Meld je gratis aan
Bart test de Panasonic LUMIX G80 © Panasonic 10

17 juli 2017, 09:31

Bart Bootsma heeft sinds 2011 een profiel op Zoom.nl. Uit de quiz van Panasonic kwam naar voren dat de LUMIX G80 de geschikte camera is voor hem. Hij mocht de camera twee weken lang testen. Lees hier zijn bevindingen!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Als je de Panasonic LUMIX G80 voor het eerst in je hand hebt, denk je dat het een lichte spiegelreflexcamera is. Hij ligt zeer stevig in je hand en kan zeker tegen een stootje. Daarom is het makkelijk om foto's te maken vanuit de hand, ook al is er weinig licht (komt voort uit de DUAL I.S. functie). Dit geldt ook voor de lenzen die worden meegeleverd.

Fotograferen

De camera heeft een elektrische zoeker die niet onderdoet voor een optische zoeker. Daarnaast zijn er diverse knoppen waarmee je voor jezelf verschillende voorkeuren kan instellen. Fotograferen in de M (Manual) stand gaat makkelijk doordat er achterop de camera een draaiknop zit (voor de sluitertijd) en aan de voorkant een draaiknop voor het instellen van het diafragma. Enig nadeel is dat deze knoppen zeer gevoelig zijn, waardoor je snel voorbij je gewenste instelling draait. De knoppen op de achterkant zitten op logische plekken en zijn ook makkelijk te bereiken. Met de knop linksboven kun je switchen naar bijvoorbeeld de zelfontspanner.

De camera heeft 1 mini usb, 1 mini hdmi, 1 microfoon en 1 remote ingang. Deze zitten links op de camera. Het werken met een statiefsnelkoppelplaat gaat niet makkelijk. Dit komt vooral omdat het punt waar je de snelplaat kunt vastzetten vooraan zit op de camera. Ondanks het vele gebruik van de live view gaat de batterij van de camera lang mee. De live view geeft overigens een zeer waarheidsgetrouw beeld. Enig nadeel vind ik dat het histogram in de liveview modus relatief klein is, daarentegen is de verplaatsbaarheid ervan wel plezierig.

Het menu is op het eerste gezicht onoverzichtelijk, toch merk je dat er een patroon in zit als je er iets langer mee werkt. Dit geldt ook voor de opties, indien je werkt in de live view modus. Het kost je even tijd om het door te hebben. Het fotograferen van meerdere beelden daarentegen gaat ook in de live view zeer snel.

Beeldkwaliteit

De camera beschikt over een 16 megapixel sensor zonder low-pass filter. Ik merkte pas bij ISO 1600 enige ruis. De objectieven zorgen voor weinig vervorming en of vignettering.

Objectief: 12-60 MM F3,5-5,6
Locatie: Kapelletje Klooster te Cadier en Keer.


Locatie: Kapelletje Klooster te Cadier en Keer. Achter het kapelletje zag ik dit verlaten kruis. Ik heb nagedacht om hem in zwart-wit te fotograferen, uiteindelijk toch voor kleur gekozen.Foto gemaakt met 12-60 mm, op volledige groothoek. Vanuit een klein poortje kijk je uit op het pad.Foto gemaakt met van Continium museum in Kerkrade.Foto 12-60 lens, 13 mm. Foto gemaakt van toren van Kasteel Hoensbroek


12-60 lens, 12 mm. Foto gemaakt van Kasteel Hoensbroek met vijver op voorgrond.


12-60 lens, 20 mm. Anderhalf uur later dan de vorige foto bij Kasteel Hoensbroek. Deze foto is bewerkt met Color Efex Pro.


Objectief 100-300 MM F4-5,6
Je ziet in deze foto mooi de scherptediepte werking bij een open diafragma i.c.m. een telezoom lens. Foto gemaakt op ongeveer 8 meter.

Objectief 45-200 MM F4-5,6


Afbeelding van oude rad van mijnschacht.


Foto gemaakt bij het Continium museum in Kerkrade. Beeld gekaderd van een speeltoestel binnen het museum.

Conclusie

Al met al is het een super fijne camera steeds fijner wordt, hoe langer je ermee werkt. De beeldkwaliteit en snelheid van werken zijn super fijn. De camera is zowel geschikt voor mensen die willen fotograferen als mensen die willen filmen.


PLUS
+ Goede beeldkwaliteit
+ Compact en ligt stevig in de hand.
+ Fijn vrijkantelbaar scherm
+ Zeer goede elektronische zoeker
MIN
- Punt voor statief zit om niet logische plek
- "scrol" knoppen voor instellen van camera zijn gevoelig.

Over Bart Bootsma
Ik ben Bart Bootsma. Van jongs af aan heb ik altijd interesse gehad in fotografie. Dit groeide per jaar naar uiteindelijk een zeer tijdrovende hobby. Een kleine vijf jaar geleden kocht ik mijn eerste camera. De afgelopen jaren heb ik me in vele fotografiecategorieën verdiept. Mijn interesse ligt het meest bij landschap, architectuur en stadsfotografie.
Meer foto's en informatie vind je op Bart zijn Zoom.nl profiel.