Meld je gratis aan
Top vijf meest verwoeste camera's  © kapotte, camera, lava

7 september 2017, 10:00

Dacht je dat jouw camera 'een beetje vies was'? Of had je wellicht ergens een heel klein krasje op je objectief zitten? Het kan natuurlijk altijd erger en daarom geven we je het advies om de volgende zaken niet met je camera te ondernemen...

In een termietennest laten rondslingeren

Sommige wildilfefotografen werken met 'cameravallen' om schuwe wildlife toch vast te kunnen leggen. Toen wildlife fotograaf Jeff Cremer terugkwam bij zijn cameraval, stond hem een onaangename verrassing te wachten. Zijn volledige camera zat onder de termieten, die zelfs begonnen waren om een nest in de camera te bouwen. De geheugenkaart was ook al aangevreten, maar toch kon hij zijn bestanden redden. Het resultaat; een kapotte camera ter waarde van €800 en enkele foto's van puma's, wilde katten en tapir's.
In de zee laten plonsen

Voor de kust van Vancouver ontdekte duiker Markus Thompson deze camera. Wonder boven wonder was de geheugenkaart nog te redden. Hij plaatste een aantal van de teruggehaalde vakantiefoto's op Google+ en kon uiteindelijk zelfs de eigenaar nog achterhalen!


In de hete lava laten vallen

Sommige camera's zijn behoorlijk weersbestendig, maar loeihete lava valt daar (helaas) niet onder. Een Reddit-gebruiker kwam deze Sony camera van de A7-serie tegen, die nu in een camerawinkel in Californië wordt gebruikt om het belang van een cameraverzekering te demonstreren.


De zon fotograferen

De volledige zonsverduistering die vorige maand zichtbaar was in Amerika, was voor veel fotografen een goede reden om de beste objectieven te huren om dit fenomeen vast te leggen. Helaas was niet iedereen voorbereid op het gevaar van het fotograferen van de zon. Een cameraverhuurbedrijf deelde online de schade die de zon had aangericht aan de apparatuur. Diafragmalamellen waren gesmolten en ook de sensor en sluiter waren doorgebrand.Op laten eten door een leeuw

Als je besluit geen cameraval te zetten, maar zelf met een remote foto's te maken, dan kan er alsnog het een en ander misgaan. Fotograaf Ed Hetherington was in Zimbabwe aan het fotograferen. Hij had zijn camera dicht bij een kadaver gezet om de etende wildlife op ooghoogte te fotograferen. Al snel kwam er een leeuwin aanzetten die echter meer trek had in de camera, dan in een stukje vlees.


In de meeste gevallen is je camera natuurlijk nog prima schoon te maken. Wil je weten hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Fastatje op 13 september 2017 om 17:06

Mijn complete uitrusting loopt in de tientallen duizenden Eurie, als hobby fotograaf is die premie dus niet te betalen.

bhoven58 op 12 september 2017 om 20:43

Remember this one? Camera van Don McCullin na getroffen te zijn door een kogel..https://petapixel.com/assets/uploads/2012/11/nikonf.jpg

febu207 op 12 september 2017 om 18:53

Heb een kostbaarheden verzekering destijds afgesloten. Ook wel "buiten de deur verzekering " genoemd.
Diverse verzekeringen hebben deze verzekering in hun pakket.
Zeer betaalbaar en tegen nieuw- waarde verzekerd. (1e paar jaar)
Reparatie door ongelukkige val van mijn kostbare lens volledig vergoed ondanks eigen schuld.
Bovengenoemde verzekering is heel betaalbaar echter na een aantal jaren moet je je wel afvragen of premie betalen dan nog wel zin heeft.
Ik verwijs dan ook naar de polisvoorwaarden van de diverse verzekeraars.

GijsBouwdewijns op 10 september 2017 om 14:12

Die van de zon was heftiger dan ik dacht.

Rolo72 op 9 september 2017 om 00:48

Leuk artikel.

jurgen254 op 8 september 2017 om 08:26

Zooo die zonsverduistering is heftig

PtR op 7 september 2017 om 13:32

Leuke serie! Die lava-camera vind ik wel een mooie. Staat daar om het belang van een cameraverzekering te onderstrepen. Zie me al aan komen bij de verzekering: "Tja, toch te dicht bij de lava geweest. Mag ik even vangen?"

VGE op 9 september 2017 om 22:42

Hoi PTR, waar heb jij je camera verzekerd? Of heb je tips?

PtR op 10 september 2017 om 17:08

Mijn reactie was eigenlijk meer met een knipoog bedoeld. Ik weet zeker dat de verzekering niet uitkeert als je met je camera zo dicht bij de lava gaat staan dat hij schade oploopt. Ik heb mijn camera's niet verzekerd. Als ze thuis liggen valt het gewoon onder de inboedel en mocht ik ze op straat kwijt raken dan krijg je toch maar de dagwaarde vergoed. Als je al wat vergoed krijgt. Ik zou, met alle respect, camera's die jij en ik hebben niet verzekeren.

VGE op 11 september 2017 om 16:30

Ik snap het. Zojuist een aantal premie berekeningen gedaan. 100 euro per maand voor een leuke verzekering. Dan spaar ik wel een paar maanden extra.. Jammer want het geeft je toch een goed gevoel.

PtR op 11 september 2017 om 17:20

Het is, zoals vaker, een kansberekening. Hoe groot is de kans dat je camera gestolen word of beschadigd raakt? Het eerste geval lijkt me nihil en bij het 2e geval zal het er wel op uit draaien dat de verzekering vind dat je onvoorzichtig bent geweest. Voor de amateurfotograaf als ik, is een verzekering niet heel boeiend.

VGE op 11 september 2017 om 18:34

Eens, diefstal op vakantie ben ik het meest bang voor maar daar hebben we deels de reisverzekering voor. Nederland ben ik niet bang voor.. Het inderdaad een berekening welke op dit moment uitkomt op geen verzekering. Thanks for the info

nak-kos op 13 september 2017 om 12:36

Mijn camera plus lens en statief zijn een keer in Nederland weggegrist ter waarde van €1300.00 (nieuwwaarde).

Gr. Nico.

VGE op 14 september 2017 om 08:52

Het kan ook zeker gebeuren... Maar als ik 1 jaar verzekering betaal ben ik net zoveel kwijt

Hendrick op 7 september 2017 om 12:28

heh ik heb eens een digitale camera in de Rivier de Vecht laten vallen.
ja lens en camera, waren onbruikbaar.