Als je met je nieuwe drone de winkel uit rent, is het logisch dat je direct de lucht in wilt. Toch is het verstandig -nee noodzakelijk- om eerst een aantal zaken te checken en op een rijtje te zetten. Allereest de plek waar je gaat vliegen. Dat mag namelijk lang niet overal. Vliegvelden en militaire objecten klinken logisch als 'no-fly zones'. Maar ook boven alle bewoonde gebieden, waterwegen, havens en spoorlijnen mag je als hobbyvlieger niet komen. Op de site http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart kun je zien waar de permanente 'no-fly zones' zijn. Ook de tijdelijke vliegverboden, zoals bij oefeningen of evenementen, staan hier vermeld.
Ervaring
Als de plek veilig is, is het zaak je drone goed onder controle te krijgen in de lucht. Dit vergt enige ervaring. De meeste drones hebben namelijk geen voor- of achterkant. Als je naar links stuurt met je remote control, kan je drone dus ook naar voren of opzij vliegen, al naar gelang de stand van het apparaat. Met gekleurde lichten kun je zien onder welke hoek je drone hangt. Naarmate je vaker vliegt, ga je dit sneller herkennen. Daarnaast is het handig om wat "verplichte figuren" te maken voor je echt gaat vliegen. Houd de drone op een paar meter afstand in de lucht en maak een paar vierkantjes en achtjes.
Als je dit alles onder de knie hebt kan het leuke werk beginnen. Vanuit de lucht ziet een fort, bos of verkeersknooppunt er ineens veel dynamischer uit. Onder een hoek van 45 graden maak je zo de mooiste overzichten. Draai de camera recht omlaag en je hebt weer een heel ander perspectief. Je kijkt loodrecht naar de grond en dat levert vaak strakke platen op. Hierbij is de compositie heel erg belangrijk. Als je een grasveld met een koe loodrecht van boven fotografeert, zorg dan dat die koe niet in het midden staat, maar een beetje in de hoek van je beeld.
Dramatisch shot
Als je gaat filmen, houd dan vooral de bewegingen van je drone simpel. Sommige beginnende piloten willen direct een shot met zijwaartse beweging, terwijl de drone naar achter vliegt en waarbij het beeld langzaam naar onderen kantelt. Dit is veel te ingewikkeld, en er hoeft maar iets mis te gaan of je hebt een mislukt shot. Draai de camera 30 graden naar onder, begin achter je onderwerp( bijvoorbeeld een fietsende man) en beweeg langzaam naar voren voor een mooi dramatisch en toch eenvoudig te vliegen shot. Als je drone camera 50 beelden per seconde op kan nemen, kun je er later in de computer makkelijk een slow motion beeld van maken, waardoor de beweging nog rustiger en stabieler lijkt.Door de komst van een drone is het maken van luchtfoto's en video's een stuk gemakkelijker gemaakt. Overweeg je om een drone met camera te kopen?