Meld je gratis aan
Het geheim van de mooiste landschapsfoto's © advertentie, benro, partner

7 juli 2016, 16:26

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom sommige fotografen zulke mooie landschappen maken? Valt jouw mond open bij serene beelden van de zee? Ben je wel eens jaloers op prachtige foto's met beweging of trekkende wolken? Ontdek het geheim van de betere natuur- en landschapsfotografen!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Zet alle spullen van de betere fotografen langs elkaar en kijk dan wat zij aan gemeenschappelijk materiaal hebben. Uiteraard komen camera, lens en statief op het ereschavot. Maar wat zijn de runner ups? Waarschijnlijk zijn dat filters. Nu zul je misschien denken: Filters? Die worden toch alleen door oldtimers gebruikt? Niets is minder waar. Er is geen enkele topfotograaf die geen filters in zijn tas heeft. Er zijn landschapsfotografen die zelden een foto zónder filter maken.

Het polarisatiefilter zorgt voor kleur en maakt de bodem zichtbaar. Het grijsfilter maakt het water glad en het grijsverloopfilter zorgt er voor dat de lucht niet te licht wordt.

Maak jij nog geen, of weinig, gebruik van filters? Misschien zijn filters voor jou dan wel het geheim van de smid. Misschien wel dé tip om jouw fotografie te verbeteren.

We zetten de belangrijkste - meest gebruikte filters - voor je op een rijtje.

Filtersystemen
Er zijn twee types filtersystemen: schroeffilters en rechthoekige filters. De schroeffilters worden direct op de lens geschroefd, zijn eenvoudig in het gebruik en relatief goedkoop in aanschaf.
Bij de rechthoekige filters wordt er een filterhouder op de lens gemonteerd en kunnen er vervolgens meerdere filters met elkaar gecombineerd worden. Dit is het meest flexibele systeem met de meeste gebruiksmogelijkheden.

Types filters
De meest gebruikte filters zijn de polarisatiefilters, grijsfilters en grijsverloop-filters.
Het polarisatiefilter kan voor mooie blauwe luchten en witte wolken zorgen en kan reflecties verminderen.
Een grijsfilter zorgt er voor dat er minder licht op de sensor valt en daarmee wordt de sluitertijd langer. Deze langere sluitertijd kan voor hele mooie effecten zorgen bij bewegende onderwerpen.
Het grijsverloopfilter is bedoeld om te hoge lichtcontrasten op te vangen. Je hebt vast wel eens een foto gemaakt waarbij de lucht bijna of helemaal wit is uitgebeten. Een grijsverloopfilter kan dit voorkomen.

Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd.

Als je met filters wilt gaan werken, zorg er dan voor dat je een goede kwaliteit neemt. Je hebt immers een dure spiegelreflexcamera en lens gekocht omdat deze perfecte beelden kan maken. Die kwaliteit wil je niet verminderen met inferieure filters. Bedenk hierbij dat de bekendste namen op het gebied van filters zeker niet de beste filters maken! Kies dus voor het juiste merk.
Benro is zo'n merk dat ontzettend goede filters maakt. Filters met een superieure, natuurgetrouwe, kleurweergave.

Combineer een polarisatiefilter met meerdere rechthoekige filters.

De filterhouder van Benro is uniek. Deze heeft de mogelijkheid om een polarisatiefilter in de houder te plaatsen, waarbij je het polarisatiefilter nog kunt bedienen als er al andere filters voor zitten. Hiermee combineer je een polarisatiefilter met maximaal 3 andere filters en kun je op 16mm groothoek nog steeds zonder vignettering werken. Dit is de keuze van de professional.
Het gehele assortiment van Benro filters is verkrijgbaar bij CameraNU.nl.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
dominique74 op 12 juli 2016 om 20:36

Mooi artikel. Ik werk ook graag met filters... Heb onlangs een polarisatiefilter van Hoya aangeschaft, een grijsfilter van Hoya 6 stops en van Cokin de grijsverloopfilter set...