Meld je gratis aan
De populairste vakantiecamera's © fotograaf, strand, fotograferen

6 juni 2017, 10:01

De vakantietijd is dé tijd om foto's te maken. Niet alleen gaan we er op uit naar mooie gebieden, ook is er eindelijk wat meer tijd om aan onze fotografiehobby te besteden. Het moment dus ook om te kijken naar een nieuwe camera. Wij hebben voor jou de populairste camera's van het moment op een rij gezet.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Merkverschuivingen

Canon en Nikon behoren al jaren tot de gevestigde merken in fotografieland. Als we kijken naar verkopen, pakt Sony langzaam maar zeker ook meer marktaandeel. Ook Fujifilm, Panasonic en Olympus zitten duidelijk in de lift. Uit de verkopen blijft dat deze merken met name sterker zijn in systeemcamera's. Dit is terug te zien in onderstaande overzichten.

Top 5 spiegelreflexcamera's

Spiegelreflexcamera's worden nog steeds gezien als het paradepaard van de fotografie, al staat dit zeker onder druk door de opkomende systeemcamera. Hieronder de vijf populairste modellen.


Nr. 1 - Nikon D5300
Deze camera is gericht op de hobbyfotograaf met kernwoorden als snel, krachtig en handzaam. Uiteraard is hij uitgerust met wifi voor supersnel delen via social media en ook GPS mag niet ontbreken.

Nr. 2 - Canon EOS 80D
Dit is een zeer krachtige spiegelreflex met uitgebreide opties. De autofocus is zeer nauwkeurig dankzij dual pixel CMOS scherpstelling en full HD-filmen kan met 50 of 60 beelden per seconde.

Nr. 3 - Canon EOS 700D
Met de 18 megapixel sensor van deze zeer betaalbare DSLR maak je mooie foto's en full HD-video's. Het 3 inch touchscreen maakt de bediening bovendien zeer gemakkelijk.

Nr. 4 - Canon EOS 5D Mark IV
Het topmodel van Canon is dat niet zonder reden. Deze professionele camera is uitgerust met een 30.4 megapixel fullframe sensor en een DIGIC 6+ processor. De ISO is uitbreidbaar tot wel 102.400.

Nr. 5 - Canon EOS 750D
Wil je snel en gemakkelijk geweldige en scherpe foto's en full HD-video's maken? Dan is de 750D zeer geschikt door de intuïtieve bediening via het touchscreen en de extra functionaliteit via wifi en NFC.
Bekijk hier alle spiegelreflexcamera's

Top 5 compact camera's

De compact camera heeft lange tijd onder druk gestaan door de steeds beter wordende smartphone-camera's. Hier is onder andere door de superieure zoom-kwaliteit een antwoord op gevonden.


Nr. 1 - Canon Powershot SX620 HS
Dankzij de krachtige 20.2 CMOS-sensor en de indrukwekkende 25x zoom onderscheidt deze compacte beauty zich van de concurrentie. Uiteraard met wifi!

Nr. 2 - Panasonic Lumix DMC TZ80
De TZ80 van Panasonic heeft 30x zoom en is ideaal voor op reis of een dagje uit. Dankzij het touchscreen is de bediening gemakkelijk en de camera beschikt zelfs over een digitale zoeker.

Nr. 3 - Canon Powershot G7 X Mark II
Dit is een wat meer high end compact camera van Canon met een 1 inch CMOS-sensor en uitgebreide handmatige instellingsmogelijkheden wat betreft scherpstellen, diafragma en sluitertijd.

Nr. 4 - Sony Cybershot DSC HX90V
Deze compact camera is uitgerust met een lens van Carl Zeiss voor superscherpe en heldere beelden over het gehele zoombereik van 30x. De ISO is in te stellen tussen 80 en 12.800.

Nr. 5 - Sony Cybershot DSC HX60V
Niet voor niets door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste koop. Deze compact heeft 30x zoom, een 20.4 megapixel sensor en een razendsnelle BIONZ X beeldprocessor.
Bekijk hier alle compact camera's

Top 5 systeemcamera's

Zoals al eerder gezegd is dit echt de opkomende markt. Systeemcamera's worden steeds sneller en nauwkeuriger en doen, zeker voor de hobbyfotograaf bijna niet meer onder voor een spiegelreflexcamera. Velen zullen zelfs de voorkeur geven aan deze relatief compacte camera's.


Nr. 1 - Panasonic Lumix DMC GH5
Panasonic levert absolute topkwaliteit af met deze indrukwekkende systeemcamera. Noem alleen maar de 6K-fotomodus, de 4K-videoresolutie met 60 beelden per seconde en de vijf-assige beeldstabilisatie.

Nr. 2 - Sony Alpha A6000 ICL
Een zeer compacte camera, maar dan met professionele mogelijkheden. Denk aan een supersnelle automatische 179-punts scherpstelling, foto's in RAW en 11 foto's per seconde.

Nr. 3 - Panasonic DMC GX80
De GX80 heeft 16 megapixel Live MOS-sensor zonder optisch doorlaatfilter, vele creatieve mogelijkheden én een kantelbaar touchscreen. Wifi en de elektronische zoeker maken het compleet.

Nr. 4 - Fujifilm X-T2
Filmen in Ultra HD 4K is niet weggelegd voor iedere camera. De X-T2 kan het wel en heeft daarbij een intelligent hybride autofocussysteem met 325 punten en een OLED-zoeker.

Nr. 5 - Sony Alpha A7 S II
Een van de indrukwekkende systeemcamera's van Sony met een fullframe sensor en vijf-assige beeldstabilisatie is de A7 S II. In full HD kun je tot wel 120 beelden per seconde opnemen.


Nummer 6?
Een goede nummer zes is nog de Olympus E-M1 die het de laatste maanden erg goed doet. Deze bekroonde camera beschikt over een TruePic VII beeldprocessor en Dual Fast autofocus.
Bekijk hier alle systeemcamera's

Bovenstaande geeft een mooi overzicht per type camera welke camera's het populairste zijn op dit moment bij dé grootste foto- en videospecialist van Nederland.