Geheugenkaartjes kopen? Check deze 5 tips!

15 maart 2017 10:42
partnerredactie

Nieuwe camera? Gefeliciteerd! En ook direct een nieuw geheugenkaartje erbij gekocht? Mooi! Maar heb je wel goed opgelet dat die SD kaart, CompactFlash card of Micro SD kaart perfect werkt in jouw camera? En heb je ook gedacht aan zo'n handige snelle cardreader? Vijf tips voor de aanschaf van flash memory, inclusief een paar oh zo belangrijke open deuren.
Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

1. Check je gebruiksaanwijzing...

Om te beginnen: koop niet een willekeurig geheugenkaartje maar check in de gebruiksaanwijzing welke typen geschikt zijn voor jouw camera. Klinkt als een open deur, maar de juiste geheugenkaarten zijn cruciaal voor een optimaal werkende camera. Sommige (oudere) camera's accepteren bijvoorbeeld geen SDXC kaarten of reageren raar op een te grote CompactFlash card. En een GoPro stelt andere eisen aan de snelheid van een Micro SDHC kaart dan een telefoon. De meeste camerafabrikanten specificeren gelukkig heel duidelijk wat wel en niet goed werkt in hun apparatuur.

2. ... en let op de schrijfsnelheid van je geheugenkaart

Een 4K-camera of een fullframe 50-megapixel dslr vraagt om een snellere geheugenkaart dan een simpele compact. Domweg omdat er veel data razendsnel verwerkt moet worden. Er zijn drie klassen SD en Micro SD kaarten. De "basis" SD kaartjes halen minimaal 2, 4, 6 of 10 MB/sec. De snellere UHS1 SDHC kaarten halen minimaal 10MB/sec. en UHS3 SDXC kaarten 30MB/sec. De snelste klasse is de Video Speed Class voor 4K en 8K met minimaal 90MB/sec. CompactFlash cards zijn gelabeld met een x (133x, 800x, etc.), wat staat voor x-maal 150 kilobyte/sec. (de "oer"-datasnelheid van een CD). Een 1000x CompactFlash card kan dus 150MB/sec. wegschrijven. Voorkom hakkelend beeld bij filmen en een volle buffer bij fotograferen en koop een zo snel mogelijke kaart. Ook een open deur, maar wel cruciaal!

3. Koop geheugenkaarten van kwaliteitsmerken

Online kun je vage geheugenkaarten kopen voor een habbekrats. Maar hoe betrouwbaar zijn die kaartjes? Koop liever geheugenkaartjes van kwaliteitsmerken zoals bijvoorbeeld SanDisk, Lexar, Transcend of Kingston. Die worden gegarandeerd qua hoeveelheid geheugen, maar ook qua duurzaamheid en lees- en schrijfsnelheid. Ze zijn wat duurder, maar daar is dus een goede reden voor.

4. Gebruik meerdere kleine geheugenkaarten

Een geheugenkaart van 64 of 128 GB klinkt fijn. Dan hoef je nooit kaartjes te wisselen en kun je alles op die ene SDHC/SDXC, CompactFlash of Micro SDHC geheugenkaart laten staan. Ideaal! Maar: alle kaarten kunnen een keer corrupt raken, dus leg iets belangrijks liever vast op meerdere kleine kaarten en maak back-ups. Het is zo jammer als je hele vakantie in één keer weg is...

5. Koop een cardreader

Gebruik voor die back-ups een cardreader. Een USB3 cardreader voor CompactFlash cards en SDHC/SDXC kaarten werkt doorgaans sneller dan je camera aan de PC koppelen met een kabel. Voor Micro SDHC/SDXC-kaarten zijn er handige adapters die je in de SD poort van de computer schuift. Snel en praktisch! En als de download loopt, kun jij gewoon doorfotograferen met een verse kaart in je camera.

Op Allekabels.nl vind je goede en betrouwbare geheugenkaarten, zowel Micro SD kaartjes voor action cams als CompactFlash cards en SDHC/SDXC geheugenkaarten voor dslr's en systeemcamera's. Doe er je voordeel mee!