Meld je gratis aan
Waarom je de beste objectieven moet kopen  © panasonic_leica_dg_summilux_12mm_f1_4

7 juni 2017, 11:41

Even een open deur intrappen: op een goede camera horen goede objectieven. Kwaliteit verdient kwaliteit. Koop voor je Panasonic Lumix G mirrorless camera daarom het beste objectief dat je kunt vinden, uiteraard eveneens van Panasonic, want die zijn er speciaal voor ontworpen. En bedenk daarbij dat het vaak beter is een iets goedkopere body aan te schaffen met duurder glas dan andersom. Want goed glas levert meer plezier dan een kitlens.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Absolute scherpte
Een foto maak je met drie variabelen: de camera (sensor en processor), het objectief en de belichting. Uiteraard is de belichtingsdriehoek cruciaal voor een goed belichte opname, maar het gebruikte objectief bepaalt de absolute scherpte en beeldplasticiteit. Tegenwoordig ligt de nadruk op absolute scherpte omdat iedereen op zijn computerscherm of TV (formaat A3 of groter) plaatjes kijkt en niet meer na de vakantie een stapel 10x15 printjes laat afdrukken bij de uurservice. Vandaar onder andere het toenemende aantal pixels (meer pixels = meer detailweergave) en het weglaten van anti-alias filters in camera's om maar een lekker pittige plaat te krijgen. Maar als je op een supercamera een middelmatig objectief zet, doe je de sensor geen recht. Zaken als CAS, vignettering en scherpteverloop komen dan om de deur kijken. En de camerasoftware corrigeert dat wel bij een jpeg (ten koste van de absolute kwaliteit), maar als je naar het RAW-bestand kijkt schrik je je soms rot van de hoeveelheid correctiewerk die nodig is voor en mooi eindresultaat. Starten met een hogere kwaliteit levert dus niet alleen direct uit de camera een betere plaat op, maar zorgt ook voor minder nabewerking.

Een lichtsterk objectief presteert beter

Lichtsterkte is nog zoiets. Een lichtsterk objectief presteert op een vergelijkbare diafragma-opening beter dan een standaard kitlens. Dat komt omdat alle objectieven een curve hebben qua prestaties. Meestal moet je ze een of twee stops diafragmeren om eruit te halen wat erin zit. Ook de allermodernste digitale objectieven verbeteren vaak nog een fractie als je dit doet. Maar diafragmeren kost licht, wat je moet opvangen door je ISO te verhogen of langere tijden te gebruiken, met alle risico's van dien voor ruis en bewegingsonscherpte. Een simpel rekensommetje leert dat je bij een Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/2.8 al op de beste kwaliteit zit bij f/5.6 terwijl je met een 35-100mm f/4-5.6 kitlens de beste prestaties pas haalt op f/8 of f/11.


35-100mm f/2.8


35-100mm f/4-5.6

Helemaal ideaal zijn vaste brandpunten zoals bijvoorbeeld de Summilux 12mm f/1.4 of de Nocticron 42,5mm f/1.2: die zijn niet alleen nog lichtsterker dan zooms, maar ze hebben ook geen zoomtoleranties. Ze zijn dus perfect uitgerekend voor maximale prestaties op je Lumix G en dat zie je in de sublieme beeldweergave.


Panasonic Lumix G-objectieven

Het Lumix G-objectievengamma van Panasonic beslaat momenteel 29 objectieven en wordt nog steeds uitgebreid. Pakweg de helft is bedoeld voor een beperkter budget, zoals de G Vario 14-42 en de G Vario 25mm f/1.7 (beiden met een adviesprijs van slechts € 199,-!) of een instap telezoom zoals bijvoorbeeld de G Vario 45-150mm. Goede starters als je net begint met een Lumix G. Maar wat als je je eerste Lumix inruilt voor een betere? Of overstapt van een ander merk naar zo'n fijne, hoogwaardige en compacte Lumix G? Bijvoorbeeld de nieuwe GH5? Dan haal je niet meer uit de camera wat er in zit met de basisset. Investeer dus niet alleen in een betere camera als je gaat upgraden of wisselen, maar ook in beter glas. Kies dan bijvoorbeeld voor de Leica DG Vario Elmarit 12-60mm f/2.8-4 en de Panasonic G Lumix Excellent Serie, zoals bijvoorbeeld de H-HSA12035E 12-35mm f/2.8, de H-HSA35100E 35-100mm f/2.8 of de H-PS45175 45-175mm en H-PS14042 14-42mm, deze staan boven de standaard G Vario objectieven.


Of pak voor natuurfotografie de Leica DG Vario-Elmar 100-400mm in plaats van de G Vario 100-300mm. En die lekkere, splinternieuwe Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2.8-4 is weliswaar een stuk duurder dan de 7-14mm f/4, maar als je architectuur- en landschapsfotografie serieus neemt kun je er niet omheen.


Leica DG Vario-Elmar 100-400mm


Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2.8-4

Goede objectieven halen meer uit je fotografie

Met goede objectieven haal je meer uit je fotografie en het maximale uit je camera. Kies dus niet klakkeloos voor het standaard zoomkitje, maar bedenk of er binnen je budget een betere combinatie mogelijk is dan de aanbieding bij de fotozaak. Kort door de bocht: met een topobjectief bereik je bij gelijke omstandigheden een betere plaat dan met een gewoon objectief.

Meer weten over Panasonic? Bekijk onze Panasonic pagina op Zoom.nl. Lees hier meer!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn