Meld je gratis aan
Op bezoek in het lab van CEWE

31 juli 2017, 23:58

Een fotoboek of afdruk bestellen is populairder dan ooit en een mooie manier om je digitale foto's analoog te koesteren. Maar wat gebeurt er allemaal met je foto's voordat ze uiteindelijk op de deurmat vallen? Samen met vijftien enthousiaste Zoom.nl-fotografen krijgen we een exclusief kijkje achter de schermen in een van de grootste afdrukcentrales van Europa: de CEWE-fabriek in Oldenburg.

We beginnen onze tocht bij de afdeling 'analoge fotografie', waar de filmrolletjes in grote bakken worden binnengereden. 'Je zou het bijna vergeten in dit digitale tijdperk, maar een deel van onze inkomsten komt nog steeds van het ontwikkelen van ouderwetse filmrolletjes,' vertelt onze tourgids. Dit gebeurt dan ook nog deels op dezelfde wijze als vroeger: er staan kleine doka's naast elkaar, waar de foto's via een chemisch proces worden ontwikkeld. Toch is er wel een digitaal sausje aan toegevoegd: 'Wie bij CEWE zijn of haar analoge foto's laat ontwikkelen, krijgt hier ook gratis de gedigitaliseerde foto's van meegeleverd.'Hoewel de doka's imposant waren om te zien, biedt de volgende ruimte echt een 'wow-effect': op kilometerslange rollen zien we duizenden foto's voorbijvliegen. Deze enorme stukken fotopapier worden door CEWE ontwikkelde machines op grote rollen gedraaid. Inkepingen in het papier geven later aan de snijmachines door waar ze moeten snijden.

Op de volgende afdeling is het een stuk rustiger; hier worden onder andere de kaarten en kalenders gemaakt, die rond de feestdagen zeer populair zijn. Volgens onze gids is het in de decembermaand dusdanig druk, dat CEWE een extra gedeelte aanbouwt om de duizenden orders per dag bij te kunnen houden. Hier zien we ook de nieuwste aanwinst: een machine waarmee een speciaal reliëf op de kaft kan worden gedrukt in bijvoorbeeld goud of zilver.In de volgende hal staan we oog in oog met talloze printers ter grootte van bestelbusjes. Hier worden de grotere fotoboeken gedrukt, die in eerste instantie op enorme spoelen worden langsgereden. Een speciale machine snijdt deze in stukjes en legt ze automatisch op de juiste stapeltjes neer. Ze worden gefreesd en gelijmd, waarna ze even moeten drogen. Vervolgens wordt alles samengevoegd met de kaft, waarna ze met nog een extra blanco pagina eromheen worden gelijmd. Dan nog door een pers, de controle en tot slot door naar de verzendafdeling. Het is bijna niet voor te stellen, maar er worden duizenden fotoboeken per dag gedrukt op deze wijze, waarbij telkens handmatig wordt gecontroleerd of alles goed gaat. Naast fotoboeken en kalenders, zagen we ook de wanddecoratie voorbijkomen: een minstens zo indrukwekkend proces, waarbij je enorme afdrukken kunt laten maken op bijvoorbeeld aluminium of Acrylglas tot een afmeting van 100x150cm.We sluiten de dag af met een broodje en krijgen uitleg over de nieuwe CEWE software, die zeer belangrijk is voor het samenstellen van een CEWE Fotoboek of ander product. Marius van Pijpen van CEWE geeft ons een spoedcursus: 'Er is meer met de software mogelijk dan je misschien denkt! Je kunt alles helemaal naar je hand zetten of juist automatisch laten invullen, waarna je alles nog kunt aanpassen. Ik geef daar zelfs gratis workshops in, om mensen te laten zien dat je tot bijzondere resultaten kan komen, zeker als je onze software creatief weet te gebruiken.'

Waar kennen we CEWE van?

Zonder dat je het misschien zelf weet, is de kans groot dat je al eens je foto's hebt laten afdrukken door CEWE: Kruidvat en Pixum zijn twee voorbeelden van de vele afdrukdiensten die gebruikmaken van CEWE om het uiteindelijke product te leveren. Hoewel CEWE een grote speler is in Duitsland, zijn ze sinds enkele jaren zelf op weg om de Nederlandse markt te veroveren onder hun eigen naam. Doordat het bedrijf al vroeg de transitie maakte van analoog naar voornamelijk digitaal, heeft het als een van de weinige grote afdrukcentrales weten te overleven. Met vestigingen in maar liefst 24 Europese landen, is CEWE op dit moment Europees marktleider.

Ook iets moois met je foto's laten doen? Kijk dan eens op www.cewe-fotoservice.nl