de dag" kiezen, met argumentatie. Dan kunnen wij mensen gewoon weer wat meer ons eigen persoonlijke creatieve ding doen.

ton026 op 23 augustus 2017 om 10:25

Gelukkig zie ik ook de lelijke witte pijlen van Google die zelfs de foto's niet aantasten. Mis elke passie in de foto's die gelukkig fotografen wel hebben. Het is precies zoals het is: kunstmatig intelligentie. Google zou dit niet moeten willen.

Spijkers op 23 augustus 2017 om 09:23

Ik heb altijd met olieverf geschilderd, dit lijkt er erg op .

Spijkers op 23 augustus 2017 om 09:21

MODDER FOTO'S !!!!

fotograaf09 op 23 augustus 2017 om 09:19

Een foto laten zien op zich is mooi, Maar de beleving vakmanschap en passie die een fotograaf er in legt ontbreekt hier totaal .
Wederom zijn we weer een stapje verder in de digitale armoe .
Deze foto's inspireren mij niet in ieder geval.
vr gr Kees.

Wiertsema op 23 augustus 2017 om 08:06

faking unbelievable

Harinhetwild op 22 augustus 2017 om 22:01

Wat een saaie landschapsfoto's levert dat op zeg. Geeuw. Welterusten. Zzzzzz

fredscholte op 23 augustus 2017 om 20:58

Van mij mag u gaan slapen voordat de neiging tot reageren zich voordoet.
Originele en mooi uitgewerkte avatar trouwens.

Xplosiv op 22 augustus 2017 om 20:13

Ik zie die auto nog niet zo snel in natuurgebieden komen. Hij kan alleen maar wegen bereiken. Google zal niet winnen van ons.

PtR op 19 augustus 2017 om 16:43

Tja, daar kon je op wachten. We denderen met alles af op een maakbare samenleving. Dieren worden genetisch geoptimaliseerd, menselijke genen worden aangepast om ziektes te voorkomen, techniek voorkomt menselijke fouten en alles wat we op internet doen word verwerkt tot databases om ons "van dienst" te zijn. Deze stap van Google is weer een logisch vervolg. Nu maar hopen dat de menselijke fantasie en creativiteit het gaat winnen van algoritmes.

kb op 19 augustus 2017 om 19:14

Peter mooi en juist geschreven! Cees