Meld je gratis aan
Expertuitdaging: Contrast en schaduwen © zon, schaduw, spelen, kinderen

13 juli 2018, 13:00

De komende dagen blijft het mooi weer, wat voldoende mogelijkheden biedt om te experimenteren met grote contrasten en harde schaduwen. Zoek de zon op en fotografeer de 'dark side' van je onderwerp!

Eerder was er de expertuitdaging waarbij het fotograferen met zo min mogelijk contrast het doel was.

Silhouetvorming bij tegenlicht

Door het tegenlicht steekt de donkere schaduw van het silhouet haarscherp af tegen de lichte achtergrond. In principe kan je iedere tegenlichtsituatie, zowel bij natuurlijk- als bij kunstlicht, gebruiken om silhouetten vast te leggen. De mooiste uitwerking krijg je als er vrijwel geen details meer zichtbaar zijn in het silhouet zelf. Hiervoor zal je moeten onderbelichten of achteraf in je nabewerking selectief je contrast moeten verhogen.

leukkiekje

Vervreemdende schaduwen

Door als fotograaf een hoger standpunt in te nemen, kan je in veel situaties goed neerkijken op de schaduwen die er ontstaan. Je hebt dan meer afstand tot de schaduw, waardoor je een mooi overzicht kan creëren van het vervreemdende effect dat schaduwen kunnen hebben. Een dag met fel zonlicht is daarbij heel erg geschikt, omdat de schaduwen dan haarscherp afsteken.

roelant-siekman

Schaduw als aanvulling voor je portret

Wil je je portretfoto letterlijk een extra laag geven? Dan kunnen schaduwen een mooi en abstract resultaat geven. Door te spelen met contrastrijke schaduwen die over het gezicht vallen, krijg je een soort effect van een dubbele belichting. Dat geeft een zomers gevoel!

annadevries

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

epetersphotography

Inspiratie opdoen?

Bekijk dan snel de collectie werken met schaduw!

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
axelterpstra op 18 juli 2018 om 11:59

Mooie uitdaging!