Meld je gratis aan
Betekent de smartphone het einde voor de compact camera? © Artikel, telefoonabonnement, partner

15 mei 2017, 11:39

De ontwikkeling van de camera's in smartphones van de afgelopen jaren is duizelingwekkend. Steeds meer ligt de focus van smartphone fabrikanten op de camera. Vooral de premium smartphones maken reuze stappen en nemen bijna alle functies van compact camera's over. Smartphone fabrikanten laten tijdens de presentatie van vlaggenschepen steeds vaker professionele fotografen aan het woord. Betekent de snelle ontwikkeling van smartphone camera´s het einde voor de compact camera?

Moeten fabrikanten van compact camera's vrezen voor de smartphone? Waarschijnlijk wel meent de website Telefoonabonnement.nl. In de laatste jaren zien we de kwaliteit van de smartphone camera's in een rap tempo verbeteren. Een razendsnelle ontwikkeling die volledig is gedreven vanuit de vraag van consumenten. Een goede camera is in 2017 één van de belangrijkste eisen voor een smartphone. Het is dan ook niet vreemd dat wij steeds vaker een professionele fotograaf aan het woord zien bij de presentatie van een nieuw vlaggenschip toestel.

Duizelingwekkende ontwikkeling smartphone camera

Sinds 2012 test DxO Mark premium smartphones op hun camera kwaliteiten. Onder de eerste proefcamera's bevonden zich de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S2. De vlaggenschepen scoorde respectievelijk 50 en 57. In 2016 testte DxO Mark de iPhone 7 en de Samsung Galaxy S7 en de vlaggenschepen scoorde respectievelijk 86 en 88. Een duizelingwekkende ontwikkeling waar we het einde nog niet van hebben gezien. Vorig jaar werkte de Chinese smartphone fabrikant Huawei samen met de bekende cameramaker Leica uit Duitsland. Hun eerste kindje was de Huawei P9 die een nette 80 score neerzette. Een jaar later zien we een uitstekende score van de Huawei P10 van wel 87. Nipt onder de best scorende vlaggenschepen.


Aan de andere kant zien we de scores van de compact camera´s tot 800 dollar niet boven de 70 komen. Ondanks dat we die scores natuurlijk niet één op één met elkaar kunnen vergelijken, laten de scores van compact camera´s een iets vlakkere groei zien dan de smartphone camera´s.

De professionele fotografen promoten smartphones

Een andere indicator en misschien ook wel motivator waardoor compact camera´s last ondervinden van smartphone camera´s, zijn de professionele fotografen die laaiend enthousiast zijn over de mogelijkheden van deze alleskunners. We zagen het vorig jaar bij de presentatie van Apple´s iPhone 7. De iPhone werd door verschillende professionele fotografen de hemel in geprezen waaronder Jason Nocito. Hij prees de Depth of Field mogelijkheden en snelheid waarop een smartphone foto's maakt zonder verlies van kwaliteit.

Niet alleen Apple weet professionele fotografen te verleiden. Ook Huawei geeft de Huawei P10 uit handen aan een professionele fotograaf, Manfred Baumann. De fotograaf legt je in een korte promotiefilm van het Chinese bedrijf zelfs uit hoe je een prachtig Bokeh effect kunt maken. Hij vertelt ons dat je dit fantastische effect zeer eenvoudig in je foto´s krijgt met de Huawei P10 en zelfs na het maken van de foto kunt je het effect bijwerken.

Professional over de Huawei P10Professional over de iPhone 7 PlusSuper veel mogelijkheden

Waarin smartphones verreweg superieur zijn over compact camera's zijn de directe bewerkingsmogelijkheden en direct online zetten op je favoriete app. Schiet je een foto met een willekeurige smartphone dan staat deze binnen drie tellen als achtergrond op Facebook. Daarnaast kun je een foto direct bewerken nadat je een foto hebt gemaakt met je smartphone.
Een van de nieuwe vlaggenschepen van LG geeft je zelfs nog veel meer mogelijkheden. Het forse toestel maakt optimaal gebruik van zijn grootte via een aantal super handige functies. De LG G6 beschikt over een viertal opties speciaal voor Snapchat, Facbook en Instagram, Snap shot, Grid Shot, Guide Shot en Match shot. Het 5,7-inch beeldscherm van de G6 wordt voor verdeeld in twee vierkantjes waardoor je optimaal overzicht hebt en hilarische foto's kunt maken. De twee camera's van het toestel zijn daarnaast ook los van elkaar te gebruiken. Je kunt je richten op enkele aspecten met de telelens of kiezen voor overzicht met de 125 graden groothoeklens.


In hedendaagse smartphones zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 zijn de mogelijkheden binnen cameramenu's bijna oneindig. Niet alleen schiet je super snel heldere foto's dankzij optische beeldstabilisatie en phase detection autofocus. Je krijgt ook een arsenaal aan camera opties. Mochten die niet genoeg zijn, dan kun je er zelfs nog meer downloaden. Foto's maak je bijvoorbeeld niet alleen door op de sluiterknop te drukken. Je kunt voor een timer kiezen, een handgebaar of zelfs je glimlach voldoet. De Galaxy S8 heeft daarnaast ook nog een grote hoeveelheid aan filters waarmee je jouw foto's tijdens het maken al bewerk. Filters worden vooral door jongelui veel gebruikt in foto's van mensen en natuurlijk selfies voor Instagram, Facebook en Snapchat.


Via selfies en filters komen we bij misschien wel het aller grootste voordeel van een smartphone en dat is connectiviteit. In deze wereld waarin iedereen bijna alles snel online wil delen is een smartphone camera onmisbaar.


Zal een kind dat in de laatste drie jaar geboren is ooit nog een compact camera vasthouden?

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn