Meld je gratis aan
Daisy test de GX80 © P1010554

6 juli 2017, 10:00

De eerste tester van het testpanel van de Panasonic LUMIX G camera is Daisy Wiegel. Uit de quiz van Panasonic kwam naar voren dat de GX80 een geschikte camera voor haar is. Ervaring met een systeemcamera heeft zij nog niet, maar daar komt verandering in. Aan Daisy de eer om als allereerste de camera en objectieven twee weken lang te testen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Tijdens het testen heeft heb ik zoveel mogelijk met verschillende foto's geprobeerd te maken: landschap, portret, stad, met tegelicht, bloemen, met water... Veel verschillende onderwerpen en omstandigheden om de GX80 goed te kunnen testen.

Instellen


De Panasonic is redelijk eenvoudig in te stellen. Ik moest de camera wel even doorkrijgen, maar ik heb al jaren hetzelfde merk camera (anders dan Panasonic). De gebruiksaanwijzing is duidelijk en al snel had ik de instellingen gevonden die belangrijk zijn om te fotograferen op de M-stand, de stand waar ik eigenlijk altijd op fotografeer.

12-32 mm objectief


De testperiode ben ik begonnen met het 12-32mm objectief. Een mooie compacte lens voor foto's die je een weids gevoel mee wilt geven. Voor de camera meteen een proef op de som met een laagstaande zon bij de molens.
Zowel de zon van opzij als de zon net verscholen achter het onderwerp, pakt de camera goed op. Het contrast tussen licht en donker valt mee. Het beeld wat de camera weergeeft op het kantelbare scherm komt goed overeen met wat je daadwerkelijke ziet. Ook in de stad komt deze lens prima tot zijn recht.

De eerste keer op pad. De juiste instelling qua belichting en hoe deze te bereiken was even zoeken. Plaats: Stompwijk
Als tegenlichtcompensatie heb ik de flitser gebruikt die op de camera aanwezig is. De ISOwaarde lijkt de camera zelf op te pikken en heb ik enkel nog per foto opnieuw in kunnen stellen. Plaats: Stompwijk


Ook op afstand een scherpe foto! Ook na digitaal inzoomen waren de steentjes van de panden nog erg scherp. Plaats: Amsterdam


Een donker moment op de dag, dus de ISO schoot omhoog (3200). Tot mijn grote verbazing valt de ruis echt heel erg mee in deze foto.
Fotograferen met tegenlicht gaat de camera goed af! Ook bij deze foto is de (ingebouwde) flitser gebruikt als tegenlichtcompensatie.

25 mm objectief

Het 25mm objectief is door de diafragmawaarde van 1,7 een objectief met een mooi bokeh. Een spelend kind, bloemen of een donker moment in de stad, alles pakt het objectief goed op.

De camera zelf heeft echter een Defocus Control waarmee je ook een mooie bokeh kunt creëren. Een objectief met een lage diafragmawaarde is dus geen must voor een mooi bokeh. Qua lichtgevoeligheid heeft dit objectief wel een voordeel ten opzichte van de andere objectieven die ik bij de camera geleverd kreeg.

In de handleiding heb ik niet zo 1, 2, 3 kunnen vinden hoe ik de diafragma kon instellen.Een mooie bokeh met dit objectief! Hoewel dit ook in de camera zelf aan te passen is, heb ik op deze foto enkel het bokeh van het objectief gebruikt.


Binnen fotograferen is voor de lichtgevoelige 25mm 1.7 geen enkel probleem. De belichting is makkelijker goed te krijgen dan buiten en het bokeh is gaaf! De kleuren van bloemen blijven mooi.

35-100 MM objectief


Het derde objectief in mijn testperiode is de 35-100mm. Voor mij is dit het objectief dat ik het meest gebruikte. Vanwege het bereik is dit objectief voor zowel landschappen als zoom goed te gebruiken, een goede allrounder dus!
Dit objectief is, ondanks het bereik, mooi compact, licht in gewicht en makkelijk mee te nemen.


Doorkijkje in het bos. Een groot contrast qua licht-donker, maar de camera lijkt er absoluut geen moeite mee te hebben. De kleuren van schaduwpartij zijn ook nog goed zichtbaar. Plaats: Meijendel, Wassenaar


Een gracht in Delft op de vroege avond. De reflectie in het water pakt de camera goed op. Plaats: Delft


Conclusie

Na drie weken testen kan ik toch wel zeggen dat ik de camera aardig in de vingers heb, hoewel de tijd te kort is geweest om de camera echt goed te leren kennen. Het instellen van de camera om deze gebruiksklaar te maken gaat redelijk eenvoudig. Er zijn ook aardig wat instellingen die het fotograferen makkelijker maken of juist meer aan de fotograaf overlaten. Afhankelijk van de stand van de camera kun je meer (M-stand) of minder (automatische stand) invloed uitoefenen op de uiteindelijke foto.

De Panasonic LUMIX GX80 is een systeemcamera met een goede beeldkwaliteit. Verschillende keren heb ik versteld gestaan van de natuurgetrouwe foto's van de camera. De foto's zijn scherp en ook bij een wat hogere iso is er weinig ruis te zien. In combinatie met de snelle autofocus is deze camera goed te gebruiken in wat moeilijkere omstandigheden qua licht en beweging.
Ook voor het maken van filmpjes kun je deze camera goed gebruiken, dus er is geen aparte filmcamera meer nodig.

De Panasonic LUMIX GX80 is een perfecte camera voor mensen die weinig gewicht mee willen nemen tijdens het fotograferen, maar toch de keuze willen hebben tussen verschillende objectieven.
Qua prijs kun je nog twijfelen tussen deze en een spiegelreflexcamera, dus je moet wel echt voor het compacte willen gaan.

Kopen of niet?

Of ik deze camera zelf aan zou schaffen? Als ik op zoek zou zijn naar een systeemcamera, zou deze zeker een optie zijn en meegaan in mijn vergelijkingen. Het was even zoeken naar de juiste instellingen en waar deze te vinden zijn, maar eenmaal gevonden werkt de camera fijn en de beeldkwaliteit is prima!

Over Daisy Wiegel
Mijn naam is Daisy Wiegel, 34, woon samen met mijn vriend en hebben we een zoontje van net 4 jaar oud. In 2011 kochten wij onze eerste spiegelreflexcamera (Canon Eos 550D), maar kwamen we eigenlijk niet veel verder dan 'leuke foto's' en familiekiekjes.

In september 2016 ben ik de hobby weer op gaan pakken, maar nu serieuzer: meer willen doen dan dat ene leuke familiekiekje. Ik ben me gaan verdiepen in wat de camera kan, de M-stand meer in de vingers gaan krijgen en ook mijn eigen ontwikkeling als fotograaf zit in de lift. In oktober 2016 heb ik een fotografiecursus in Blijdorp gevolgd en in september ga ik starten met een 10 maanden durende cursus/opleiding in de fotografie. Ook staat er een dag masterclasses van Zoom.nl gepland in september.
Daarnaast trek ik er ongeveer eens per maand een dag met de camera op uit naar allerlei plekken in Nederland en net over de grens in Duitsland om te fotograferen.

Begin 2017 heb ik mijn uitrusting flink vernieuwd: nieuwe body en nieuwe objectieven. Klaar voor de volgende stap in de wereld van de fotografie!


Meer foto's en informatie vind je op Daisy haar Zoom.nl profiel, klik hier!